Čudi li ikoga što Meggle odlazi? Kraj milijun nameta, poreza, očekujte još ZATVARANJA! Što Vlada čeka?! Čudi li ikoga što Meggle odlazi? Kraj milijun nameta, poreza, očekujte još ZATVARANJA! Što Vlada čeka?!
glas poduzetnika upozorava: sada je još i dobro, u usporedbi s onim što dolazi:

Čudi li ikoga što Meggle odlazi? Kraj milijun nameta, poreza, očekujte još ZATVARANJA! Što Vlada čeka?!

GospodarstvoHrvatska 17. srpnja 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint ”Kraj toliko parafiskalnih nameta, progresivnog poreza na dohodak, neefikasnog pravosuđa, birokratiziranog i ogromnog te skupog i sporog sustava, s inspektoratom kao represivnim aparatom,... Čudi li ikoga što Meggle odlazi? Kraj milijun nameta, poreza, očekujte još ZATVARANJA! Što Vlada čeka?!


”Kraj toliko parafiskalnih nameta, progresivnog poreza na dohodak, neefikasnog pravosuđa, birokratiziranog i ogromnog te skupog i sporog sustava, s inspektoratom kao represivnim aparatom, a nažalost u kombinaciji sa svjetskom krizom, očekujte samo nastavak odlazaka stranih investitora i izostanak dolaska novih, a neposredno i povećavanje nezaposlenosti… Uz krizu koja nam tek predstoji i u kojoj će nažalost mnogi morati zatvoriti tvrtke… Ovo što Vlada najavljuje, u kontekstu porezne “reforme” sa startom od 2021.  je i malo i kasno! Gdje su strukturne reforme, a ne kozmetičko stavljanje pod tepih? Koji su postulati Vlade, koje su smjernice ? Gdje su sve druge udruge, komore? Što se čeka? Vrijeme leti, zima nam dolazi…”, upozorava Hrvoje Bujas, čelnik Glasa poduzetnika

Hrvoje Bujas, agilni predsjednik Udruge Glas poduzetnika, na Facebook je stranici Glasa poduzetnika komentirao vijest o zatvaranju još jedne velike tvrtke u Slavoniji. Po običaju, znatno bolje i preciznije nego većina poslušnih i potkupljenih ‘medijskih analitičara’, opisao je srž problema te ponudio rješenja. Pri tom, ne dijeli samo packe neodlučnom Plenkoviću te njegovim ministrima. Upozorava hrvatske poduzetnika i obrtnike da im se ne isplati čekati da vide što će učiniti poput puža troma država, već im valja pod hitno prilagoditi se novonastalim okolnostima i krizi koja tek dolazi…

Njegov post prenosimo u cijelosti:

”Čudi li uopće ikoga što Meggle odlazi?! A nisu jedini…

Kraj milijun parafiskalnih nameta, poreza, progresivnog poreza na dohodak, neefikasnog pravosuđa, birokratiziranog i ogromnog te skupog i sporog sustava, sa inspektoratom kao represivnim aparatom, a nažalost u kombinaciji sa svjetskom krizom, očekujte samo nastavak odlazaka stranih investitora i izostanak dolaska novih. Neposredno i povećavanje nezaposlenosti…, uz krizu, koja nam tek predstoji i u kojoj će nažalost mnogi morati zatvoriti tvrtke…

‘Sutra morate biti spremni na sve!’

Trenutno smo u fazi honeymoona, ne zavaravajmo se, pripremimo se! Odgovornost nas poduzetnika i obrtnika je ne Čekati sto će država napraviti, već poduzimati i prilagoditi se!

Ako do sada niste razmišljali koji su vaši slijedeći koraci, već kasnite, jer sutra morate biti spremni na sve. Ako danas ne ide prodaja ili proizvodnja svijeća, pripremite se za prodaju nečeg drugog, ili trećeg.

Svijetli primjer je npr. Dario Marenić vlasnik Elde također član UGP-a, do jučer su proizvodili i prodavali električne cigarete, a startom pandemije su se prebacili na proizvodnju i prodaju dezifincijensa, i ide im odlično, dapače, zapošljavaju nove djelatnike, šire proizvodnju, u Novoj Gradišci.

Može se. Jedino što on traži i predlaže, je ono za što se i mi zalažemo – ukidanja plaćanja poreza na dobit ukoliko se ista reinvestira u tvrtku, jer na taj način ćemo uložiti još više u dodatne strojeve i zaposliti još ljudi sa burze… onih, kojih će nažalost biti sve više i iz svih sektora.

Svaka manja država, koja nema snagu i veličinu tržišta, mora se nametnuti drugim prednostima potencijalnim investitorima, stranim i domaćim, mora biti “sexy” za njih u kontekstu agilnosti, efikasnosti, cijene, uvjeta poslovanja i poslovnog ozračja. Također, mora poticati investiranje, poticati rad, veće plaće, veće promete i profite, a ne štednju i nerad!

Strani investitori ne žele plaćati ‘marketing’, ni reket

Naša jedina prednost je sto smo članica EU (makar je čak i to nekim segmentima i mana) i imamo prekrasnu, lijepu zemlju…sve ostalo je prepušteno inerciji, zato nikad nismo niti vidjeli velike, strukturalne investitore.

Sjećam se još prije nekih 15 godina na sajmu u Beču, veliki nekretninski mogul mi je pričao kako je htio doći u Hrvatsku, u Zagreb investirati. no nakon razgovora sa Bandićem je shvatio da ne želi plaćati “marketing”, da ne kažem nešto drugo…, ima drugih lokacija gdje ne mora, a kapital nema naciju.

Što Vlada čeka?

Ovo sto se najavljuje, u kontekstu porezne “reforme” sa startom od 2021. godine je i malo i kasno!

Gdje su strukturne reforme, a ne kozmetičko stavljanje pod tepih?

Koji su postulati Vlade, koje su smjernice Vlade? Gdje su sve druge Udruge, Komore, što se čeka, vrijeme leti, zima nam dolazi…

Zna se koje su smjernice UGP-a:

#VišeRada
#Digitalizacija
#VišePravde
#ManjiPorezi

Trazimo povrat optimizma usprkos svemu…”, stoji u današnjoj (petak 17. srpnja 2020.) objavi Hrvoje Bujasa, predsjednika Udrue Glas poduzetnika.

Uz post, podijelio je i link na vijest Hine: ‘Meggle gasi proizvodnju u Hrvatskoj, 160 radnika dobit će otkaz!’

FOTO: Screenshotv videosnimke; Vlada RH

Komentari