JE LI ČUDO MOGUĆE: Pritisnut sve jačim otporima, Plenković će u zadnji čas ODUSTATI od Istanbulske? JE LI ČUDO MOGUĆE: Pritisnut sve jačim otporima, Plenković će u zadnji čas ODUSTATI od Istanbulske?
Odgodi li ratifikaciju Konvencije i potakne li hitno donošenje novog Ovršnog zakona – onako kako predlažu udruge blokiranih i ovršenih građana te sudac  Kolakušić... JE LI ČUDO MOGUĆE: Pritisnut sve jačim otporima, Plenković će u zadnji čas ODUSTATI od Istanbulske?

Odgodi li ratifikaciju Konvencije i potakne li hitno donošenje novog Ovršnog zakona – onako kako predlažu udruge blokiranih i ovršenih građana te sudac  Kolakušić – premijer bi u kratko vrijeme mogao ne samo zaustaviti pad popularnosti (svoje osobne i HDZ-ove), već bi iz gotovo bezizlaznog položaja mogao izaći kao pobjednik. I kao državnik

Ako će zdušno i ustrajno moliti za Domovinu i za obitelji – onako kako ih je nadbiskup zagrebački pozvao pismom koje je u nedjelju pročitano na svim misama u svim katoličkim crkvama u Zagrebu i okolici te ako će se u velikom broju okupiti na splitskoj Rivi – tisuće hrvatskih vjernika i građana pripomoći će zaustaviti primjenu Istanbulske konvencije?!

Jer, koliko god mediji glavne struje uvjeravali javnost da premijer čvrsto drži sve  konce u rukama te da će Konvencija sigurno biti ratificirana u Saboru, stvarnost je ipak malo drugačija.

Bacite li pogled na društvene mreže i portale – koji nisu pod kontrolom vladajućeg establišmenta – vidjet ćete da se lavina otpora već zakotrljala.

Spltiski taksisti objavili su da u četvrtak besplatno voze ljude na prosvjed protiv Konvencije, a slično će, kako pišu portali, učiniti i pojedini autobusni prijevoznici. Facebook, povrh svega, vrvi tekstovima, fotografijama i karikaturama kojima građani podgrijavaju atmosferu te najavljuju nikad veći skup na splitskoj Rivi.

Nekoliko dana prije prosvjeda, čak i vladajućoj ‘eliti’ sklone agencije za istraživanje preferencija birača, objavile su da je HDZ-u u zadnjih mjesec dana bitno pala popularnost.

Sve te činjenice počinju zabrinjavati čak i beskičmenjake unutar vladajuće stranke – dakle one koji su do jučer poslušno kimali glavama na svaku Plenkovićevu riječ, gestu, pa i mig.

Osjete li da premijer gubi premoć – a čini se da njegove dionice pomalo tonu – upravo oni će ga prvi napustiti.

Zbog svega navedenog, izgledno je da bismo u slijedećih par dana mogli svjedočiti spektakularnom preokretu: pritisnut činjenicama koje mu ne idu u prilog, Plenković bi, kao ipak realan političar, u zadnji čas mogao odustati, odnosno odgoditi ratifikaciju Konvencije.

Zašto je ovo moguć scenarij, unatoč informacijama u ‘glavnim’ medijima koje govore posve suprotno?

Plenković bi na ovaj način dosta jednostavno mogao prebroditi najtežu krizu u koju je upao od kada je na vlasti, a u koju se je sam nepotrebno doveo. Pri tom – što nije nevažno – ne bi ispao slabić, ni gubitnik. Gubitnici su prije oni koji svjesno ulaze u unaprijed izgubljene bitke, nego oni koji odustanu od ranije najavljivanog poteza, ako uvide da im događaji nipošto ne idu u prilog.

Povuče li, uz to, Andrej Plenković i potez kojega od njega već dugo očekuje obespravljena i osiromašena vojska ovršenih i blokiranih građana (a postoje blijede naznake da i vladajući uviđaju da je vrag odnio šalu te da ovršni eldorado neumoljivo i učinkovito prazni i ubija Hrvatsku);  potakne li, dakle, premijer hitno donošenje novog Ovršnog zakona – onako kako predlažu udruge blokiranih i ovršenih građana te sudac Mislav Kolakušić, u kratko bi vrijeme mogao ne samo zaustaviti pad popularnosti (svoje osobne i HDZ-ove), već bi iz gotovo bezizlazonog položaja mogao izaći kao pobjednik.

I što bi mu oponenti u tom slučaju mogli zamjeriti? Što nije izbacio iz stranke i koalicije sve one koji neće glasati za Konvenciju i tako izazvao krizu Vlade i nove parlamentarne izbore?

Što neće više desetina tisuća ljudi – koji će se okupiti na splitskoj rivi – ponovno proglasiti slučajnim prolaznicima i čekačima trajekta? Što nije još jednom Bozaniću čestitao imendan? Što nije zamolio Papu Franju da potegne za uho i nadbiskupa Puljića i kardinala Bozanića te pojasni Hrvatima da je Istanbulska konvencija ‘baš super’?

Odustane li, dakle, od ratifikacije, premijer će pokazati mudrost, ne slabost. A pomogne li vojsci blokiranih i ovršenih građana, mogao bi to biti njegov istinski državnički potez.

NAPOKON O BLOKIRANIMA: Kardinal Bozanić ŽESTOKO KRITIZIRAO PLENKOVIĆA i njegovu Vladu


Evo što stoji u pismu koje je u nedjelju pročitano na misama

Kao Crkva koja je, ne tako davno, proživjela teret raznih oblika totalitarizama, posebno smo osjetljivi na svaki pokušaj promicanja ideologija protivnih ljudskoj stvorenosti, čovjekovu dostojanstvu i kršćanskom pozivu. Svjesni smo da se elementi takvih pokušaja, koji sebe nisu u prošlosti nazivali, pa ni danas sebe ne nazivaju ideologijom, redovito predstavljaju kao otvorenost, napredak i boljitak. Zato, kao što sam nedavno naglasio, ponavljam da “uvijek treba s oprezom slušati one koji ljudima obećaju ꞌraj na zemljiꞌ, koji se predstavljaju kao donositelji novog poretka, mira, blagostanja, potpune ravnopravnosti i slično. Time su se služile propale ideologije prošlog stoljeća, a slično pokušavaju i nove” ” – poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić svojim vjernicima u pismu koje je u nedjelju pročitano na svim misnim slavljima u svim župama zagrebačke nadbiskupije.

Nadbiskupovo pismo u nastvaku prenosimo u cjelosti.

“Pozivam da u ovome tjednu molite za hrvatsku Domovinu, a posebno za obitelji”

„Potaknut potrebama i osjećajima vjernika, osobito roditelja, koji su izrazili svoju zabrinutost glede najnovijih događanja, nedoumica i prijepora u hrvatskome društvu u ovom trenutku, pozivam sve vas, dragi vjernici Zagrebačke nadbiskupije, da tijekom tjedna koji započinje Bijelom nedjeljom, odnosno današnjom Nedjeljom Božjega milosrđa, molite za hrvatsku Domovinu, a posebno za obitelji, kako osobno tako i u zajedništvu svoga doma, a naročito u župnim, redovničkim i drugim vjerničkim zajednicama.

U svojim molitvama posebno molimo mudrost i svjetlo Duha Svetoga u savjestima onih koji donose odluke o važnim pitanjima za naš narod i državu. Kao Crkva pozivamo sve na otvoren i hrabar dijalog, na međusobno poštivanje i čuvanje zajedništva u hrvatskom društvu, bez pritisaka i žurbe u donošenju odluka.

“Molimo zagovor Marije i bl. Alojzija Stepinca, svjedoka istine i čiste savjesti”

Nadalje, kao Crkva koja je, ne tako davno, proživjela teret raznih oblika totalitarizama, posebno smo osjetljivi na svaki pokušaj promicanja ideologija protivnih ljudskoj stvorenosti, čovjekovu dostojanstvu i kršćanskom pozivu. Svjesni smo da se elementi takvih pokušaja, koji sebe nisu u prošlosti nazivali, pa ni danas sebe ne nazivaju ideologijom, redovito predstavljaju kao otvorenost, napredak i boljitak.

Zato, kao što sam nedavno naglasio, ponavljam da “uvijek treba s oprezom slušati one koji ljudima obećaju ꞌraj na zemljiꞌ, koji se predstavljaju kao donositelji novog poretka, mira, blagostanja, potpune ravnopravnosti i slično. Time su se služile propale ideologije prošlog stoljeća, a slično pokušavaju i nove” (homilija na Uskrs, 1. travnja 2018.).

Sukladno upozorenjima pape Franje o novim pokušajima kolonizacije, neprestano čuvajući vjernost Božjoj volji i nastojeći ostvarivati vrjednote koje su oblikovale hrvatski identitet, s pouzdanjem i nadom molimo zagovor Marije, najvjernije odvjetnice Hrvatske, svetog Josipa, zaštitnika naše Domovine i blaženoga Alojzija Stepinca, svjedoka Istine i čiste savjesti”, stoji u pismu koje je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima na području Zagrebačke nadbiskupije.

Komentari