ALARM U SABORU: ‘Dokapitalizacija HPB-a TIHA je PRIVATIZACIJA jedine HRVATSKE BANKE!’ ALARM U SABORU: ‘Dokapitalizacija HPB-a TIHA je PRIVATIZACIJA jedine HRVATSKE BANKE!’
”Žele promijeniti strukturu i broj članova NO kao i kod INA-MOL-a – da većinski vlasnik ne donosi više ključne odluke i da su mu... ALARM U SABORU: ‘Dokapitalizacija HPB-a TIHA je PRIVATIZACIJA jedine HRVATSKE BANKE!’

”Žele promijeniti strukturu i broj članova NO kao i kod INA-MOL-a – da većinski vlasnik ne donosi više ključne odluke i da su mu oduzeta upravljačka prava iako ima većinski udjel. To je perfidna igra; javnost je naoko mirna jer država ima većinski udio, a upravljačka prava idu manjinskom dioničaru kroz izmjenu statuta i prava glasanja!, upozorava saborski zastupnik Ivan Lovrinović

Danas je u Hrvatskom saboru zastupnik Ivan Lovrinović (PH) dao izjavu medijima u kojoj je poručio da se Vlada poput Svetog Nikole tihom privatizacijom posljednje hrvatske banke HPB potpuno odriče upravljanja hrvatskim financijskim sustavom(!) i zapravo postaje taocem neupravljanja bankarskim sustavom zemlje.

‘Tome u prilog govore sljedeći podaci. U rujnu 2015. godine država je dokapitalizacijom HPB je od strane mirovinskih fondova smanjila svoj udio na 73 posto. Ovog petka na Skupštini HPB-a će odlukom o novoj dokapitalizaciji, država gotovo izgubiti većinsko vlasništvo.

Radi se o prijedlozima da se postojećim dioničarima u potpunosti da isključivo pravo na dokapitalizaciju i pravo na upis dionica u prvom krugu imat će isključivo privatni ulagatelji. S minimalnih 300 milijuna kuna udio mirovinskih fondova povećava se sa sadašnjih 24% na 38%, a ukoliko se upiše svih 600 milijuna, udio raste na 49%. Zanimljivo da su iz procesa dokapitalizacije HPB-a isključeni građani zbog visokog limita kupnje paketa dionica. Tako je bilo i u slučajevima svih ranije privatiziranih banaka.

Dakle, dokapitalizacija se radi na brzinu i ne zbog regulatornih zahtjeva HNB-a’, stoji u priopćenju stranke Promijenimo Hrvatsku.

”Moram otkriti hrvatskoj javnosti da se dokapitalizacija provodi kako bi se spasila neuspješno sanirana Jadranska banka, što je zapravo uloga DAB-a. Osim što se država ponovno igra mirovinama svih hrvatskih građana, prisiljava HPB koji je na tržištu, donositi odluke protiv poslovne logike i u konačnici prepušta posljednju značajnu hrvatsku banku u privatne ruke!”, naglasio je Lovrinović.

”Dok građani i hrvatsko gospodarstvo stenju pod teretom iznimno visokih kamata i naknada u usporedbi s ostalim EU zemljama, unatoč višegodišnjoj ponudi jeftinog novca na europskom tržištu, sada će se i HPB tome prepustiti. Banke su prošle godine ostvarile više od 5 milijardi kuna čiste dobiti što je naviše još od krize prije 9 godina. Nitko ne spori da je dobro da ostvaruju dobit, ali je vrijeme da to počnu vraćati u hrvatsko gospodarstvo kroz povoljnije kredite za poduzetnike. Moram naglasiti da su banke 20 posto dobiti ostvarile zahvaljujući višim kamatama i većim zaradama od provizija i naknada”, kazao je.

”Jedna od ovdje najvažnijih novina je da se želi promijeniti struktura i broj članova NO, na način kao i kod INA-MOL-a da većinski vlasnik ne donosi više ključne odluke i da su mu oduzeta upravljačka prava iako ima većinski udjel. To je perfidna igra; javnost je naoko mirna jer država ima većinski udio, a upravljačka prava idu manjinskom dioničaru kroz izmjenu statuta i prava glasanja!

Nije sporno da predstavnici manjinskih dioničara imenuju svoje članove u NO, no u dioničarskim društvima ključne odluke bi trebao donositi većinski vlasnik, a to je još uvijek država Hrvatska. Osim ako se ovakvom manipulacijom to pravo ne ospori”, zaključio je Lovrinović.

Dakle, HPB umjesto da kao državna banka bude „pogonsko gorivo“ razvoja hrvatskog gospodarstva, da se kroz nju stimuliraju proizvodnja, te mala i srednja privatna (obiteljska) poduzeća ona se godinama sustavno uništava kako bi se u konačnici privatizirala, kako vidimo zadnjih dana, po već prokušanom modelu privatizacije INA-MOL.

Suverenost jedne zemlje se ogleda i kroz jak bankarski sustav kojega Vlada u maniri lošeg gospodara kojemu nije stalo do svoje djece predaje u ruke tko zna koga i taj će u konačnici gledati svoj, a ne interes društva u cjelini”, zaključuje profesor Ivan Lovrinović, predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku.

 

Komentari