Čitajući im ‘Vrline i mane’, pisac Anto Pranjkić pokazao koliko DJECA UPIJAJU KNJIŽEVNOST Čitajući im ‘Vrline i mane’, pisac Anto Pranjkić pokazao koliko DJECA UPIJAJU KNJIŽEVNOST
Knjiga “Vrline i mane” je zbirka pjesama koju je Pranjkić i pisao za najmlađe želeći ih potaknuti na izgrađivanje ljudskih vrijednosti. Kroz likove životinja... Čitajući im ‘Vrline i mane’, pisac Anto Pranjkić pokazao koliko DJECA UPIJAJU KNJIŽEVNOST

Knjiga “Vrline i mane” je zbirka pjesama koju je Pranjkić i pisao za najmlađe želeći ih potaknuti na izgrađivanje ljudskih vrijednosti. Kroz likove životinja pokušao je dočarati ono što je lijepo i ono što je manje lijepo, a tiče se ljudskoga odnosa prema Bogu, jednih prema drugima i prema prirodi

U okviru “Mjeseca hrvatske knjige”, koji je započeo  15. listopada i traje do 15. studenoga, književnik Anto Pranjkić održao je najprije u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani tribinu za učenike 3. i 4. razreda. Potom je u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Okučani također predstavio svoju knjigu za djecu pod nazivom “Vrline i mane” učenicima 3. razreda OŠ Okučani.

U obje škole učenici nisu bili tek pasivni promatrači. Baš naprotiv, dječji spontano su i vrlo gorljivo sudjelovali u kasnijoj raspravi. Nakon pročitane kratke basne govorili su o vrlinama i manama koje su uočili kod likova.

Anto Pranjkić počeo je pisati s 8 godina i do sada je napisao oko 30 djela koja su prevođena na strane jezike. Dio knjiga koje je napisao namijenjeno je upravo djeci. A da djeca itekako prihvaćaju Pranjkićeve basne, kao i njegov pristup najmlađima, brzo se moglo vidjeti na opuštenom i spontanom druženju u Lipovljanima, kao i u Okučanima.

Uistinu je bilo lijepo vidjeti autora Pranjkića među okupljenom djecom i njihov vrlo živi razgovor na temu vrlina i mana koje u sebi nose i imaju i djeca.

Knjiga “Vrline i mane” je zbirka pjesama koju je Pranjkić i pisao za najmlađe želeći ih potaknuti izgrađivanje ljudskih vrijednosti. Kroz likove životinja pokušao je dočarati ono što je lijepo i ono što je manje lijepo, a tiče se ljudskoga odnosa prema Bogu, jednih prema drugima i prema prirodi.

Okučani su mala općina ali vrlo posvećena knjizi. Prema riječima Dijane Kašljević, ravnateljice Narodne knjižnice, čitanost u ovoj sredini je na prilično zavidnoj razini. Svakih sat vremena knjižnicu u prosjeku posjeti desetak ljudi, tražeći nove naslove za čitanje.

”Čitanost je dobra, a naši najčešći posjetitelji su djeca”, kaže ravnateljica okučanske Narodne knjižnice.

Prema riječima voditeljice Narodne knjižnice, Kristine Dujmović, najviše se čita lektira, jer je obvezna. No, uvijek postoji i nekoliko izuzetaka, učenika koji i bez obaveze vole posegnuti za knjigom, kako bi čitali u slobodno vrijeme.

”Trudimo se kroz različite programe poticanja čitanja da toga bude što više, pa pokušavamo uključiti i roditelje, kako bi i oni malo potaknuli djecu na čitanje”, kaže voditeljica Dujmović.

”U knjižnici u Okučanima najviše se čitaju dječje knjige. Bilo da ih podižu djeca sama, ili roditelji, koji ih čitaju djeci predškolske dobi. Većina aktivnosti se ovdje i odrađuje najčešće za tu populaciju, jer je njihov odziv najveći”, naglašava ravnateljica Kašljević.

No, pored lektire, djeci je vrlo zanimljivo pročitati neke zabavne knjige:

”Od domaćih autora čitaju djela Sanje Pilić, Sanje Polak, Dnevnici Pauline P., i knjige slične tematike za mlađe. Vole sve što je zabavno. Od stranih knjiga odabiru popularni Gregog dnevnik, Toma Gatesa, a oni malo stariji vole najčešće uzbudljivu literaturu. Ono što nam je bilo potrebno i sve što smo naručili, uspjeli smo nabaviti”, ističe gospođa Kašljević.

Prema riječima Kristine Dujmović u školi ima dosta učenika koji vole pisati i koji se znaju lijepo izraziti, što zapravo znači da književna Slavonija ne može umrijeti.

Mjesec hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga) tradicionalna je manifestacija koju od 1995. godine organiziraju i realiziraju, u suradnji s Programskim i organizacijskim odborom manifestacije, Knjižnice grada Zagreba. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Ideja je okupljati na različitim programima sve one koje knjiga istinski zanima.

 

Komentari