”AL’ SMO SE NAPLESALI i proveselili zadnjih godina, ali i ovu subotu, u HKU Velebit u Stuttgartu” ”AL’ SMO SE NAPLESALI i proveselili zadnjih godina, ali i ovu subotu, u HKU Velebit u Stuttgartu”
TweetEmailPrint Valja napomenuti da je u subotu bilo više hrvatskih zabava u okolici Stuttgarta. No, Dijaspora Band pojačan mladim i talentiranim glazbenikom iz Našica... ”AL’ SMO SE NAPLESALI i proveselili zadnjih godina, ali i ovu subotu, u HKU Velebit u Stuttgartu”


Valja napomenuti da je u subotu bilo više hrvatskih zabava u okolici Stuttgarta. No, Dijaspora Band pojačan mladim i talentiranim glazbenikom iz Našica – Edinom, kao i brojni hrvatski specijaliteti te birana pića, privukli su tu večer brojne Hrvate u HKSU Velebit

Tekst i foto: Josip Mayer

Prisjetimo se malo šezdesetih godina prošlog stoljeća – na dalje, kada su hrvatski ugostitelji u Njemačkoj otvarali restorane i lokale s plesnim dvoranama po imenima hrvatskih gradova poput: ‘Zagreb‘, ‘Split‘, ‘Dubrovnik‘, ‘Opatija‘…  I danas, kada imamo slobodnu europsku Hrvatsku, takova promidžba bi dobro došla. Upita se čovjek, kamo je to sve nestalo?

Danas sve veću ulogu u okupljanju Hrvata preuzimaju hrvatske kulturne i sportske udruge, misije i zajednice.

Tim povodom razgovarali smo s gospodinom Mijom Naukovićem, predsjednikom ‘HKSU Velebit‘ u Stuttgartu, jednim od starijih članova udruge Velebit i radnim organizatorom.

Kaže da je za obnovu prostorija udruge Velebit, koja je trajala duže vremena, uloženo puno rada i novca te da im je najviše pomogao Jozo Pranjić, koji posjeduje građevinsku tvrtku.

”Mnogi stariji članovi i prijatelji te neki mlađi, podmetnuli su svoja leđa. Neki od njih dali su novac za potreban materijal. Svi oni rade zajednički kako bi održali „HKSU“ Velebit, za nadolazeće generacije, što je vrlo važno za opstanak i napredak ove naše udruge”, kaže Nauković.

Na pitanje kako izgleda suradnja s Generalnim konzulatom RH te s  Hrvatskom dopunskom školom, Mijo kaže da žele surađivati sa svim hrvatskim udrugama i društvima koji to žele, i sa HGK-Stuttgart i sa HDŠ…

”Ideja bi bila da se još više jedni drugima približimo. Pogotovo u predstavama djece, u programima Hrvatskih dopunskih škola, kroz suradnju s hrvatskim kulturnim, sportskim udrugama, društvima i zajednicama. Na tome moramo svi zajedno za budućnost raditi.

Novčanu pomoć Velebitu daje i Grad Stuttgart.

”Njemačke udruge daju podršku udrugama svih nacija pa i hrvatskim. Što više udruga ima članova i ogranaka – poput folklora, nogometa i drugi kulturnih skupina, veća je i financijska podrška gradskih općina u Njemačkoj. Moramo zajednički raditi da što više mladog naraštaja dobijemo u HKSU Velebit, pa će više biti i financijske i druge podrške. Čuli smo da se neka mala financijska injekcija može dobiti i iz Hrvatske, ali to nam nije još dovoljno poznato”, zaključio je Mijo Nauković.

Valja napomenuti da je i u subotu 08. veljače 2020 godine, bilo više hrvatskih zabava u okolici Stuttgarta. No, Dijaspora Band pojačan mladim i talentiranim glazbenikom iz Našica – Edinom, kao i brojni hrvatski specijaliteti te birana pića, privukli su tu večer brojne Hrvate i u HKSU Velebit.

Uz uvodnu pjesmu ‘Karašica teče‘ Dijaspora Band i Edin uspjeli su razveseliti i rasplesati brojne naše ljude koji žive i rade u Njemačkoj.

 

Komentari