Dekan KAZNENO prijavio profesorice zbog ‘POKUŠAJA PUČA’ na Filozofskom! Dekan KAZNENO prijavio profesorice zbog ‘POKUŠAJA PUČA’ na Filozofskom!
Kaznenu prijavu podnio sam protiv profesorice Branke Galić i profesorice Nadežde Čačinovič zbog uspostavljanja paralelnog sustava upravljanja Fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda... Dekan KAZNENO prijavio profesorice zbog ‘POKUŠAJA PUČA’ na Filozofskom!

Kaznenu prijavu podnio sam protiv profesorice Branke Galić i profesorice Nadežde Čačinovič zbog uspostavljanja paralelnog sustava upravljanja Fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije. Prijava je podnesena i stegovnom i etičkom tijelu Fakulteta”, ističe dekan Filozofskog fakulteta, profesor Vlatko Previšić

dekan-previsic”Nakon što je sjednica Fakultetskog vijeća 14. srpnja 2016. bila regularno zaključena, dvije članice Vijeća, prodekanica prof. dr. sc. Branka Galić i prof. dr. sc. Nadežda Čačinovič, nezadovoljne ishodima sjednice i s namjerom da se prijekim putem isforsira smjena dekana Fakulteta, organizirale su u nelegalni i protustatutarni nastavak sjednice. Tom je prilikom napravljen čak i zapisnik ilegalnog skupa koji je prof. dr. sc. Nadežda Čačinovič vlastoručno potpisala i urudžbirala.

U uvjerenju da je posrijedi afektivna reakcija na nepoželjan ishod sjednice, kao dekan nisam poduzimao nikakve mjere zaštite legalnog i statutarnog funkcioniranja Fakulteta. Međutim, nakon što je 5. rujna 2016. s piratske internetske adrese (filozofski.mail@gmail.com) članovima Vijeća, ali i svim zaposlenicima i studentima Fakulteta, stigao dopis kojim se od članova Vijeća traži da “odgovorom na e-mail adresu verificiraju konačnu verziju zapisnika”, postalo je jasno da je riječ o promišljenom i organiziranom djelovanju s ciljem uspostavljanja protustatutarnog paralelnog sustava upravljanja Fakultetom. U priloženom zapisniku ilegalnog nastavka sjednice navodi se da “nastavkom sjednice predsjedavala prodekanica Branka Galić” na čiji je “prijedlog Vijeće jednoglasno odlučilo da postupak razrješenja dekana vodi prof. dr. Nadežda Čačinović kao najstarija članica Vijeća”. Da je prof. dr. sc. Nadežda Čačinovič preuzela uzurpatorsku funkciju na koju je “izabrana” potvrđuje ne samo njeno sudjelovanje u radu ilegalnog nastavka sjednice nego i potpis koji je stavila na zapisnik.

Dopis koji su organizatori paralelnog sustava upravljanja Fakultetom uputili svim djelatnicima i studentima Filozofskog fakulteta izazvao je zbunjenost i ogorčenje velikog broja kolegica i kolega koji su zatražili poduzimanje energičnih mjera protiv onih koji dovode u pitanje zakonito i statutarno funkcioniranje Fakulteta, bezobzirno narušavaju norme akademskog ponašanja i ugled institucije. Ovim putem želim obavijestiti djelatnike i studente Fakulteta kao i širu javnost da sam kao odgovorni čelnik ustanove podnio kaznenu prijavu protiv djelatnica Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Branke Galić i prof. dr. sc. Nadežde Čačinovič zbog organiziranja nelegalnog nastavka sjednice, zbog uspostavljanja paralelnog sustava upravljanja Fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije. Prijava je istodobno podnesena i stegovnom i etičkom tijelu Fakulteta”, stoji u priopćenju Dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, profesora dr. Vlatka Previšića.

Što je u pozadini navodnog pokušaja preuzimanja vlasti na fakultetu, upitali smo naknadno dekana Filozofskog fakulteta.

”U suštini je to politizacija fakulteta, a u pozadini svega je pokušaj radikalističke skupine da od fakulteta naprave poligon neposredne demokracije. Pri tom im legalna tijela i institucije samo smetaju. Sve je počelo ugovorom Filozofskog fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. To nije prošlo i cijela priča je nakon tajnog glasanja, na kojem je suradnja odbijena, trebala biti završena. No, oni nisu htjeli stati, već i nakon toga pokušavaju srušiti dekana fakulteta bez ikakvih argumenata’, pojašnjava dekan Previšić.

Dodaje potom da grupa okupljena oko Plenuma fakulteta želi nametati svoje stavove svima na Fakultetu, a kada netko želi uspostaviti akademski red, onda ‘njega krenu ljuljati kroz politiku’, pojašnjava slikovitp profesor Previšić.

Napominje potom da je sve počelo u vrijeme kada je bivši premijer Zoran Milanović najavio da će stvoriti pakao onima koji su Vladu pokušali sastaviti bez njega i SDP-a. Milanovićev pakao je tada, primjećuje dekan, stigao, čini se, i na Filozofski fakultet.

”Zbog pokušaja stvaranja paralelne vlasti, netko će morati odgovarati”, zaključuje profesor Previšić.nadezda-cacinovic-je-protiv

Nadežda Čačinović, za koju dekan tvrdi da je jedna od kolovođa pokušaja organiziranja paralelnog sustava vlastii na Fakultetu, bila je, valja napomenuti, svojedobno u Upravnom odboru Sorosova Instituta Otvoreno društvo!

SDP-ova Vlada obilato je financirala udruge i platforme kojoj pripada i Centar za ženske studije s Nadeždom Čačinović na čelu.

”Centar za ženske studije dio je CROSOL mreže s kojom se preklapaju većina takozvanih nevladinih udruga Platforme 112 poput GONG-a (također Sorosevi plaćenici), Documente, B.a.b.e., Srpskog demokratskog foruma, CESI-ja i ostalih koji preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva izvlače novac iz državnog proračuna opterećujući skroman državni budžet.

Parapolitičke udruge bliske SDP-u bez ikakvih kriterija u prošloj godini dobile su više od 1,2 milijarde kuna na razne načine (650 milijuna iz proračuna i još otprilike toliko iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni)”, objavio je portal Narod.hr u lipnju ove godine.

Komentari