Deset banaka sudjeluje u subvencioniranju stambenih kredita Deset banaka sudjeluje u subvencioniranju stambenih kredita
1. RUJNA BIT ĆE OBJAVLJEN OGLAS

Deset banaka sudjeluje u subvencioniranju stambenih kredita

Dom i gradnjaZagreb 28. kolovoza 2017. S.P.K

U prostrijama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja danas je održana konferencija za novinare na kojoj su  ministar Predrag Štromar, direktor APN-a Slavko Čukelj i... Deset banaka sudjeluje u subvencioniranju stambenih kredita

U prostrijama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja danas je održana konferencija za novinare na kojoj su  ministar Predrag Štromar, direktor APN-a Slavko Čukelj i državni tajnik Željko Uhlir predstavili kreditne institucije koje će sudjelovati u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Riječ je o ukupno 10 banaka čiji popis možete pronaći na http://www.mgipu.hr/doc/Stanovanje/subvencioniranje/28.8.2017.popis.banaka.pdf

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama 1. rujna objavit će u javnim glasilima i Narodnim novinama Oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita, a građani će moći predati zahtjev od 4. rujna te na taj način iskoristiti nepovratnu subvenciju polovice mjesečnih obroka ili anuiteta prve četiri godine otplate kredita.

Za subvencije će se moći prijaviti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina, koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija te koji, isto kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu ali je prodaju radi kupnje veće.

Subvencioniranje kredita odobravat će se samo za kupnju stana ili kuće koja ima akt za uporabu građevine, odnosno za gradnju kuće koja ima akt za građenje, čija cijena s PDV-om ne prelazi 1500 eura po kvadratu. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju njezina razlika neće subvencionirati. Osim za kupnju prve kuće ili stana, subvencija se može dobiti i za kupnju većeg stana. Manji stan mora biti jedina nekretnina i mora se prodati u roku od dvije godine. Također, odobravat će se za kredit čiji iznos ne prelazi 100.000 eura te čiji rok otplate nije kraći od 15 godina. Iznos kredita može biti i veći, ali se u tom slučaju njegova razlika ne subvencionira.

Budući da se zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita predaje u odabranoj kreditnoj instituciji odnosno banci u kojoj se i podiže stambeni kredit, građani sve potrebne informacije o samom postupku predaje zahtjeva mogu dobiti u banci.

Komentari