Dok svi ne budu skupljali po 5000 potpisa, izbori su FARSA; 40 lista služi da bi neki OTELI njihove GLASOVE Dok svi ne budu skupljali po 5000 potpisa, izbori su FARSA; 40 lista služi da bi neki OTELI njihove GLASOVE
TweetEmailPrint ”Čemu to služi? Da svaka lista dobije sto, dvjesto glasova, da se sve rasprši, da građani izgube volju i želju, a da njihovih... Dok svi ne budu skupljali po 5000 potpisa, izbori su FARSA; 40 lista služi da bi neki OTELI njihove GLASOVE


”Čemu to služi? Da svaka lista dobije sto, dvjesto glasova, da se sve rasprši, da građani izgube volju i želju, a da njihovih deset posto postane dvadeset, trideset ili četrdeset posto”, objasnio je Kolakušić nakaradnost izbornog sustava te dodao da u RH imamo samo dva dokazana političara u pravosuđa. To su, kazao je, Ivan Turudić, koji je bio pomoćnik ministra pravosuđa u Vladi HDZ-a, i Đuro Sessa, koji je bio u konzularnom odjelu u Australiji

Građanska inicijativa Građani za Mislava predala je danas Izbornom povjerenstvu 20.576 potpisa podrške građana Republike Hrvatske. To je četiri puta više od zakonskog praga od 5.000 potpisa. Svi potpisi su prebrojani, skenirani i pohranjeni na sigurnom’, navode u inicijativi.

Lista građana, kandidata za EU izbore, biti će predstavljena u sljedećim danima, kazali su. No, u pojedinim medijima danas popodne ipak su osvanula imena s Kolakušićeve liste.

Tako su na listi, prema pisanju startnews.hr-a, slijedeći kandidati: Mislav Kolakušić (49) sudac, Davor Banović (62), sudski vještak, Marjana Botić (49), aktivistica za područje prava mora, Igor Ćutuk (43), komunikacijski stručnjak, Marina Zelić (39), profesorica engleskog i njemačkog, Katarina Jukić (38), odvjetnica, Kristijan Stipaničev (32), liječnik, Petra Žitko (25), biolog mora, Milan Puharić, doktor znanosti (66), Nada Tušak (59), profesorica engleskog jezika, Aleksandar Milošev (53), akademski glazbenik, Alan Sanković (39), inženjer.

Nakon predaje liste Kolakušić je izvijestio novinare da su predali potpise 20.576 građana pa, sukladno tomu, “jedini imaju legitimitet građana da nastupe na ovim izborima”. Činjenicu da će na izbore moći izaći 40 stranaka koje nisu morale skupljati potpise nazvao je “nakaradnim cirkusom”.

Nakaradni sustav služi za otimanje glasova

”Mi ćemo sada imati na izborima četrdeset stranaka od kojih većina neće imati ni sto glasova. Dok ne promijenimo izborni sustav na način da svaka lista, bilo stranačka ili nestranačka, mora prikupiti potpise, nećemo imati demokraciju. Zakon je čak bio promijenjen u tom smjeru 2015. godine, no Ustavni sud je to ukinuo po ekspresnom postupku. Čemu to služi? Da izađe četrdeset stranaka, da svaka dobije sto, dvjesto glasova, da se sve izgubi, da građani izgube volju i želju. Zbog čega je to rasipanje potrebno? Da njihovih deset posto, odnosno da njihovih 300.000 glasova postane dvadeset, trideset ili četrdeset posto”, objasnio je Kolakušić, negodujući zbog činjenice da politička oligarhija svjesno i namjerno dopušta da na izborima sudjeluju i oni koji nemaju baš nikakve šanse, jer raspršivanje glasova upravo i služi tome da bi bi jedna ili dvije velike stranke dobile nekoliko puta više zastupnika nego to prema broju glasova zaslužuju.

”Građani moraju shvatiti da sve ovisi o njima. Onaj tko ne izađe na ove izbore neće imati nikakvo pravo više govoriti ništa. On je suučesnik u korupciji, nestajanju naše imovine, rasprodaji poljoprivrednih zemljišta, odlasku naših voda i svega ostalog. Vi time dajete da njihov glas vrijedi dvostruko, trostruko, četverostruko… Poruka građanima je – izađite, to je vaša dužnost, ne možete se praviti da se politika vas ne tiče”, apelirao je Kolakušić.

‘Samo su dva suca ujedno i političari’

Na pitanje je li u redu da se kandidira na izborima s obzirom da je aktivni sudac, Kolakušić je odgovorio da je Zakon o izborima za Europski parlament jedan od rijetkih zakona koji je usklađen s europskom praksom, a propisuje da će mu mandat suca prestati kad bude izabran na dužnost zastupnika u EP.

Primjedbe na to što se kao sudac bavi politikom Kolakušić je popratio komentarom da “imamo samo dva dokazana političara u pravosuđu”.

“To su Ivan Turudić, koji je bio pomoćnik ministra pravosuđa u Vladi HDZ-a, i Đuro Sessa, koji je bio u konzularnom odjelu u Australiji. To su jedina dva političara jer su obnašali dužnosti. Sloboda govora je sloboda svakog od nas”, zaključio je nositelj liste, sudac Mislav Kolakušić.

FOTO: screenshoot YouTube snimki

Komentari