Austrijska zaklada nagradila hrvatske ratne veterane jer PROKAZUJU KORUPCIJU i uništenje šuma Austrijska zaklada nagradila hrvatske ratne veterane jer PROKAZUJU KORUPCIJU i uništenje šuma
TweetEmailPrint ”VIDRA je jedistvena udruga ratnih veterana: promjena koju zagovara nije nacionalizam ili sukob, nego borba za društvo i okoliš. A društvena inovacija kakvu... Austrijska zaklada nagradila hrvatske ratne veterane jer PROKAZUJU KORUPCIJU i uništenje šuma


”VIDRA je jedistvena udruga ratnih veterana: promjena koju zagovara nije nacionalizam ili sukob, nego borba za društvo i okoliš. A društvena inovacija kakvu prakticiraju članovi njenog Zelenog odreda je složena: Brojnim javnim kampanjama i detaljnim dokumentiranjem sumnjivih poslova Hrvatskih šuma prokazuju korupciju, uništenje šuma i prirodnih resursa, kao i ugroženu održivost malih obiteljskih gospodarstava. Uz to što zagovara promjenu na političkoj razini i sudskim putem, Zeleni odred služi kao primjer drugima jer surađuje sa srodnim inicijativama iz susjednih zemalja s kojima dijeli zajedničku borbu za ekološke i socijalne ciljeve”, napisala je Petra Radesching, koordinatorica žirija austrijske zaklade Unruhe

Hrvatski branitelji i aktivisti okupljeni oko braniteljska udruga Vidra te njihovog foruma – Zeleni odred, koji već dvije godine upozoravaju na devastaciju i pljačku hrvatskih šuma te na, kako tvrde, udruženi zločinački pothvat umreženih hrvatskih institucija, nedvojbeno su uspjeli i međunarodnu javnost uvjeriti u to da se u Hrvatskoj događa sustavno uništavanje neprocjenjivog šumskog blaga (što nije šteta samo za Hrvatsku).

Potvrđuje to, prema svemu sudeći, i međunarodno priznanje, odnosno nagrada, koju su ratni veterani Vidre, odnosno aktivisti Zelenog odreda nedavno dobili, te plaketa i brošura koji su im iz Austrije stigli naknadno.

”Ne jednom smo objavljivali koliko smo ponosni što smo u konkurenciji šest europskih zemalja i 288 projekata dobitnici jedne od Sozial Marie nagrada za socijalnu inovaciju koju dodjeljuje renomirana austrijska zaklada Unruhe (Nemir).

Danas nam je stigla i “papirnata”, službena potvrda, plaketa i nekoliko primjeraka brošure u kojoj su navedeni podaci o Zakladi, stručnom, međunarodnom žiriju, nominiranim projektima te o ovogodišnjim dobitnicima.
Na plaketi otisnut je tekst koji potpisuje gđa Mag. Petra Radesching, koordinatorica žirija:

“VIDRA je jedistvena udruga ratnih veterana: promjena koju zagovara nije nacionalizam ili sukob, nego borba za društvo i okoliš. A društvena inovacija kakvu prakticiraju članovi njenog Zelenog odreda je složena: Brojnim javnim kampanjama i detaljnim dokumentiranjem sumnjivih poslova Hrvatskih šuma prokazuju korupciju, uništenje šuma i prirodnih resursa, kao i ugroženu održivost malih obiteljskih gospodarstava. Uz to što zagovara promjenau na političkoj razini i sudskim putem, Zeleni odred služi kao primjer drugima jer surađuje sa srodnim inicijativama iz susjednih zemalja s kojima dijeli zajedničku borbu za ekološke i socijalne ciljeve.”

Tako nas i naš rad vide i vrednuju “vani”, a ako ikada dobijemo svoj stalni prostor ova će plaketa svakako krasiti jedan od njegovih zidova.

Zahvaljujemo još jednom dragoj gđi Radesching, te cijelom, izvanrednom SozialMarie timu.

P.s.
Podsjećamo, u Hrvatskim šumama do.o. naš je rad ocijenjen malo drugačije:
”Izjave “Zelenog odreda” i kritike na račun poslovanja Hrvatskih šuma su lažne, neutemeljene, neosnovane i zlonamjerne. Iznošenjem netočnih podataka obmanjuje se javnost na štetu društva Hrvatske šume, koje svoju zadaću gospodarenja šumama obavlja uredno, stručno i u skladu s gospodarskim planovima, uvažavajući stroge ekološke, socijalne i ekonomske standarde “, napisala je danas popodne (srijeda, 2. rujna) administratorica FB stranice Zeleni odred – forum te podijelila presliku plakete koju im je poslala ugledna austrijska zaklada Unruhe, koja im je nedavno dodijelila nagradu za socijalnu inovaciju.

”Iz EU potvrdili: Kreću rasčišćavati PLJAČKU HRVATSKIH ŠUMA, ZABRANIT ĆE SJEČU, kazniti krivce!”

FOTO: FB stranica Zeleni odred – forum

Komentari