Do jučer nezamislivo, danas lobira i predsjednica: Dajte nam PRAVEDNI OVRŠNI ZAKON i Kolakušića u Ustavni sud! Do jučer nezamislivo, danas lobira i predsjednica: Dajte nam PRAVEDNI OVRŠNI ZAKON i Kolakušića u Ustavni sud!
Predsjednica je od premijera zatražila upravo ono što predlažu Kolakušić i Blokirani – hitnu i drastičnu izmjenu Ovršnog zakona! Javno je lobirala za Kolakušića,... Do jučer nezamislivo, danas lobira i predsjednica: Dajte nam PRAVEDNI OVRŠNI ZAKON i Kolakušića u Ustavni sud!

Predsjednica je od premijera zatražila upravo ono što predlažu Kolakušić i Blokirani – hitnu i drastičnu izmjenu Ovršnog zakona! Javno je lobirala za Kolakušića, navela da upravo takav – moralan i karakteran sudac treba sjediti u Ustavnom sudu – da bi Hrvatska postala zemlja pravde, a ne država u kojoj se zakoni pišu za pojedince, na štetu većine naroda.  Dogodila se, dakle, velika promjena, promjena koja, čini se, sluti na bolje dane

”Zamislite da smo imali pravi Ustavni sud koji bi donosio odluke o zakonu o pretvorbi i privatizaciji, stečajnom zakonu… Društvo bi bilo puno pravednije”, izjavio je Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu te kandidat za suca Ustavnog suda RH, nedavno na N1 televiziji, ni ne sluteći vjerojatno da će se od tada – kada su ga s prozirnim motivima izuzeli iz stečajnog postupka u slučaju Konzuma, do danas, situacija toliko promijeniti…

Jer danas, čini se, nije nemoguće da isti taj Kolakušić postane sudac Ustavnog suda RH!

Zamislite sada da se to uistinu dogodi te da Vlada i Sabor usvoje prijedlog suca Kolakušića, udruge Blokirani te drugih stručnjaka pa stave izvan snage kriminalni Ovršni zakon, do izrade novoga, znatno pravednijega, zakona koji bi potaknuo razduživanje i novu proizvodnju, namjesto propisa koji je pogodovao obolijevanju i umiranju, širenju dužničkog ropstva te bogaćenju malog broja privilegiranih odvjetnika, lihvara i javnih bilježnika na uštrb velike većine…

Zamislite koliko bi samo te dvije odluke donijele optimizma, nada i vjere u bolje sutra, u kojoj mjeri bi Hrvatska izgledala bolje, pravednije, optimističnije, koliko bi se u kratko vrijeme dramatično poboljšala situacija u stotine tisuća hrvatskih domaćinstava, u kolikoj mjeri bi se zaustavilo iseljavanje, a potaknuo razvoj, potrošnja, pa i natalitet.

Samo s ta dva poteza Vlada i Sabor mogli bi prebrisati brojne loše poteze te dati građanima nadu da se napokon nešto istinski i bitno mijenja na bolje.

A da ono što je do jučer izgledalo nemoguće, danas nije više tako nedokučivo, potvrđuje i sve veći društveni konsenzus oko ova dva pitanja.

Jer hrvatska predsjednica u svojem je neubičajeno otvorenom pismu premijeru Plenkoviću zatražila upravo ono što su na nedavno okruglom stolu na Pantovčaku predložili Kolakušić i udruga Blokirani – hitnu i drastičnu izmjenu genocidnog Ovršnog zakona!

Predsjednica je, osim toga, javno lobirala za Mislava Kolakušića, navevši da upravo takav – moralan i karakteran sudac – treba sjediti u Ustavnom sudu, da bi Hrvatska postala zemlja pravde i jednakih uvjeta za sve, a ne država u kojoj se zakoni pišu za privilegirane pojedince, a na štetu većine naroda – što dovodi do dramatičnog iseljavanja, obolijevanja i izumiranja.

Do jučer je takvo što bilo nezamislivo.

Jer ovo što je u zadnjih nekoliko dana izgovorila i napisala Kolinda Grabar Kitarović i što su prenijele sve novine, televizije i portali, donedavno ste mogli pročitati samo na malim portalima poput našega Promise.hr te na Facebook stranici Blokiranih, Ovršenih i na sličnim stranicama.

Dogodila se, dakle, velika promjena, promjena koja barem sluti na bolje dane.

Pismo hrvatske predsjednice premijeru Plenkoviću najbolje to, čini se, potvrđuje.

Kolinda Grabar-Kitarović poslala je, da podsjetimo, Andreju Plenkoviću pismo sa zaključcima okruglog stola na temu ‘Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran‘, u kojem je predstavila konkretne prijedloge za izmjene Ovršnog zakona i Zakona o stečaju potrošača kako bi se pomogli prezaduženim građanima Hrvatske.

Okrugli stol održan je 19. lipnja u Uredu Predsjednice na poticaj Udruge Blokirani, a na njemu su sudjelovali ministri financija i pravosuđa, zastupnici Hrvatskog sabora, te istaknuti pravnici, ekonomisti, demografi i predstavnici banaka.

Predsjednica je u pismu istaknula šokantan podatak kako stvarni dug građana iznosi 8 milijardi kuna, dok čak 32 milijarde čine kamate i troškovi povezani s ovršnim postupcima. Dio ukupnog duga čine i kamate koje su u nekim slučajevima nezakonito mijenjane, no kako bi vratili preplaćeni iznos, građani moraju pokretati skupe privatne tužbe, iako su već prezaduženi i osiromašeni.

Navela je i zaključke okruglog stola o problemu 330.000 blokiranih građana.

U zaključcima stoji kako su uzrok dramatičnog rasta prezaduženih i blokiranih građana bitno promijenjene ekonomske okolnosti koje su nastupile za vrijeme dugogodišnje krize, dok dio krivice snosi i država jer nadležne institucije nisu pravovremeno poduzele odgovarajuće mjere.

”Posljedice su gotovo milijun osoba, četvrtina stanovništva Hrvatske, koji trpe socijalnu isključenost i marginaliziranost, te pate od osjećaja nepravde, beznađa i straha za egzistenciju!

Kako bi se riješio problem, potrebno je kreirati politiku razduživanja građana, čiji bi cilj bio namiriti vjerovnike, ali i pravno zaštititi dužnike vodeći računa o ljudskom dostojanstvu i egzistenciji. Stoga bi trebalo oformiti međuresornu Radnu skupinu za pripremu Politike razduživanja, koja bi temeljito analizirala poziciju dužnika i vjerovnika, te pripremila novi zakonodavni okvir’.

Predsjednica je navela i konkretne prijedloge izmjena zakonodavnog okvira koje bi trebalo provesti, i to na sljedeći način:

Ovršni zakon

 1. sve blokade računa građana voditi u računalnom sustavu isključivo pred sudom kako bi se ubrzao proces i smanjili troškovi postupaka;
 2. znatno smanjiti trošak ovršnog postupka ukidanjem sudske pristojbe i drugih troškova za male dugove (do 5 tisuća kuna duga ima oko 100 tisuća građana);
 3. propisati da svaka stranka u ovršnom postupku snosi svoj dio troška postupka;
 4. omogućiti rješavanje osobnih dugova građana kroz otvaranje i zaključivanje stečaja potrošača (za građane koji su u blokadi 5 ili više godina);
 5. izuzeti cijeli iznos mirovina od ovrhe s obzirom na visinu prosječne mirovine korisnika koji su to pravo ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju;
 6. propisati da se ovrha mora poduzeti prvenstveno od glavnog dužnika radi zaštite jamaca;
 7. propisati da se ovršena nekretnina ne može prodati u slučaju duga manjeg od 50 tisuća kuna;
 8. zabraniti ovrhu nad nekretninom koja je pod teretom kredita u kojem se prema pravomoćnoj sudskoj presudi primjenjivala nezakonita kamata.

Zakon o stečaju potrošača

 1. savjetovališta za dužnike: FINA ne može obavljati poslove savjetovališta za dužnike, dužnicima je uz izradu plana za otplatu duga potrebna i psihološka pomoć;
 2. kada ne postoji imovina dužnika i kada je riječ o starijoj osobi odmah ići u otvaranje i zatvaranje osobnog stečaja;
 3. skratiti procedure propisane u Zakonu o stečaju potrošača te voditi računa o velikim troškovima postupka;
 4. propisati da i vjerovnik može tražiti otvaranje osobnog stečaja;
 5. institut oslobođenja od preostalih obveza: voditi računa da je dužnik prema vjerovniku možda učinio kazneno djelo.

Novi propisi

 1. donijeti Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Republici Hrvatskoj;
 2. donijeti zakonsko rješenje za vraćanje preplaćenih kamata oštećenim dužnicima na temelju kolektivne sudske presude u „slučaju Franak“;
 3. donijeti Zakon o hipotekarnim kreditima (niža kamatna stopa).

Ostali prijedlozi

U zaključcima okruglog stola predlaže se i osnivanje Državnog fonda za ovrhe građana i stečaj potrošača. Navodi se kako bi posebnu pozornost trebalo posvetiti očuvanju mogućnosti stanovanja u slučaju kada obitelj posjeduje samo jednu nekretninu, ali i kako bi Hrvatska trebala napraviti iskorak u pogledu mjera prevencije i financijskog opimenjavanja građana”, stoji između ostaloga u predsjedničinom pismu premijeru Vlade Republike Hrvatske.

E pa, sada je odluka na premijeru i Saboru.

Ili će ignorirati prijedloge stručnjaka, udruga koje zastupaju najugroženije građane te hrvatske predsjednice – pa ponovno zaštititi privilegirane pojedince na štetu većine građana te tako navući na sebe gnjev pravde sve žednijeg naroda, ili će učiniti iskorak ka pravednijem društvu te prihvatiti navedene prijedloge te Kolakušića izabrati u Ustavni sud, makar tako naljutili moćne pojedince koji do danas vedre i oblače Hrvatskom.

Uvjereni smo da je ovo velika prigoda za premijera i sabornike da napokon pokažu da politika može biti i drugačija nego do sada.

FOTO: Ured predsjednice RH, FB Kolinde Grabar Kitarović, preslika web stranice Jutarnji list

Komentari