‘Dok Madrid sadi šumski prsten koji će smanjiti vrućine, šume Medvednice sumanutom sječom NESTAJU!’ ‘Dok Madrid sadi šumski prsten koji će smanjiti vrućine, šume Medvednice sumanutom sječom NESTAJU!’
TweetEmailPrint Madrid ćemo uskoro zvati ‘zelenim putem’. Njihov projekt urbane šume uključivat će sadnju gotovo pola milijuna stabala na 75 kilometara oko grada. ”U Hrvatskoj... ‘Dok Madrid sadi šumski prsten koji će smanjiti vrućine, šume Medvednice sumanutom sječom NESTAJU!’


Madrid ćemo uskoro zvati ‘zelenim putem’. Njihov projekt urbane šume uključivat će sadnju gotovo pola milijuna stabala na 75 kilometara oko grada. ”U Hrvatskoj se, pak, stabla kradu, sijeku, rasprodaju. Policija traga za počiniteljima. Ako ih i uhvati, kaznit će ih, a stabla….stabla koja su u ovim ekstremnim klimatskim uvjetima potrebna kao nikada dosad, neće nitko nadomjestiti. Pitanje je kako će se ova šteta odraziti na okoliš kad krenu ekstremne kiše…”, upozorili su administratori FB stranice Zeleni odred – forum

Članovi braniteljske udruge Vidra te Zelenog odreda – koji već nekoliko godina argumentirano upozoravaju na  barbarsku pljačku dragocjenog hrvatskog šumskog blaga – skrenuli su pozornost na činjenicu da pojedini veliki europski gradovi brižno sade cijele koridore novih šuma kako se ne bi morali mjesecima pržiti na temperaturama od četrdeset i više stupnjeva celzijusa…
”Dok gradska uprava u Madridu pokreće projekt sadnje stabala oko grada, u dužini od 65 kilometara, kako bi smanjila utjecaj toplinskih valova na život u gradu, u Hrvatskoj se stabla kradu, sijeku, rasprodaju, šume Medvednice sumanutom sječom nestaju.
Policija traga za počiniteljima. Ako ih i uhvati, kaznit će ih, a stabla….stabla koja su u ovim ekstremnim klimatskim uvjetima potrebna kao nikada dosad, neće nitko nadomjestiti.
Pitanje je kako će se ova šteta odraziti na okoliš kad krenu ekstremne kiše…”, napisali su administratori FB stranice Zeleni odred – forum.
Voditeljica Zelenog odreda je podijelila i tekst o postavljanju šumskog prstene oko španjolske prijestolnice objavljen na portalu Mixer.hr.

Tekst Karle Horvat u cijelosti prenosimo:

”Madrid ćemo uskoro zvati ‘zelenim putem’, jer glavni grad Španjolske ima cilj boriti se protiv vrućine u grada okružujući se zelenilom. Njihov projekt urbane šume uključivat će sadnju gotovo pola milijuna stabala na 75 km oko grada. Kad stabla dostignu svoju zrelost, trebala bi apsorbirati oko 175.000 tona CO2 godišnje.

Povezivanje svih šumskih masa po cijelom gradu

Crni bor, bukva, španjolska smreka i razne vrste hrasta mogu se naći u sušnoj sredini gdje leži španjolska prijestolnica, a ta autohtona stabla zahtijevaju malo vode ili posebne uvjete tla koji će činiti novu šumu.
“Ono što želimo učiniti jest poboljšati kvalitetu zraka u cijelom gradu, boriti se protiv efekta ‘toplinskog otoka’ koji se događa unutar grada, apsorbirati emisije staklenika koje stvara grad i povezati sve postojeće šumske mase koji već postoje po cijelom gradu”, izjavio je Mariano Fuentes za Euronews.

Madridski vijećnik za okoliš i urbani razvoj, Fuentes, objasnio je da se za gradove koji stvaraju tri četvrtine ukupnog CO2 kojeg uzrokuje čovjek, a koji imaju tendenciju apsorbirati mnogo više topline i loš zrak od okolnog mjesta, metode za borbu protiv klimatskih promjena i opće degradacije okoliša trebaju biti – uspostavljene i jasne.

Uključivanje građana u zelenu kulturu

“To mora biti globalna strategija”, dodao je Fuentes. “Ne radi se samo o automobilima, već i o kulturi pješačenja, stvaranju ekoloških koridora u svakom okrugu, a ponajviše, uključivanju građana u ovu novu zelenu kulturu.”

Iako ovo neće biti klasičan park, biti će mjesto za uzimanje predaha, opuštanje i stanište ptica, a “raditi” će cijeli dan i noć te će apsorbirati višak topline i čistiti zrak u jednom od najljepših gradova Europe”, piše Mixer.hr
FOTO: Screenshot videosnimke euronewsa