ALARMANTNO: Zbog sporosti Hrvatskih cesta, prijeti nam oduzimanje EU novca za pristupne ceste i Pelješki most ALARMANTNO: Zbog sporosti Hrvatskih cesta, prijeti nam oduzimanje EU novca za pristupne ceste i Pelješki most
TweetEmailPrint Ministre Butkoviću, oni koji trebaju biti frustrirani su građani Hrvatske, a vaš je posao da probleme u svom resoru rješavate i da mičete... ALARMANTNO: Zbog sporosti Hrvatskih cesta, prijeti nam oduzimanje EU novca za pristupne ceste i Pelješki most


Ministre Butkoviću, oni koji trebaju biti frustrirani su građani Hrvatske, a vaš je posao da probleme u svom resoru rješavate i da mičete nesposobne i korumpirane. Za štetu koja će nastati ako EU uskrati novac za projekt koji sveukupno stoji 526 milijuna eura (s PDV-om), vi ćete biti odgovorni te ćete morati snositi odgovornost

Zbog neučinkovitosti, nemara te sumnjivih natječaja Hrvatskoj prijeti penalizacija pa čak i oduzimanje novca za cjelokupni projekt Pelješkog mosta (koji uključuje i pristupne ceste), a ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prije nekoliko dana izjavio je kako je i on frustriran zbog dugotrajnog postupka izbora izvođača radova?!

Kao da on nema ništa s tim, kao da je jadan nemoćan.

Činjenice, međutim, govore drugačije: U Hrvatskim cestama, tvrtki u kojoj je Vlada RH, zastupana po ministru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Olegu Butkoviću i Skupštini poduzeća, natječaje za izgradnju cesta u vrijednosti od 800 milijuna kuna vodi tvrtka bez iskustva u cestogradnji, s direktoricom koja je psihoterapeut.

Natječaj na obilaznici Omiša napisan je (namješten?) tako da se može javiti samo jedna tvrtka, iako je to protivno zakonima u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Sudeći prema brojnim medijskim napisima te šutnji iz HC-a, poprilično je jasno da je taj predmet zreo za USKOK i državno odvjetništvo.

U postupku natječaja za izgradnju pristupnih cesta Pelješkog mosta Duboka – Sparadovići, ponude su otvorene još 11. lipnja 2018. godine. Prvu Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja Hrvatske ceste d.o.o. objavile su tek 27. veljače 2019., dakle nakon više od osam mjeseci!

Što su u Hrvatskim cestama radili više od 240 dana?

Na pitanja novinara o svemu tome, iz Hrvatskih cesta javljaju (pojedinim redakcijama) da zbog godišnjih odmora ne odgovaraju na upite medija, odnosno uskraćuju informacije građanima.

Ministre Butkoviću, oni koji trebaju biti frustrirani su građani Hrvatske, a vaš je posao da probleme u svom resoru rješavate i da mičete nesposobne i korumpirane.

Jer za štetu koja će nastati ako Europska unija zbog svega navedenog uskrati novac za veliki i skupi projekt, koji bi trebao biti završen do početka 2022. godine, a koji stoji sveukupno 526 milijuna eura s PDV-om, (EU osigurava 85 posto iznosa), vi ćete biti itekako odgovorni te ćete morati snositi odgovornost za ogromnu štetu.

Valja podsjetiti Da je Europska unija, zbog kašnjenja i različitih propusta u projektima financiranim iz EU fondova, već penalizirala Hrvatsku, no te kazne ne mogu se usporediti sa štetom koja bi nastala u slučaju kazni zbog kašnjenja s projektom izgradnje najvećeg mosta u Hrvatskoj, zajedno s pristupnim cestama.

Šteta u ovom slučaju bila bi enormna.

Komentari