DJECE VIŠE NEGO U HRVATSKOJ: 700 ministranata i članova misijskih zborova na vjerskom susretu u Švicarskoj DJECE VIŠE NEGO U HRVATSKOJ: 700 ministranata i članova misijskih zborova na vjerskom susretu u Švicarskoj
Nakon svete mise uslijedio je koncert malih misijskih zborova. S po dvije skladbe nastupili su zborovi: Božji slavuji – Ticino; Mir i dobro –... DJECE VIŠE NEGO U HRVATSKOJ: 700 ministranata i članova misijskih zborova na vjerskom susretu u Švicarskoj

Nakon svete mise uslijedio je koncert malih misijskih zborova. S po dvije skladbe nastupili su zborovi: Božji slavuji – Ticino; Mir i dobro – Bern, Anđeli svjetla – Basel,  Sv. Tarzicije – St. Gallen, HKM Aargau, Sv. Ante – Zürich,  i Trubaduri sv. Franje – Luzern. Popodnevni program je nastavljen na sportskim terenima natjecanjima u nogometu te u trčanju

Da su Hrvatske katoličke misije u europskim zemljama i danas, kao i prije više desetljeća, glavni oslonci i stožeri okupljanja brojnih iseljenih Hrvata i njihovim potomaka, pokazalo se i na ovaj duhovski ponedjeljak, koji je ove godine pao 10. lipnja.

Na duhovski ponedjeljak, koji je u Švicarskoj i Njemačkoj neradni dan, održan je u Maltersu pored Luzerna 17. Cromin – raspjevani i razigrani susret ministranata, članova malih misijskih zborova, njihovih obitelji i drugih hrvatskih vjernika.

Oko 700 ministranata i najmlađih članova misijskih zajednica zajedno sa svojim roditeljima i voditeljima preplavilo je, unatoč kiši, ovo malo švicarsko mjesto molitvom, pjesmom, mladenačkom radošću i šarenilom misijskih majica i sportskih dresova.

Domaćin fra Branko Radoš, voditelj HKM Luzern i koordinator hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj, poželio je svima dobrodošlicu i pozdravio predstavnike švicarskih crkvenih i civilnih institucija. Po prvi puta, na Crominu je pozdravio i poželio posebnu dobrodošlicu dr. Tomislavu Markiću, nacionalnom ravnatelju Dušobrizništva za Hrvate u inozemstvu. Susret je započeo svetom misom koju je predslavio fra Antonio Šakota iz HKM Zürich, uz koncelebraciju ostalih voditelja hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj.
Nakon svete mise uslijedio je koncert malih misijskih zborova. S po dvije skladbe nastupili su zborovi: «Božji slavuji» – Ticino, pod vodstvom fra Slavena Mijatovića; «Mir i dobro» – Bern, pod vodstvom gđe Nikoline Pinko Behrend; «Anđeli svjetla» – Basel, pod vodstvom gđe Marije Marušić; «Sv. Tarzicije» – St. Gallen, pod vodstvom gđe Jelene Kučak Vujnović; HKM Aargau, pod vodstvom gđe Slavke Minarski; «Sv. Ante» – Zürich, pod vodstvom s. Zore Jazo i «Trubaduri sv. Franje» – Luzern, pod vodstvom s. Ana Marije Biško.
Popodnevni program je nastavljen na sportskim terenima gdje su se najmlađi članovi misija natjecali u nogometu manjih i većih ekipa te trčanju. Uz igru, pjesmu i prigodna domaća i tradicionalna jela, druženje je nastavljeno do večernjih sati.
Zahvalni Bogu na darovanoj prigodi, domaćinima na izvrsnoj organizaciji, obogaćeni s bar još pokojim sportskim trofejom i iznad svega s velikim duhovnim iskustvom i bratskim druženjem, svi sudionici su se uputili svojim domovima, svjesni da narod, obitelj i civilizacija koja cijeni život, prihvaća djecu i mlađe generacije s poštovanjem – ima i svoju budućnost.

Tekst: Fra Vine Ledušić, HKM Graubünden, Promise.hr
FOTO: Ravnateljstvo dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu

Komentari