Članovi najbrže rastuće FB grupe u Hrvatskoj uskoro podnose tužbu protiv Stožera, Vlade i RH Članovi najbrže rastuće FB grupe u Hrvatskoj uskoro podnose tužbu protiv Stožera, Vlade i RH
'Snosit će posljedice svoji promašenih stranačkih odluka'

Članovi najbrže rastuće FB grupe u Hrvatskoj uskoro podnose tužbu protiv Stožera, Vlade i RH

HrvatskaIzdvojeno 14. siječnja 2021. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Tužba je utemeljena na ozbiljnim pravnim argumentima, neće biti ni tragova teorija urota pa vjerujemo da će država snositi posljedice ovakvih promašenih, stranačkih... Članovi najbrže rastuće FB grupe u Hrvatskoj uskoro podnose tužbu protiv Stožera, Vlade i RH


”Tužba je utemeljena na ozbiljnim pravnim argumentima, neće biti ni tragova teorija urota pa vjerujemo da će država snositi posljedice ovakvih promašenih, stranačkih i neučinkovitih odluka”, ističe Tomislav Pilkić, administrator FB grupe ‘Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite’ – najbrže rastuće grupa na Facebooku u Hrvatskoj. U manje od šest mjeseci grupa je narasla na više od 160 tisuća članova(!) te je postala svojevrsni sociološki fenomen. Tako brzi rast grupe pokazao je, prema svemu sudeći, da građani ne žele biti tek pasivni promatrači i poslušnici u situaciji kada ‘elite’ odluče, bez konzultacija s javnošću, odnosno s predstavnicama građana u Saboru i uz dvojbenu zakonsku proceduru, ograničiti građanima zajamčene slobode, a pogotovo kada se u svojim odlukama vode osobnim interesima i političkim kriterijima pa zbog toga izgube i vjerodostojnost i kredibilitet

Velika kolektivna tužba protiv Nacionalnog stožera civilne zaštite, odnosno protiv Vlade RH te Republike Hrvatske, je dovršena (napisana) i uskoro bi trebala biti podnesena, istaknuo je Tomislav Pilkić, administrator Facebook grupe: ‘Tražimo ukidanje nacionalnog stožera civilne zaštite‘ prije par dana na Facebooku.

Navedena FB grupa najbrže je rastuća grupa na Facebooku u Hrvatskoj: u manje od šest mjeseci (osnovana krajem srpnja prošle godine), narasla je na više od 160 tisuća članova(!) te je postala svojevrsni sociološki fenomen. Tako brzi i stalni rast grupe pokazao je, prema svemu sudeći, da mnogi građani ne žele biti tek pasivni promatrači i poslušnici u situaciji kada ‘elite’ odluče, bez ikakvih konzultacija sa zainteresiranom javnošću i uz dvojbenu zakonsku proceduru, ograničiti građanima zajamčene slobode, a pogotovo kada se u svojim odlukama vode osobnim interesima i političkim kriterijima (naglo ukidanje svih restriktivnih mjera zbog izbora; neproporcionalne, diskriminirajuće te nelogične mjere poput zabrane rada tržnicama na otvorenom, a dozvola rada trgovačkim lancima…), ne vodeći pri tom računa o vjerodostojnosti i principijelnosti.

Temelj tužbe: izostanak razmjernosti, diskriminacija…

Ovdje prenosimo Pilkićevu obavijest s FB stranice ‘Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite‘:
”Prije dva-tri dana tekst tužbe bio je gotov i zasad sve ostaje po planu iz zadnje obavijesti. Okvirno, bit će 50-ak stranica, a već na početku smo se detaljno ogradili da ne pobijamo odluke Ustavnog suda iz ljeta (jer niže razine sudova to niti ne mogu), nego da tužbu temeljimo na naglašavanju nekih drugih argumenata.

Prije svega, to su izostanak razmjernosti u odlukama, izostanak elementa nužnosti i legitimnosti postizanja cilja, a i pokazivanje diskriminacije određenih skupina kroz dio odluka (prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije).
Učinjeno je sve da se u startu zada udarac svemu onome na čemu bi država i Vlada mogli tražiti opravdanje. Primjerice, članak 20. Ustava ne dozvoljava pravdanje odlukama drugih država ili organizacija, pritiskom dijela javnosti itd.

Vrlo bitno – tužba je isključivo utemeljena na ozbiljnim pravnim argumentima, neće biti niti tragova teorija urota, tako da vjerujemo da će država snositi posljedice ovakvih promašenih, stranačkih i neučinkovitih odluka. Iste se događaju diljem Europe, ali to nije naš problem.
Pravni put je jedini put koji je dugoročno učinkovit, iako zahtijeva puno vremena i pripreme. Svi oni koji bi pozivali na lomove po gradovima (a ima ih i ovdje) trebaju ljudima isto tako reći da zemlje s desecima nasilnih prosvjeda sada imaju najgore lockdowne u svijetu, a dijelu sudionika u nasilju trenutno prijete zatvori, u SAD-u i robije od više desetljeća (a nisu postigli ništa, osim što su bili iskorišteni).

Ohrabrili ih podnositelji tužbe u slučaju Franak

Kako god bilo, ako ne bude teških iznenađenja, zahtjev DORH-u za mirenjem pred tužbu šaljemo u drugom mjesecu po dogovoru (sukladno zakonskoj obvezi).
Ponavljam, tužba nije napisana da se potroši papir ili o njoj piše po Faceu, nego s namjerom da državu dovede pred odgovornost. S razlogom smo uvjereni da će tako i biti”, napisao je Tomislav Pilkić na Facebooku.

Isti administrator ranije je istaknuo da je više od 500 građana potvrdilo da će se pridružiti kolektivnoj tužbi, a napisao je da su ih ohrabrili razgovori s pojedinim podnositeljima tužbe u slučaju Franak.

”Čovjek je dao poticaj da ne odustajemo jer su i njima govorili da vjerojatno neće biti isplativa, ali je na kraju prošla. Potrudit ću se i da taj slučaj proučim pa da i tu izvučemo neku korist za ovaj naš uz pomoć odvjetnika.
Cilj je da prvi pokrenemo ovakvu tužbu i da to bude okidač nizu kolektivnih tužbi u budućnosti, kako Stožeru ne bi nikada više palo na pamet ograničavanje sloboda pod klimavim izgovorima”, napisao je administrator Pilkić te napomenuo da je cilj grupe djelovati protiv restriktivnih mjera i ograničavanja prava i sloboda građana od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite.

”Nastojat će se Stožeru poslati jasnu i nedvosmislenu poruku da su političke, dvosmislene i restriktivne mjere neprihvatljive u suvremenom društvu 21. stoljeća i otvoreno zadiru i u sam Ustav RH. Nije prihvatljivo “novo normalno”, tražit ćemo da se vrati ono staro”, zaključili su na svojoj FB stranici.

U ožujku ukinuli slobodu kretanja, zabranili okupljanje…

Ranije su u grupi objavili tekst pod naslovom ”Stožer i Ustav RH”, gdje opisuju kako je nastao Krizni stožer te na osnovu kojih (manjkavih) zakonskih osnova.

”Nacionalni krizni stožer osnovan je prijedlogom Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i odlukom Vlade RH u veljači 2020. na temelju članaka 21. i 22. Zakona o sustavu civilne zaštite. Ti su članci, uz pojedine iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, poslužili kao osnova za stupanje na snagu Zakona o dopuni Zakona o sustavu civilne zaštite (NN 31/20), gdje je dodan članak 22.a, a on je bio okidač koji je poslužio za uvođenje cijelog niza restrikcija i zabrana, uključujući ograničenja temeljnih ljudskih sloboda.

Stožer je dobio ovlasti da donosi odluke obvezujuće za cijeli teritorij RH bez suglasnosti demokratskih institucija pod izgovorom lakše borbe protiv tada proglašene epidemije. Ukratko rečeno, Stožer ima ovlasti donijeti bilo kakvu odluku, neovisno o dubini zadiranja u osnovne slobode, dok je to opravdano suzbijanjem bolesti.

Kroz ožujak 2020. nastupio je cijeli niz odluka, od zabrane napuštanja županija, zabrane rada mnogih djelatnosti, normalnog funkcioniranja školstva, prava na okupljanja pa do ukidanja javnog i međugradskog prijevoza uz rijetke iznimke. Opravdanje za to u početku je bio članak 17. Ustava RH gdje piše da se pojedine slobode mogu ograničiti, ali samo uz jasna opravdanja (proporcionalnost) i to odlukom 2/3 zastupnika Sabora ili alternativno supotpisivanjem odluke dogovorom predsjednika i premijera ako se Sabor ne može sastati.

U svibnju i srpnju Stožer sam sebi skočio u usta

Sve nabrojano ovdje je, očito, izostalo, pa se kao opravdanje sve češće koristio članak 16. Tu se navodi zaštita zdravlja kao mogućnost ograničenja sloboda, ali da to opet mora biti razmjerno potrebi i strogo opravdano. Također, prvi dio članka govori da se slobode i prava “mogu ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda… i zdravlje.”

Stožer je dijametralno suprotne odluke donosio u trećem, petom i sada sedmom mjesecu 2020., unatoč istim ili sličnim brojkama oboljelih, a gdje opet nestaje uvjet srazmjernosti zbog nejednakog postupanja. Situacija gdje se pred izbore uvodi samoizolacija za građane iz BiH i Srbije, a koji dan pred glasovanje poništava, i to samo za BiH (unatoč i dalje sličnoj situaciji u usporedbi sa Srbijom) najbolji je primjer zloupotrebe članka 16. i iskrivljavanja njegova značenja. Sjetimo se pokušaja praćenja mobitela svih građana RH prije nekoliko mjeseci.

Primjera je još barem 15-ak, ali zasad toliko”, napisali su kreatori FB grupe, koji su se, prema svemu sudeći, potrudili proučiti pravnu materiju o kojoj pišu, kao i manjkavosti na osnovu kojih kane graditi svoju tužbu.

FOTO: Screenshotvideosnimke; preslika s FB stranice Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite

Komentari