Agencija nije nikada zatražila brisanje informacija o dužnosničkim kreditima s interneta Agencija nije nikada zatražila brisanje informacija o dužnosničkim kreditima s interneta
Agencija za zaštitu osobnih podataka nije prouzročila skandal jer ista nije uklonila niti naložila uklanjanje imovinskih kartica sa interneta već je uklanjanje imovinskih kartica... Agencija nije nikada zatražila brisanje informacija o dužnosničkim kreditima s interneta

Agencija za zaštitu osobnih podataka nije prouzročila skandal jer ista nije uklonila niti naložila uklanjanje imovinskih kartica sa interneta već je uklanjanje imovinskih kartica učinjeno samoinicijativno od strane Povjerenstva za odlučivanje o sukoba interesa

bahati mile„Na portalu www.promise.hr dana 27. siječnja 2016. godine objavljen je članak naslova „Evo zašto Milanović NE BI SMIO Kolindi PRIGOVARATI da se druži s polusvijetom!“ u kojim se iznose neistine o Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Potpuno je netočan navod da je „Agencija za zaštitu osobnih podataka prouzročila prije godinu dana skandal jer je zatražila brisanje informacija o dužnosničkim kreditima s interneta, u vrijeme kada je otkriveno da je i premijer Milanović, osobno, dobio povlašteni kredit od jedne strane banke“.

Prvenstveno, Agenciji nije uopće poznato da li je bivši premijer Milanović dobio dužnosnički kredit, jer Agencija nije tijelo koje prikuplja i objavljuje podatke o kreditima i imovini dužnosnika. Tijelo koje prikuplja i objavljuje podatke o imovini dužnosnika je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Istina je da Agencija nije nikada zatražila brisanje informacija o dužnosničkim kreditima s interneta (kreditima koje je dužnosnik ostvario u vrijeme kad je bio dužnosnik) već je Rješenjem od dana 20.travnja 2015. godine Agencija naložila korigiranje nepravilnosti i uklanjanje nezakonitosti u objavi imovinskih kartica te je utvrdila da je prekomjerna objava podataka o kreditima privatnih osoba, dakle onih kredita koji su ostvareni u vremenu kad dužnosnik nije bio niti javna osoba, niti dužnosnik,  prekomjerno otkrivanje bi moglo predstavljati kršenje bankovne tajne.

Agencija nije prouzročila skandal jer ista nije uklonila niti naložila uklanjanje imovinskih kartica sa interneta već je uklanjanje imovinskih kartica učinjeno samoinicijativno od strane Povjerenstva za odlučivanje o sukoba interesa. Agencija je donijela stručno rješenje iza kojeg stoje i nacionalni i europski stručnjaci, a koje je utemeljeno na odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa, čl. 8. st. 10., koji propisuje opseg objave podataka koji se objavljuje javno.

Netočan je navod da „informacija o kreditu dužnosnika nije uskraćena zbog niže dužnosnice Agencije za zaštitu osobnih podataka, već je to učinjeno zbog nekog puno moćnijeg.“. Točno je da Agencije nema nikakvih saznanja o kreditima dužnosnika, te nije nikad sporila niti jednu objavu zakonom propisanih podataka (upravo naprotiv, ukazala je čak da neki podaci koji su zakonom propisani nisu objavljeni i da je objava imovinskih kartica dužnosnika neujednačena i nepotpuna).

Neozbiljna je i neprimjerena tvrdnja da ”je to učinjeno na zahtjev premijera Milanovića. To potvrđuju i kasnije reakcije. Da bi se zaustavilo javno nezadovoljstvo oko povlačenja imovinskih kartica s interneta najavljena je smjena lidera Agencije, ali ne i promjena odluke o uskraćivanju bitnih informacija“.

Točno je da bivši premijer Milanović nikada nije kontaktirao Agenciju niti istoj ikada išta nalagao, a isto tako nitko iz Vlade nije kontaktirao Agenciju niti prije prijedloga o smjeni čelnika Agencije, a niti naknadno, stoji u demantiju  AGENCIJA ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA

po punomoćniku odvjetnici Ingi Slijepčević“

Evo zašto Milanović NE BI SMIO Kolindi PRIGOVARATI da se druži s polusvijetom!

Komentari