Bandić o GRADU U GRADU: Zašto Zagreb ne bi imao neboder od 200 katova? Bandić o GRADU U GRADU: Zašto Zagreb ne bi imao neboder od 200 katova?
TweetEmailPrint Mirka Jozić najavila je da se iz bespovratnih sredstava EU-a priprema financiranje Dječje bolnice Srebrnjak, gdje očekuju novih 375 milijuna kuna, a pripremaju i teren... Bandić o GRADU U GRADU: Zašto Zagreb ne bi imao neboder od 200 katova?


Mirka Jozić najavila je da se iz bespovratnih sredstava EU-a priprema financiranje Dječje bolnice Srebrnjak, gdje očekuju novih 375 milijuna kuna, a pripremaju i teren za financiranje izgradnje sljemenske žičare. Istaknula je kako su ove godine aplicirali projekte u vrijednosti od preko milijardu kuna, među kojima su rekonstrukcija tramvajske infrastrukture, energetska obnova javnih zgrada, nabava spremnika za otpad i mjere za gospodarenje otpadom

Gradonačelnik Milan Bandić je na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine izjavio kako još nije odlučeno tko će biti investitor u projekt “Grad u gradu”, koji je on nazvao “Zagreb City” ili “Manhattan na Savi“. Cijeli projekt bi se trebao prostirati na površini od gotovo 1,1 milijun četvornih metara u Novom Zagrebu.

Podsjetio je kako je sa suradnicima posjetio Dubai, a za idući tjedan najavio je sastanak s predstavnicima Bouygues Batiment International.

Bandić je istaknuo da je redizajn Zagrebačkog velesajma inkorporiran u cjelovito rješenje tog projekta, a ono što će se izgraditi bit će “najljepše u Europi”.

Na plohi od osam hektara, omeđenoj na istoku s Avenijom Većeslava Holjevca, na zapadu sa Zagrebačkim velesajmom, na jugu s Ininom ‘Karingtonkom’ i na sjeveru s Hipodromom, treba niknuti Kongresni centar i sve sadržajne sastavnice budućeg Zagrebačkog velesajma.

“Na ostalih milijun i nešto kvadrata treba realizirati Zagreb City. Seli se Hipodrom, seli se igralište Lokomotive, ruši se Velesajam i radimo ‘Grad u gradu’, ‘Zagreb City’ ili ‘Manhattan’, kao što smo rekli”, rekao je Bandić.

“Ako netko hoće napraviti neboder od 200 katova, neka ga napravi. Zašto Zagreb ne bi imao jedan neboder od 200 katova s kojeg bi se gledao Zagreb iz ptičje perspektive. Pa ako ja poživim, možda gore budem imao jednu kancelariju”, rekao je Bandić.

Gradonačelnik je poručio da nacionalni nogometni stadion treba biti u Zagrebu i to južno od Save. Tvrdi da se za 45 milijuna eura može napraviti dobar stadion na Blatu, jer je to idealna lokacija, a to se može riješiti u sinergiji Vlade, Hrvatskog nogometnog saveza, Grada Zagreba i Dinama.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić osvrnula se na točku dnevnog reda skupštinske sjednice o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova za projekt “rotor Remetinec”, koji je zasad najveći projekt takve vrste koji Grad Zagreb financira iz bespovratnih sredstava EU-a.

Rekla je da su na javni poziv, pored same rekonstrukcije i radova koji iznose 286 milijuna kuna s PDV-om, prijavili sve što se moglo povezati s tim projektom – uspjeli su prijaviti 331 milijun kuna, a odobreno je 320 milijuna kuna.

Najavila je da se iz bespovratnih sredstava EU-a priprema financiranje Dječje bolnice Srebrnjak, gdje očekuju novih 375 milijuna kuna, a također pripremaju teren za financiranje izgradnje sljemenske žičare.

Istaknula je kako su ove godine aplicirali projekte u vrijednosti od preko milijardu kuna, među kojima su rekonstrukcija tramvajske infrastrukture, energetska obnova javnih zgrada, nabava spremnika za otpad i mjere za gospodarenje otpadom.

 

Komentari