AFERA LOZANČIĆ: ‘Udbaški sustav ne želi se odreći vlasti pa provodi DRŽAVNI UDAR!’ AFERA LOZANČIĆ: ‘Udbaški sustav ne želi se odreći vlasti pa provodi DRŽAVNI UDAR!’
PROFESOR JURČEVIĆ UPOZORAVA DA JE 'REVOLUCIJA' U TIJEKU

AFERA LOZANČIĆ: ‘Udbaški sustav ne želi se odreći vlasti pa provodi DRŽAVNI UDAR!’

Hrvatska 10. veljače 2016. Promise.hr

TweetEmailPrint Problem Milanovića i Kotromanovića je u tome što su oni predložili Dragana Lozančića za ravnatelja SOA-e, iako je on pao na sigurnosnoj provjeri... AFERA LOZANČIĆ: ‘Udbaški sustav ne želi se odreći vlasti pa provodi DRŽAVNI UDAR!’


Problem Milanovića i Kotromanovića je u tome što su oni predložili Dragana Lozančića za ravnatelja SOA-e, iako je on pao na sigurnosnoj provjeri VSOA-e. I unatoč činjenici da nitko nije demantirao tu informaciju, Lozančić se u javnosti predstavlja kao stup sigurnosti, gotovo kao oličenje svetosti i bezgrešnosti

josip jurčević”Glavni sigurnosni problem Hrvatske, NATO-a i EU-a je činjenica da civilni sigurnosni sustav RH, odnosno SOA-u, vodi osoba koja nije prošla sigurnosnu provjeru! Problem Zorana Milanovića i Ante Kotromanovića je u tome što su oni predložili Dragana Lozančića za ravnatelja SOA-e, iako je pao na sigurnosnoj provjeri VSOA-e.

Izvori tvrde da se te sigurnosne slabosti jasno očituju na kadrovskoj politici koju pod pritiskom činjenica i osoba iz negativne sigurnosne provjere vodi Lozančić. Nadajmo se da će taj skandalozni i u ostalim članicama NATO-a nezamislivi problem biti otvoren u mjerodavnim ustanovama RH, posebice u višestranačkome Saborskom odboru za nacionalnu sigurnost, koji za sada šuti iako mu je sve poznato”, pisao je još u svibnju 2015. sveučilišni profesor, povjesničar i publicist koji se već dugo bavi problematikom tajnih službi, dr. Josip Jurčević.

U istom tekstu, objavljenom u zadarskom Hrvatskom tjedniku, Jurčević je naglasio da zapošljavanje u sigurnosni sustav mora imati najstrože kriterije jer sigurnosni kadrovi, osim stručnih pretpostavki, moraju biti i iznimno odani vlastitoj državnoj zajednici.

”Sigurnosnu provjeru mora proći svaki kandidat za bilo koji imalo značajniji položaj u bilo kojoj državnoj ustanovi. Službe sigurnosti posebno nadziru svaku osobu koja je postavljena ili izabrana na imalo značajniji položaj, radi njihove osobne sigurnosti, ali još više radi nacionalne sigurnosti. Što je državni položaj osobe viši, to je nad njom potpuniji nadzor sigurnosnih službi. Tako se najvišim državnim dužnosnicima nadzire i provjerava praktično sve, uključujući i najintimnije dijelove života”, dodao je Jurčević.

I unatoč činjenici da nitko nikada nije demantirao više puta objavljenu informaciju da Dragan Lozančić, ravnatelj SOA-e, nije prošao sigurnosnu provjeru(!), Lozančić se zadnjih dana u hrvatskoj javnosti predstavlja kao ključni stup sigurnosti Republike Hrvatske, gotovo kao oličenje svetosti i bezgrešnosti.

Mediji i politički analitičari samo što ne predlažu smjenu  predsjednice, kako bi zaštili ravnatelja SOA-e. A to što je on – prema informacijama objavljenim u medijima – prisluškivao predsjednicu pa transkripte njezinih razgovora nosio čelniku Partije, nije čini se, više ni važno.

Zbog svega navedenog, dr. Jurčevića upitali smo stoji li još uvijek kod tvrdnji iznesenih u Hrvatskom tjedniku o Draganu Lozančiću.

Upitali smo ga i za medijsko negodovanje zbog smjene Lozančića te za činjenicu da nitko u Hrvatskoj više i ne spominje informaciju da Lozančić, zbog pada na sigurnosnoj provjeri, nije ni trebao postati ravnatelj sigurnosne agencije.

Zamolili smo ga i da prokomentira izvaju Ante Nobila, odvjetnika bivših udbaša otpuženih za sudjelovanje u likvidacijama Hrvata, prema kojoj je Lozančić u SOA-i radio odličan posao…perković

Jer, ako odvjetnik Josipa Perkovića toliko hvali Lozančića, znači li to da ravnatelj SOA-e pripada istim strukturama, za koje dr. Jurčević, kao i svi ostali relevantni analitičari, tvrde da i dalje vladaju Hrvatskom?

”Baš o tome pišem za jedan tjednik. Ponovit ću i proširiti svoje ranije objavljene tvrdnje. Sve ono što sam objavio u Hrvatskom tjedniku, pa i činjenica da Dragan Lozančić nije prošao sigurnosnu provjeru, i dalje stoji. Osim toga, sada je jasno da sigurnosni sustav nije obavio svoju osnovnu zadaću: nije osigurao sigurnost. Kriza obavještajnog sustava ima korijene u devedesetim godinama, kada je Udba preuzela sustav sigurnosti u Hrvatskoj. Kasniji slučaj Perković i sve što se događalo s tim u vezi, najbolja je potvrda za tu tvrdnju. Nevjerojatno je da sam još u svibnju u Hrvatskom tjedniku objavio da čelnik glavne civilne sigurnosne agencije nije prošao sigurnosnu provjeru, a da me do danas nitko o tome nije ništa pitao, niti se tko očitovao o tom prvorazrednom skandalu. Samo je još više povećana ilegalna djelatnost tih struktura. Tako se, ubrzo nakon objave tog teksta, dogodila provala u redakciju Hrvatskog tjednika, gdje su maskirane osobe posve demolirale redakciju. Na žalost, stvari se do danas nisu promijenile. Provalija je to koja prijeti da nas sve proguta”, upozorava dr. Jurčević.

Dodaje da to što Lozančić nije javio predsjednici da je u kontaktu s praćenom osobom jest važno, ali da je to tek tračak problema kojeg Republika Hrvatska ima sa sigurnosnim sustavom.

”Da bi se razumjela dubina tog problema, treba se vratiti u povijest hrvatskog obavještajnog sustava te analizirati kako je on nastao (ulaskom gotovo svih djelatnika Udbe u hrvatski sigurnosni sustav). Sigurnosni je sustav najnestabilniji dio Republike Hrvatske. To je sada eskaliralo te se lomi na Lozančiću, iako on tu i nije previše bitan. Pao je s neba u sigurnosni sustav, iako nema pojma. Cijeli se problem pokušava svesti na njega, no postoji cijeli niz čimbenika koji su zakazali. Nije, dakle, problem u jednom čovjeku, već u sustavu”, podvlači novi savjetnik ministra branitelja.

Slaže se s tvrdnjom da je kriza oko Lozančića slična krizi koju je Hrvatska proživljavala u vrijeme skandala  oko ‘Lex Perkovića‘.

‘I u jednom i u drugom slučaju jasno je da je riječ o protuhrvatskom sustavu koji ima svoja protudemokratska pravila. Oni čak otvoreno govore da je problem u predsjednici, a ne u sigurnosnom sustavu. No, hrvatska predsjednica je od početka dopustila da bude opkoljena takvim kadrovima. Nije uspostavila kontrolu nad okruženjem, pa to okruženje nije u funkciji institucije predsjednice. I nije to samo SOA, već i pomoćne institucije predsjednice. Svašta će se tu još otvoriti, što za Hrvatsku nije dobro. No, ako se sjetimo prvog srpnja 2013. godine i veličanstvenog ulaska Hrvatske u EU te golemog skandala koji je zasjenio cijeli taj događaj –skandala s Lex Perkovićem – vidjet ćemo da je problem u sigurnosnom sustavu. Taj ‘udbaški’ sustav ne želi se odreći vlasti i svi otpori prema novoj vlasti imaju tu pozadinu. Bit’ će toga još”, upozorava autor knjige ‘Slučaj Perković – spašavanja zločinačke budućnosti’, knjige koja pojašnjava, na naki način, sve što se danas događa u Hrvatskoj.

Na pitanje kako pojašnjava ponašanje ministara i zastupnika Mosta koji brane Lozančića i podržavaju Ranka Ostojića u nastojanju da postane šef saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, unatoč brojnim ‘repovima’ koji se vuku za bivšim ministrom policije, dr. Jurčević kaže kako je uvjeren da puno ljudi u Mostu nema pojma o pozadini skandala sa ravnateljem SOA-e i sigurnosnim problemima u Hrvatskoj, kao i o slučaju Perković.

”Oni pretpostavljaju da sigurnosni sustav funkcionira pa se zato, po svemu sudeći, protive Lozančićevoj smjeni. A budući da glavni mediji ne izvještavaju o ključnim događajima i pozadini skandala, zastupnici Mosta nemaju ni informacije o cijeloj toj priči”, naglašava Jurčević.

Ponavlja potom tvrdnju da u Hrvatskoj zadnjih dana na djelu imamo državni udar te da su ‘strukture’ pokušale u tom cilju iskoristiti i hrvatske branitelje.

”U medijima koji sudjeluju u hajci na ministre već se otvoreno najavljuje da svrha njihovog rušilačkog pohoda nisu ministri, nego cijela legalno izabrana vlast, koju sotoniziraju revolucionarnim agitpropovskim načinom koji se u komunističkom razdoblju koristio u obračunu s tzv. narodnim neprijateljima.

Dublje koncepcijske pozadine i opaka razina do koje struktura moći u Hrvatskoj namjerava ići mogu se iščitavati iz njihovog skandalozno nelegitimnog postupanja 2013., vezanog za donošenje Lex Perković i neizvršavanje europskog uhidbenog naloga. Sada, ista struktura, tj. izborni gubitnici i njihovi uhljebi u Hrvatskoj, primjenom nedemokratskih opstrukcija te sve žešćeg medijskog i uličnog nasilja ne namjeravaju dopustiti da vlast preuzmu izborni pobjednici. Prizori iz Hrvatske sve su više nalik onima u Crnoj Gori, pa bi se tim aspektom trebale pozabaviti i institucije NATO-a.Prema svemu naznačenom, treba otvoreno kazati: bjelodano je da se u Hrvatskoj provodi državni udar, istaknuo je nedavno dr. Jurčević.

”U svemu tome sudjeluju i mnogi branitelji, a da i ne znaju da su u funkciji rušenja legalno izabrane vlasti. Pojedinci iz bivše vlasti koriste njihovo nezadovoljsto te raznim manipulacijama braniteljske populacije pokušavaju rušiti novu vlast. I nije slučajno da su već godinama podijeljeni na stotine različitih udruga. Da bi se manipuliralo braniteljima, treba ih razjediniti”, zaključuje dr. Josip Jurčević.

Kazao je na kraju da ni on još ne tko će biti novi ministar, premda je odnedavno savjetnik ministra branitelja.