Vrlo dojmljive RATNE FOTOGRAFIJE Mladena Genca u Galeriji Zvonimir u Bauerovoj Vrlo dojmljive RATNE FOTOGRAFIJE Mladena Genca u Galeriji Zvonimir u Bauerovoj
Bez oklijevanja Genc je odlazio na prve crte bojišta. Svugdje gdje je trebalo. Donosio je iznimno zanimljive fotografije i novinske reportaže. Najveći dio onoga... Vrlo dojmljive RATNE FOTOGRAFIJE Mladena Genca u Galeriji Zvonimir u Bauerovoj

Bez oklijevanja Genc je odlazio na prve crte bojišta. Svugdje gdje je trebalo. Donosio je iznimno zanimljive fotografije i novinske reportaže. Najveći dio onoga što je zabilježio sada su dragocjeni povijesni dokumenti. Svjedoči tome i izložba u Galeriji Zvonimir

Upečatljive ratne fotografije, koje je ugledni novinar, urednik, fotoreporter te ratni reporter, Mladen Genc, početkom devedesetih snimio na mnogim hrvatskim bojištima, bit će sutra predstavljene zagrebačkoj publici. Izložba pod nazivom ”Mladen Genc – ratni fotozapisi s bojišnica diljem Hrvatske” otvara se u Galeriji Zvonimir, u Bauerovoj 33 u Zagrebu, u četvrtak 12. travnja s početkom u 18 sati.

Mladen Genc put ratnoga izvjestitelja započeo je izvještajima o ratu u Sloveniji, da bi u drugoj polovici 1991. godine kao akreditirani novinar, a zatim i kao dragovoljac Domovinskoga rata, svojim fotografskim aparatom bilježio događaje na hrvatskim ratištima.

Kao novinar najprije odlazi na pokupsko bojište, a u jesen 1991. kao hrvatski dragovoljac našao se na pakračko-lipičkom bojištu. Tijekom 1992. bio je i na novljanskom ratištu, gdje na području Starog Grabovca nastaju fotografije koje dokumentiraju svakodnevicu hrvatskih branitelja na tome prostoru. Iste godine bio je i na slavonskome bojištu, na posljednjoj crti obrane Osijeka.

U zimi 1992./1993. nastaju fotografije na ličkome bojištu, ponajviše u Gospiću i na prvim crtama bojišnice. Naposljetku, Genc dolazi i na južnodalmatinsko bojište, gdje bilježi kulturocid počinjen nad tamošnjom sakralnom i profanom baštinom.

Mladen Genc bio je dugogodišnji plodonosni i svestrani novinar te fotoreporter mnogih redakcija, između ostalih i Večernjeg lista, tjednika Arena te jedan od osnivača Jutarnjeg lista. Bio je prvi urednik Dopisništva Varaždin Jutarnjeg lista.

Njegovi kolege novinari znaju da je bez oklijevanja odlazio na prve crte ratišta, svugdje gdje je trebalo. Donosio je izvanredno zanimljive fotografije i novinske reportaže. Najveći dio onoga što je zabilježio sada su dragocjeni povijesni dokumenti. Svjedoči tome i izložba u Galeriji Zvonimir.

Vrijedi pogledati.

 

Komentari