BITKA ZA PRAVICU JOŠ TRAJE: Gospoda vam izgledaju veliki jer klečite; ustanite da vidite koliko su mali! BITKA ZA PRAVICU JOŠ TRAJE: Gospoda vam izgledaju veliki jer klečite; ustanite da vidite koliko su mali!
ZET BESPLATNO U SUBOTU VOZI na 'seljačku bunu' u stubicu

BITKA ZA PRAVICU JOŠ TRAJE: Gospoda vam izgledaju veliki jer klečite; ustanite da vidite koliko su mali!

Zagreb 7. veljače 2019. D.K.

Svi koji se pridruže spektaklu, mogu na trenutak osjetiti veliku nepravdu koja je bila nanesena velikom broju seljaka u 16. stoljeću. Povijesna bitka kod... BITKA ZA PRAVICU JOŠ TRAJE: Gospoda vam izgledaju veliki jer klečite; ustanite da vidite koliko su mali!

Svi koji se pridruže spektaklu, mogu na trenutak osjetiti veliku nepravdu koja je bila nanesena velikom broju seljaka u 16. stoljeću. Povijesna bitka kod Stubice – koja je pokazala “šake” vlasteli 16. stoljeća, prije 11 godina rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža. Veličanstvena rekonstrukcija bitke kod Stubice dobitnica je nagrade SIMPLY THE BEST za najbolji povijesni prikaz

”Gospoda vam izgledaju veliki jer klečite. Ustanite da vidite koliko su mali”, rekao je, prema povijesnim izvorima, Matija Gubec uoči velike Seljačke bune koja se razlila okolicom Stubice prije točno 446 godina. Ta Gupčeva zvučna rečenica, prema svemu sudeći, i danas je vrlo aktualna…

Razlog je to više za pogledati manifestaciju “Seljačka buna 1573. – Bitka kod Stubice”, kojom se oživljava vrijeme 16. stoljeća i prikazuje bitka za “pravicu” koja se odigrala na stubičkom polju 1573. godine, a koja će se održati u ovu subotu, 9. veljače, u Donjoj Stubici.

Buna traje! Već jedanaest godina za redom ori se na zagorskim bregima kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za „pravicu“.

Povijesna bitka kod Stubice koja je pokazala “šake” vlasteli 16. stoljeća, prije 11 godina rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža i postala manifestacija od velike važnosti ne samo za Gupčev kraj već i za cijelu Krapinsko-zagorsku županiju koja je Seljačku bunu uvrstila u top manifestaciju županijskog interesa, a Hrvatska turistička zajednica, manifestaciju od nacionalnog karaktera. To nije samo borba i prikaz 16. stoljeća to je i događaj edukativno-povijesnog karaktera.

O velikoj Seljačkoj buni iz 1573. godine uči se u školama, piše se u raznim povijesnim knjigama, a svi prisutni koji se pridruže spektaklu, mogu na jedan trenutak osjetiti veliku nepravdu koja je bila nanesena velikom broju seljaka u 16. stoljeću.
Veličanstvena rekonstrukcija bitke kod Stubice dobitnica je nagrade SIMPLY THE BEST za najbolji povijesni prikaz i turističko događanje u 2015. godini, koju u 2019. godini pripremamo u još raskošnijem izdanju i to na novoj lokaciji kod dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici.
Bitka nad bitkama, realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu svake godine privlači sve više posjetitelja, a i zanimanje javnosti. Stoga ni ne čudi da je već tri godine za redom popraćena u svim medijima i središnjim dnevnicima.
Manifestacija je započela 3. veljače „Puntanjem kmetov“. Ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu, okupilo se kmetsko vodstvo te na čelu s Matijom Gupcem krenulo prema Gupčevoj lipi, jedinom živom svjedoku Velike seljačke bune. Tamo su ih dočekali nezadovoljni seljaci te je započelo naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu.
Spektakularna „Bitka kod Stubice“- vjerni prikaz bitke na stubičkom polju održati će se u subotu 9. veljače 2019. godine i to na sam datum 446. obljetnice Seljačke bune koja se dogodila 9. veljače 1573. godine.

Cjelodnevni program počinje od 11 sati kulturno – umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije same centralne bitke. Uz program posjetitelji će imati priliku posjetiti sajam starih zanata, probati široku ponudu domaćih specijaliteta i dobre kapljice. Centralna bitka počinje u 14:00 sati kod dvorca Stubički Golubovec, Donja Stubica. Nakon bitke sve posjetitelje zabavljati će PSIHOMODO POP.

Kako bi što više sugrađana moglo posjetiti popularnu manifestaciju, ZET će građane besplatno prevoziti od Glavnog kolodvora do Donje Stubice i natrag.
Autobusi će iz Zagreba kretati sa stajališta turističke linije u Ulici Grgura Ninskog (Glavni kolodvor, u zoni ulaza u Importanne centar) i to u 10.00, 11.00, 12.00 i 13.00 sati, a pri povratku iz Donje Stubice, autobusi će  polaziti u 19.00, 20.00, 21.00, 22.00 i 23.00 sata

FOTO: Družba Vitezova Zlatnog Kaleža

Komentari