DESET TEŠKIH GRIJEHA zbog kojih će BRANKO HRVATIN morati otići iz DIP-a! DESET TEŠKIH GRIJEHA zbog kojih će BRANKO HRVATIN morati otići iz DIP-a!
INICIJATIVA ZA REGULARNE IZBORE DOKAZALA VELIKE IZBORNE PREVARE

DESET TEŠKIH GRIJEHA zbog kojih će BRANKO HRVATIN morati otići iz DIP-a!

Politika 2. studenoga 2016. Marina Kralj

‘DIP je dao pa ukinuo suglasnost kojom je odobrio izbornim promatračima sudjelovati u probnom radu APIS-a  Ova suglasnost je ukinuta bez prethodne obavijesti i... DESET TEŠKIH GRIJEHA zbog kojih će BRANKO HRVATIN morati otići iz DIP-a!

‘DIP je dao pa ukinuo suglasnost kojom je odobrio izbornim promatračima sudjelovati u probnom radu APIS-a  Ova suglasnost je ukinuta bez prethodne obavijesti i obrazloženja. DIP je odbio zahtjev Inicijative da se svaki glasač potpiše, čime bi se eliminirala mogućnost manipulacije. Član DIP-a je i Josip Vresk, koji je na policiji priznao primanje mita u iznosu od 210.000 eura. Ovdje je svaki komentar suvišan. Tražimo ostavku Hrvatina!’

hrvatinOstavku predsjednika DIP-a, Branka Hrvatina, i njegovih suradnika, u roku od 30 dana od uručenja zahtjeva, uz pokretanje kaznene odgovornosti protiv svih onih koji su sudjelovali u izbornim neregularnostima, zatražila je Inicijativa za regularne izbore, sastavljena od više udruga, političkih stranaka i nezavisnih kandidata na izborima.

Naveli su i obrazložili deset vrlo ozbiljnih propusta Hrvatina i DIP-a, zbog kojih bi predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, Branko Hrvatin, svakako trebao odstupiti. Prenosimo ovdje njihov detaljno obrazloženi i argumentirani zahtjev:

Udruga za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda – Korektiv i grupa stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata – Nema prodaje (Petrina i partneri), Pomak (HSP i partneri), Hrvatska braniteljska pučka stranka, Socijalistička radnička partija okupljeni u Inicijativu za regularne izbore, temeljen brojnih nepravilnosti, neregularnosti, protuzakonitosti i manipulacija prilikom glasovanja, obrada podataka i pretvaranja glasova u mandate, a posebno zbog neprincipijelnosti i nevjerodostojnosti Državnog izbornog povjerenstva i njegovog predsjednika Branka Hrvatina i suradnika, dokazuje slijedeće činjenice:

  1. Državno izborno povjerenstvo (DIP) onemogućilo je civilni i višestranačaki nadzor nad procesom glasanja i obrade izbornih podataka.
  2. DIP je ukinuo svoju prethodnu odluku i suglasnost kojom je odobrio izbornim promatračima sudjelovati u probnom radu APIS-a – tvrtke za obradu podataka. Ova suglasnost je ukinuta bez prethodne obavijesti i obrazloženja. Odluka kojom se odobrava kontrola nad APIS-om objavljena je na službenim DIP-ovom stranicama, a rješenje kojim se zahtjevi Inicijative opozicijskih stranaka odbacuju; koje je potpisla potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić, dostavljeno je interno, putem maila.
  3. DIP je odbio opravdan zahtjev Inicijative da se prilikom preuzimanja glasačkog listića svaki glasač potpiše, čime bi se eliminirala mogućnost manipulacije.potpisnici-inicijative-za-izjbore
  4. DIP je promatračima iz Inicijative onemogućio uvid u zapisnike biračkih odbora o prebrojavanju glasova, opravdavajući se da ne raspolažu resursima za takve dodatne zahtjeve.
  5. DIP ne raspolaže relevantnim biračkim popisom, niti ima valjanu evidenciju birača. Još uvijek koristi podatke o broju glasača koji višestruko premašuje broj punoljetnih građana. Prema statističkim i demografskim procjenama postoji od 200.000 do 400.000 prekobrojnih glasača.
  6. DIP ne može logički ni matematički objasniti kako je moguće daje izlaznost na izbore 11. Rujna 2016. Godine do 17 sati bila oko 30 posto, a do 19 sati preko 51 posto.
  7. Sumnje u manipulacije, koje su potpisnici Inicijative za regularne izbore iskazali, kontrola zapisnika komisija na biračkim mjestima i njihovo naknadno objedinjavanje u DIP-ovim centrima, potvrdile su se na konkretnim slučajevima u Zagrebu (Anka Mrak Taritaš – 38 ukradena glasa) i Dubrovniku (Olga Muratti – 107 ukradenih glasova). U oba slučaja DIP je priznao grešku nakon prebrojavanja glasova. Sumnjamo da je masovna prevara počinjena na isti način diljem DIP-ovih centara u lokalnoj i regionalnoj samoupravi svih izbornih jedinica.
  8. DIP u zakonskom roku nije odgovorio podnositeljima prigovora vezanih na ukazane nepravilnosti na izborima.
  9. DIP nije provjeravao titula i zvanja kandidata na listama te je time doveo u zabludu glasače, a kandidatima je omogućio lažno predstavljanje.
  10. Član Državnog izbornog povjerenstva je i Josip Vresk, osoba koja je na policiji priznala primanje mita u iznosu od 210.000 eura. Ovdje je svaki komentar suvišan.

zahtijevaZbog svega navedenog, Inicijativa za regularne izbore zahtijeva ostavku predsjednika DIP-a Branka Hrvatina i njegovih suradnika, u roku od 30 dana od uručenja zahtjeva, uz pokretanje kaznene odgovornosti protiv svih onih koji su sudjelovali u izbornim neregularnostima.

Inicijativa, osim toga, traži da se hitno provede nadzor zapisnika sa izbornih mjesta i podataka koje su DIP-ovi u lokalnoj i regionalnoj samoupravi u izbornim jedinicama dostavili DIP-u u Zagrebu.

”Ukoliko se pokaže da rezultati odstupaju više od 10 posto po listi i kandidatu, zahtjevamo poništenje rezultata izbora i raspisivanje novih parlamentarnih izbora u roku od šest mjeseci. Pozivamo nadležne institucije da provedu zatraženu reviziju rezultata izbora i obrađenih podataka. Zahtjevama dopuštenje za kontrolu softvera APIS-a od strane relevantnih stručnjaka EU u suradnji s predstavnicima udurga i vanparlamentarnih stranaka iz RH.

U slučaju neispunjavanja ovih zahtjeva, o problemaima u hrvatskim parlamentarnim izborima bit će obaviješteni Odbor za ljudska prava UN-a”, stoji u Zahtjevu Inicijative za regularne izbore, koji je proslijeđen DIP-u, Etičkom povjerenstvu za izbore i predsjednici RH, Kolindi Grabar Kitarović.

 

Komentari