Asić Plenkoviću: Ministrica je tražila od suda da LIKVIDIRA FAKULTET hrvatskih studija; ZAUSTAVITE JU! Asić Plenkoviću: Ministrica je tražila od suda da LIKVIDIRA FAKULTET hrvatskih studija; ZAUSTAVITE JU!
”Ministrica Divjak nastavlja na najgrublji način opstruirati Fakultet hrvatskih studija. Moja je ocjena da je ovo preraslo u direktno kršenje zakona, odnosno osvetnički pohod... Asić Plenkoviću: Ministrica je tražila od suda da LIKVIDIRA FAKULTET hrvatskih studija; ZAUSTAVITE JU!

”Ministrica Divjak nastavlja na najgrublji način opstruirati Fakultet hrvatskih studija. Moja je ocjena da je ovo preraslo u direktno kršenje zakona, odnosno osvetnički pohod ministrice na Fakultet hrvatskih studija. Likvidira li Visoki trgovački sud Fakultet, 123 zaposlenika i više od 130 vanjskih suradnika automatski bi ostalo bez posla, a 1395 studenata bez mogućnosti studiranja. Jedan od  ciljeva Fakulteta hrvatskih studija jest uspostavljanje veza s hrvatskim iseljeništvom. Opstanak, rast i razvoj takve institucije od kardinalne je važnosti za iseljeništvo”, upozorava Plenkovića čelnik Australsko-hrvatskog kongresa

Stjepan Asić, predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa, dostavio je prije nekoliko dana predsjedniku Vlade Republike Hrvatske  Andreju Plenkoviću, a zatim i medijima, pismo u kojem od premijera traži da ne dozvoli ministrici Blaženki Divjak da ugasi i uništi Fakultet hrvatskih studija.

Pismo u cijelosti prenosimo:

”Poštovani predsjedniče, u kolovozu prošle godine obratili smo Vam se po pitanju Studija demografije i
hrvatskoga iseljeništva na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, u vezi odugovlačenja s upisom u Upisnik studijskih programa spomenutoga studija od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, iako je studijski program prošao strogu proceduru akreditacije od Senata Sveučilista, Nacionalnog vijeća za znanost i dobio pozitivno mišljenje Agencije za znanost ivisoko obrazovanje. Zahvaljujući Vašoj intervenciji Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva ipak je započeo s radom.

Oprostite mi što od Vas ponovno tražim pomoć u vezi istoga pitanja, no situacija oko nasrtanja MZO-a na Fakultet hrvatskih studija postaje sve ozbiljnija. Naime, ministrica je zatražila od Visokoga trgovačkoga suda da likvidira (!) Fakultet hrvatskih studija brišući ga iz popisa pravnih osoba i javnih ustanova. Time bi 123 zaposlenika i više od 130 vanjskih suradnika automatski ostalo bez posla, a 1395 studenata bez prava i mogućnosti studiranja!

Sve zbog višegodišnjih osobnih animoziteta Blaženke Divjak prema toj instituciji. Prošloga ljeta nije htjela dopustiti da na Hrvatskim studijima krene Studij demografije i hrvatskoga iseljeništva, a sada je grubo povrijedila autonomiju Sveučilišta miješajući se u pravo sveučilišta da samostalno uređuje svoj ustroj, uključujući i statusnu promjenu sveučilišnoga odjela u fakultet i podružnice sveučilišta u samostalnu pravnu osobu.

Ne priznaje mišljenje koje je o potrebi pravne samostalnosti Fakulteta hrvatskih studija još 1995. godine dao tadašnji ministar znanosti Branko Jeren, nego nastoji na svaki mogući način spriječiti opstanak i razvoj te institucije od nacionalne važnosti. Ukratko, nastavlja na najgrublji mogući način opstruirati Fakultet hrvatskih studija. Moja je ocjena da se tu više ne radi o sitnim opstrukcijama putem birokratskih prepreka, nego je ovo sada preraslo u direktno kršenje zakona, odnosno osvetnički pohod ministrice na Fakultet hrvatskih studija. U prilog tome ide činjenica da je Fakultet hrvatskih studija bio prisiljen reagirati na način da je pokrenuo upravni spor i podnio prijavu protiv ministrice Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti.

Jedan od temeljnih ciljeva ne samo Studija demografije i hrvatskoga iseljeništva nego i Fakulteta hrvatskih studija jest uspostavljanje veza s hrvatskim iseljeništvom na najrazličitije načine. Opstanak, rast i razvoj takve institucije od kardinalne je važnosti za onaj dio hrvatskoga iseljeništva kojemu je stalo do očuvanja raznih elemenata nacionalnog
identiteta i veza s domovinom.

Poštovani predsjedniče, još jednom apeliramo na Vaš autoritet, da svojim osobnim uplivom utječete na to da Fakultet hrvatskih studija, koji promiče hrvatski nacionalni i kulturni identitet u zemlji i svijetu, slobodno nastavi ploviti, raditi bez zapreke, svom određenom cilju, na dobrobit cijeloga hrvatskoga naroda”, stoji u pismu Australsko-hrvatskog kongresa kojega je potpisao Stjepan Asić, predsjednik Kongresa.

Komentari