AUSTRALIJA: Najistaknutija iseljenička gospodarska komora ima novo vodstvo: Golubić umjesto Jakića AUSTRALIJA: Najistaknutija iseljenička gospodarska komora ima novo vodstvo: Golubić umjesto Jakića
”Rad Komore usredotočen je na hrvatsku zajednicu u Australiji, ali naši partneri i članovi nisu samo oni hrvatskoga podrijetla i to je znak da... AUSTRALIJA: Najistaknutija iseljenička gospodarska komora ima novo vodstvo: Golubić umjesto Jakića

”Rad Komore usredotočen je na hrvatsku zajednicu u Australiji, ali naši partneri i članovi nisu samo oni hrvatskoga podrijetla i to je znak da smo prvenstveno gospodarsko-poslovna komora. Ponosni smo na naše hrvatsko podrijetlo, ali nam je drago da smo izvrsno prihvaćeni među australskom zajednicom”, istaknuo je Golubić

Na nedavno održanoj godišnjoj skupštini Australsko-hrvatske gospodarske komore za Novi Južni Wales izabran je novi upravni odbor. Davida Jakića (s kojim smo nedavno razgovarali za Promise.hr) na mjestu predsjednika zamijenio je 31-ogodišnji pravnik Ivica Golubić, koji u Australiji živi pet godina.

Ivica Golubić magistar je prava koji je u Australiju doselio 2013. godine. Danas živi i radi u Sydneyu kao menadžer za pravne poslove i nadzor proizvodnje u tvrtki Podravka. Golubić ima i svoju privatnu tvrtku Crokon koja se bavi poslovima vezanim uz Hrvatsku kao što su nekretnine, administracija i proces stjecanja državljanstva.

Australsko-hrvatska gospodarska komora (AHGK) prilikom osnivanja slijedila je uspješne primjere drugih bilateralnih komora RH, a takav način rada pokazao se vrlo uspješnim, piše Klara Špančić za Glas Hrvatske HRT-a.

– Australsko-hrvatska gospodarska komora osnovana je 2015. godine i nakon pomalo dječjih i nesigurnih koraka stasali smo u uspješnu organizaciju. Same komore ne bi bilo bez ljudi koji su pokrenuli njeno osnivanje, a to su Zvonimir KurtovićHrvoje Petrišić, bivši generalni konzul RH u Australiji, te Damir Kušen bivši veleposlanih RH u Australiji – ispričao je novoizabrani predsjednik Australsko-hrvatske gospodarske komore, Ivica Golubić.

– Rad Komore usredotočen je na hrvatsku zajednicu u Australiji, ali naši partneri i članovi nisu samo oni hrvatskoga podrijetla i to je znak da smo prvenstveno gospodarsko-poslovna komora. Ponosni smo na naše hrvatsko podrijetlo, ali nam je drago da smo izvrsno prihvaćeni među australskom zajednicom – dodao je Golubić.

Australsko-hrvatska gospodarska komora u budućnosti će svojim projektima nastaviti povezivati hrvatske i australske poduzetnike te konkretnije u zajednicu uključiti australske poduzetnike hrvatskoga podrijetla.

– Naša komora ima potpisan sporazum sa Hrvatskom gospodarskom komorom te ćemo tijekom 2019. godine poboljšati našu suradnju. Uz to, želja nam je ostvariti nekoliko projekata s drugim organizacijama iz Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike i Europe – dodao je Golubić.

Članovi Komore su australski poduzetnici hrvatskoga podrijetla, a potencijalni članovi mogu biti svi koji žele dati pozitivan doprinos radu Australsko-hrvatske gospodarske komore.

Komora organizira projekte povezivanja poduzetnika koji tijekom poslovnih sastanka i neformalnih oblika druženja ostvaruju poslovnu suradnju koja u budućnosti može pridonijeti povezivanju Australije i Hrvatske”, ističe Glas Hrvatske HRT-a u tekstu od 7. siječnja.

Inače, Australsko-hrvatska gospodarska komora jedna je od najaktivnijih gospodarskih komora naše dijaspore u svijetu i posljednjih godina bilježi odlične rezultate, naročito vezano uz pomoć našim izvoznicima na tržištu Australije.

Tako je 2016. zabilježen rast od gotovo 50 posto s 17,7 na 26,3 milijuna dolara, a već dvije godine izvoz je na razinama većima od 20 milijuna dolara s potencijalima za povećanje. Zbog tako dobrih rezultata, organizator nedavno održanog G2 Meetinga u Zagrebu je odabrao upravo Australsko-hrvatsku gospodarsku komoru kao nositelja panel diskusije o velikom potencijalu hrvatskih komora i gospodarstvenika po svijetu (‘Potencijal hrvatskih komora i gospodarstvenika po svijetu – primjer Australije’ – naziv je panela G2 konferencija na kojem su govorili predstavnici australsko-hrvatskih gospodarskih komora)

Jedan od sudionika tog skupa druge generacije hrvatskih iseljenika  bio je David Jakić, donedavni predsjednik Australsko-hrvatske gospodarske komore. Jakić je govorio o načinu rada Komore kao i njihovom viđenju kako unaprijediti veze i poslove s poduzetnicima iz Hrvatske.

Bivši čelnik Australsko-hrvatske gospodarske komore za nedavnog je gostovanje u Zagrebu dao kratku izjavu i za portal Promise.hr, u kojoj je istaknuo da Hrvatska ima nevjerojatno kvalitetne mlade ljude koji dolaze u svijet poduzetništva.

Kazao je da je u Zagrebu upoznao vrlo kvalitetnu Start up tvrtku, kojoj želi pomoći da se probije.

Osim Jakića, u Zagrebu su na G2 Meetingu zapažene istupe imali i Luke Jurčević, predsjednik Zapadno australske-hrvatske gospodarske komore, kao i Lidia Kukulj, članica Izvršnog odbora iste gospodarske komore, koju smo našim čitateljima predstavili u tekstu pod naslovom:  Australska TV voditeljica: Obožavam sve što je naše, PLAČEM svaki put KADA SLIJEĆEM U ZAGREB!

FOTO: FB stranica Australian Croatian Chamber of Commerce NSW; FB Ivica Golubić, FB Lidia Kukulj-Tinelli, promise.hr
U RH doveo ulagače, OBRANIO STEPINCA od LAŽI iz Srbije, Vučića tražio da plate njegov raketirani krov

Komentari