Daju potpore za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti Daju potpore za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti
TweetEmailPrint Pročelnica Jozić je objasnila kako ovim Natječajem, obrtnici mogu dobiti od 10.000,00 do 30.000,00 kuna za nabavu opreme, uređenje prostora, edukaciju te promociju.... Daju potpore za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti


Pročelnica Jozić je objasnila kako ovim Natječajem, obrtnici mogu dobiti od 10.000,00 do 30.000,00 kuna za nabavu opreme, uređenje prostora, edukaciju te promociju. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Zagreba za 2021. osigurano gotovo 17 milijuna kuna

U cilju očuvanja obrtništva i obrtničkih djelatnosti Grad Zagreb je danas objavio  Natječaj za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti, kojeg su danas na konferenciji za medije u Obrtničkoj komori, predstavili gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

“Zagreba ne bi bilo bez zagrebačkih obrtnika, deficitarnih i tradicijskih zanata, a zagrebačkih obrtnika ne bi bilo bez Zagreba i zato upravo ovaj Natječaj ima posebnu težinu. Da trend povećanja obrta nastavimo i dalje”, rekao je gradonačelnik Bandić.
Mirza Šabić i Antun Trojnar su napomenuli kako zagrebački obrtnici mogu biti sretni jer je u ovim teškim vremenima nastavljena tradicija subvencije tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih djelatnosti. “Svjesni smo da je to u ovome trenutku jedna direktna potpora gospodarstvu i obrtništvu i hvala gradonačelniku Bandiću što je ustrajao da ova potpora dođe i u ovom trenutku kao još jedan vjetar u leđa”, rekao je Šabić.

Pročelnica Jozić je objasnila kako ovim Natječajem, obrtnici mogu dobiti od 10.000,00 do 30.000,00 kuna za nabavu opreme, uređenje prostora, edukaciju te promociju. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Zagreba za 2021. osigurano gotovo 17 milijuna kuna.

Kroz ovu mjeru je od 2004. pa do sada dodijeljeno više od 8.500 potpora u iznosu od 120,1 milijuna kuna čime je velikom broju obrtničkih radionica omogućen opstanak i zadržavanje zaposlenih. Time se također omogućuje i prijenos obrtničkih znanja i vještina na nove generacije. Prema zadnje raspoloživim podacima u listopadu 2020. u obrtu i slobodnim profesijama bilo je 30.083 zaposlenih.
Grad Zagreb je i u ovim izazovnim vremenima s obzirom na situaciju uzrokovanu koronavirusom COVID-19 ali i posljedicama potresa koji je pogodio Zagreb, stao uz svoje obrtnike i poduzetnike te poduzeo niz mjera i aktivnosti kako bi im se pomoglo da lakše prevladaju nastalu situaciju. U tom kontekstu Gradska skupština Grada Zagreba je u ožujku 2020. donijela Odluku o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom  COVID-19 na gospodarstvo Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 6/20), a u svibnju iste godine njenu izmjenu i dopunu (Službeni glasnik Grada Zagreba 11/20). Mjerama je bilo omogućeno, između ostaloga, oslobađanje poduzetnika plaćanja zakupnine u gradskim prostorima i za građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, umanjenje ili oslobađanje od plaćanja komunalne naknade, oslobađanje plaćanja zakupnine odnosno naknade za korištenje javne površine.

Novom Odlukom o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica na poslovanje ugostitelja i obrtnika na području Grada Zagreba uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 (Službeni glasnik Grada Zagreba 27/20 i 34/20) koju je Gradska skupština Grada Zagreba donijela u listopadu prošle godine rasterećeni su ugostitelji i obrtnici od plaćanja zakupnine za poslovne prostore i građevinska zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba. Također se ugostiteljima i obrtnicima umanjio iznos komunalne naknade za 30%, te se oslobađaju od plaćanja naknada javnih površina za postavljanje otvorene terase.

Ove mjere primjenjivat će se sve do ukidanja Odluke o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-2 koju je donijelo Ministarstvo zdravstva u ožujku 2020.
Također obrtnici i poduzetnici kao i svi drugi koji bi tek htjeli postati mogu besplatno koristiti usluge Poduzetničkog centra – Plavog ureda u Vodnikovoj 12 gdje im se na jednom mjestu omogućuje edukacija te dobivanje svih potrebnih savjeta i informacija vezanih uz poslovanje.
Za sve poticajne mjere i aktivnosti od 2000. do sada uloženo je više od 550 mil. kuna od kojih je značajan iznos bio usmjeren upravo u obrtništvo – zaštitni znak grada Zagreba.

Svi napori na tom području rezultirali su većim brojem poduzetnika i obrtnika u Gradu Zagrebu, kao i boljim financijskim rezultatima. Unatoč nepovoljnoj gospodarskoj situaciji Zagreb i nadalje bilježi rast broja obrta o čemu govori podatak da je krajem 2020. u Zagrebu poslovalo 17.762 obrta, odnosno 823 obrta ili 4,9 % više u odnosu na kraj 2019.

Komentari