Bozanić kritizirao obrazovnu reformu, Bandić traži širu primjenu demografske mjere MAJKE ODGAJATELJICE Bozanić kritizirao obrazovnu reformu, Bandić traži širu primjenu demografske mjere MAJKE ODGAJATELJICE
UOČI BOŽIĆA, KARDINAL S RAVNATELJIMA ŠKOLA I VRTIĆA

Bozanić kritizirao obrazovnu reformu, Bandić traži širu primjenu demografske mjere MAJKE ODGAJATELJICE

Zagreb 20. prosinca 2018. D.K.

Kardinal se osvrnuo  i na eksperimentalni program Škole za život, rekavši kako obrazovanje mora uključivati i duhovnu dimenziju čovjeka, a ne poticati isključivo tehničke... Bozanić kritizirao obrazovnu reformu, Bandić traži širu primjenu demografske mjere MAJKE ODGAJATELJICE

Kardinal se osvrnuo  i na eksperimentalni program Škole za život, rekavši kako obrazovanje mora uključivati i duhovnu dimenziju čovjeka, a ne poticati isključivo tehničke vještine i kompetencije. Gradonačelnik Bandić demografski je problem ocijenio  kao najvažniji problem Hrvatske

U Nadbiskupskom pastoralnom institutu, kardinal Josip Bozanić susreo se s ravnateljima predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova na području nadbiskupije. Kardinal je istaknuo da je religiozni odgoj u školama potreban kako bi se izgradilo moralno društvo.

Poručio je da u odgoj i obrazovanje treba uključiti sve relevantne institucije – obitelj, vrtiće, škole, društvo, Crkvu i kulturu. One čine „odgojni savez” koji je danas u krizi, rekao je Bozanić. Kardinal je tom prigodom kritizirao navrat-nanos pokrenutu obrazovnu reformu. Osvrnuo se i na eksperimentalni program Škole za život, rekavši kako obrazovanje mora uključivati i duhovnu dimenziju čovjeka, a ne poticati isključivo tehničke vještine i kompetencije.

”Da bi škola uopće osposobljavala za život, u programima i sadržajima treba integrirati trostruki jezik: jezik uma, srca i ruku. Religiozni odgoj je važna potpora moralno-etičkom odgoju. Ključnu ulogu u odgoju ipak imaju roditelji”, naglasio je Bozanić.

Zahvalivši kardinalu Bozaniću na svemu što čini za našu nadbiskupiju i grad Zagreb, gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je upravo na ravnateljima obrazovnih ustanova velika odgovornost za odgoj i obrazovanje naše djece i mladih.

Demografski problem ocijenio je kao najvažniji problem Hrvatske te istaknuo da će se i dalje zalagati za status majke-odgajateljice.

– Idemo dalje s prijedlogom majke-odgajateljice. U gradu Zagrebu za gotovo 4 tisuće obitelji koje su se prijavile da koriste institut majke-odgajateljice izdajemo oko 350 milijuna kuna godišnje. To je jako malo u odnosu na ono što Hrvatsku čeka kada toga ne bi bilo”, rekao je.

”Odgojno-obrazovne ustanove one su koje formiraju naše društvo i zato je uloga učitelja u njemu iznimno važna, naglasio je kardinal Bozanić. Zaželio je svim ravnateljima, učiteljima, ali i učenicima sretan Božić, a u novoj godini manje nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama te sustav koji će odgajati osobu i društvo u cijelosti.

 

Komentari