Dok tisuće gladuju, ministar Piletić hvali se ‘NIKAD VEĆIM POSTIGNUĆIMA i blagostanjem’! Dok tisuće gladuju, ministar Piletić hvali se ‘NIKAD VEĆIM POSTIGNUĆIMA i blagostanjem’!
TweetEmailPrint Piletić je na Općem saboru HDZ-a izrekao više gluposti, no na stotine tisuća siromašnih hrvatskih građana posebno bi mogle zaboljeti njegove tvrdnje o, navodno, nikad... Dok tisuće gladuju, ministar Piletić hvali se ‘NIKAD VEĆIM POSTIGNUĆIMA i blagostanjem’!


Piletić je na Općem saboru HDZ-a izrekao više gluposti, no na stotine tisuća siromašnih hrvatskih građana posebno bi mogle zaboljeti njegove tvrdnje o, navodno, nikad većem blagostanju u Hrvatskoj. Jer, da je pokušao objasniti zbog čega se malo popravio omjer broja zaposlenih i broja umirovljenika, morao bi progovoriti o masovnom umiranju hrvatskih umirovljenika, zastrašujućem trendu koji ne prestaje. A da želi korektno objasniti kako i zašto rastu prosječne plaće u RH mogao bi samo prenijeti vijest iz Podravke: Martini Dalić mjesečna plaća je lani iznosila 84.500 kuna, a dobila je i oko milijun kuna bonusa; u isto vrijeme radnici iz Podravke odlaze zbog niskih plaća pa Uprava zapošljava Nepalce…

Svega dan nakon objave naše tužne priče o stotinama gladnih i siromašnih Zagrepčana – mahom umirovljenika, koji su prisiljeni svakodnevno čekati u redu za obrok u Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu i koji su zbog gladi i siromaštva ogorčeni na institucije Republike Hrvatske (za vrijeme pandemije broj korisnika te pučke kuhinje skočio je s 300 na 400 osoba dnevno i do danas se nije smanjio; premda vrlo postiđeni, u redu za besplatan obrok sada stoji i članovi obitelji s djecom…), skandaloznim se, a za mnoge i uvredljivim javnim istupom ‘proslavio’ novi ministar socijale – Marin Piletić.

Piletić je u subotu u Lisinskom, na Općem saboru HDZ-a, izrekao više neistina i gluposti, no na stotine tisuća siromašnih hrvatskih građana posebno bi mogle zaboljeti njegove bahato izrečene tvrdnje o praktički ‘nikad većem blagostanju’ u Republici Hrvatskoj?!

Dužnost mu je podsjetiti na ‘velika postignuća’

Evo što je govorio ministar koji bi trebao skrbiti o najpotrebitijim građanima:

“Mi koji dolazimo iz Slavonije, zajedničko nam je da volimo bećarac, pa evo onda na samom početku jednoga. Mene moji naučili preci, kad dolaziš – hvaljen Isus reci”, kazao je u uvodu ministar rada Marin Piletić pa nastavio…

“Dužnost mi je za ovom govornicom podsjetiti na zaista velika postignuća u mandatu ove Vlade, ali i na ono što planiramo činiti do kraja istoga. Dopustite na samom početku i nekoliko brojki.

U mandatu ove Vlade prosječna plaća porasla je za 32 posto. Minimalna plaća dosegla je 500 eura. Prema službenim podacima HZMO-a zadnjim danom svibnja u Hrvatskoj ima više od 1,62 milijuna osiguranika što je zapravo rekord otkako ove statistike imamo. Kada tomu dodamo i konstantan pad broja nezaposlenih, danas ih imamo 105 tisuća u registru, možemo bez dvojbe istaknuti da je ova Vlada znala prepoznati i reagirati ne samo kako bi sačuvala radna mjesta, nego i potaknula rast i razvoj gospodarstva”, krenuo je recitirati Piletić.

Navedeni podaci, kaže ministar, imaju i pozitivan utjecaj na mirovinski sustav i to u smislu omjera radnika i umirovljenika.

Hrvatska je imala četiri radnika na umirovljenika; zna li to ministar?

“Navedeni podaci odražavaju se i na pozitivna kretanja odnosa broja osiguranika i korisnika mirovina koji je u ovom trenutku također rekordan. Na jednog umirovljenika dolazi 1,32 osiguranika. Prije mjesec i pol dana taj omjer bio je nešto manji, 1,2. Ako uzmemo u obzir da je europski prosjek 1,6, onda vidimo da se ovaj uzlazni trend u Hrvatskoj približava upravo Europskom prosjeku”, kazao je Piletić,  na što je reagirao novinar portala specijaliziranog za problematiku hrvatskih umirovljenika, ustvrdivši da je više stvari netočno u ovoj izjavi, a ponajviše da Hrvatska ima rekordan broj osiguranika i radnika.

”Hrvatska je prije malo više od četiri desetljeća imala četiri radnika na jednog umirovljenika. Mirovine su tada bile osjetno bolje. Današnji omjer, s kojim se ministar hvali, treći je najgori u Europskoj uniji! Manje radnika na jednog umirovljenika imaju još Francuska i Rumunjska.

Drugo, netočno je da je omjer iznosio 1,2:1 prije mjesec i pol dana. Iznosio je 1,28:1 što znači da se jedva pomakao. S druge strane, Hrvatska zbog specifičnosti gospodarstva tijekom ljeta (zbog sezone) bilježi najbolji omjer radnika i umirovljenika, ali do kraja godine on ima tendenciju ispuhavanja. Također, taj odnos se donekle popravlja jer nam i u “zatišju” pandemije umirovljenici bilježe visoku stopu smrtnosti, a tržište rada “gladuje” za radnicima”, navodi Mirovina.hr.

Izgubili 400.000 stanovnika u 10 godina; zašto o tome ne govori?

Valja ovdje podsjetiti i na činjenicu da Hrvatska bilježi sve manji broj nezaposlenih – jer ima i sve manje stanovnika. Od 2011. do 2021. broj stanovnika Hrvatske smanjio za čak oko 400.000 stanovnika, odnosno za približno deset posto, pa je logično da se uz tako rapidno iseljavanje i izumiranje stanovništva, smanjuje i broj nezaposlenih.

Da je ministar Piletić pokušao objasniti zbog čega se u zadnje vrijeme malo popravio inače katastrofalni omjer broja osiguranika (zaposlenih osoba) i broj umirovljenika, morao bi progovoriti o masovnom umiranju hrvatskih umirovljenika – zastrašujućem trendu koji ni danas, kada Covid jenjava, ne prestaje.

Umirovljenici, naime, umiru sve brže i sve masovnije, zbog čega Hrvatska nastavlja crni niz rekordne smrtnosti među starijom populacijom. Više nema sumnje da su pandemija, ali i mjere koja je nametao vrlo kompromitirani Stožer civilne zaštite, ostavili ozbiljne posljedice na već ionako urušeni zdravstveni sustav koji je postao nedostupan građanima. Rezultat je sve veći broj umrlih umirovljenika, a brojke umjesto da padaju, rastu iako covid jenjava!

Zbog svega navedenog, ove bi godine, sudeći prema sve intenzivnijem pomoru, moglo umrijeti 12 tisuća više nego lani!

Evo kako raste prosječna plaća u RH:

A misterij ‘rasta prosječnih plaća’ u Hrvatskoj u vrijeme dok mnogi zaposleni jedva preživljavaju, najbolje vjerojatno objašnjava podatak koji je nedavno zgrozio Koprivnicu i cijeli podravski kraj:

Predsjednica uprave Podravke Martina Dalić dobila je 972.000 kuna bonusa bruto, a članovima uprave isplaćeni su sljedeći bonusi: Davor Doko dobio je 641.700 kuna, Marko Đerek i Ljiljana Šapina po 606.000 kuna, a čelnik Belupa Hrvoje Kolarić 677.500 kuna.

Bonusi su im isplaćeni i lani, i to za poslovanje u 2020. godine, ali Martina Dalić ga nije dobila jer je u kompaniju došla tek prošle godine u veljači. Bivši čelnik Podravke Marin Pucar, koji je preminuo u siječnju lani, dobio je 1,13 milijuna kuna bonusa.

Predsjednica uprave Podravke Martina Dalić lani je u prosjeku zarađivala 84.500 kuna bruto mjesečno. dok su ostali članovi uprave zbog bonusa imali osjetno veća primanja. Tako je Davor Doko dobivao 154.000 kuna mjesečno, Marko Đerek i Ljiljana Šapina po 142.000 kuna, a Hrvoje Kolarić 117.000 kuna.

Inače, ‘gola’ menadžerska plaća članova uprave Podravke (bez bonusa, dodatnih naknada i opcijskih dionica) kreće se u rasponu od 71.000 do 80.000 kuna.

Informacije o enormnim primanjima menadžera koprivničke Podravke, ali i o istovremenim odlascima radnika te tvrtke zbog niskih plaća te zapošljavanju ljudi iz Nepala (koji pristaju na nisku plaću), izazvale su nevjericu i ogorčenje u koprivničkom kraju.

”Ogorčeni smo. Iz tvornice vegete i juha otišla su nam tri mlada i vrijedna čovjeka jer nisu bili zadovoljni plaćama. Sad će umjesto njih zaposliti Nepalce koje moramo obučavati za posao. Nemamo ništa protiv njih, ali sramotno je da će radije zapošljavati strance koji pristaju raditi za mala primanja, nego sadašnjim radnicima, električarima i bravarima, dići plaće pa ih zadržati”, ispričao je Podravkin radnik lokalnom portalu, koji je istovremeno izvijestio i o basnoslovnim primanjima menadžera koprivničke tvrtke…

Blokiran račun 236,4 tisuća hrvatskih građana

Inače, Fina je danas (ponedjeljak 13. lipnja) objavila još jedan podatak, koji ne ide u prilog tvrdnjama ministra Piletića.

Krajem svibnja ove godine u Hrvatskoj su bili blokirani računi 236,4 tisuće građana, s ukupnom glavnicom duga od 18,5 milijardi kuna, a kada se glavnici od 18,5 milijardi kuna pridoda i dug po osnovi kamata u visini od 6,6 milijardi kuna, ukupan je dug građana s blokiranim računima krajem svibnja iznosio 25,1 milijardu kuna.

Blokirani su i računi 15,2 tisuće poslovnih subjekata, čija je glavnica duga iznosila 4,4 milijarde kuna, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u ponedjeljak.

GLAD U ZAGREBU: ‘Izgradili smo državu, a dobili crkavicu; da nije pučke kuhinje, bili bi gladni!’

Martini plaća od 84.500 kn i milijun bonusa; radnici odlaze zbog niskih plaća, a Uprava zapošljava Nepalce!