DOKAZANO: Predstečajne – čisti kriminal, zdravi nisu spašeni, LOPOVI NAGRAĐENI! DOKAZANO: Predstečajne – čisti kriminal, zdravi nisu spašeni, LOPOVI NAGRAĐENI!
TweetEmailPrint Uspješnost procesa je frapantnih 0,2 do 0,5%, a 50% tvrtki je nakon nagodbe ipak ušlo u stečaj.Tisuće poštenih vjerovnika uništeno je selektivnim oprostom... DOKAZANO: Predstečajne – čisti kriminal, zdravi nisu spašeni, LOPOVI NAGRAĐENI!


Uspješnost procesa je frapantnih 0,2 do 0,5%, a 50% tvrtki je nakon nagodbe ipak ušlo u stečaj.Tisuće poštenih vjerovnika uništeno je selektivnim oprostom dugova. Izmišljena potraživanja i fiktivni ugovori sramotna su posljedica čitave priče, a bivši ministar Linić tvrdi kako je generirao gospodarski oporavak i desetke tisuća radnih mjesta?!

klopkaEmisija Klopka Slavonskobrodske televizije ponovno se bavila vrlo zanimljivom temom – kriminalnom pozadinom i potpunom neučinkovitošću (za državu, na i za kriminalce) predstečajnih nagodbi.

Gosti su bili Sulejman Tabaković – nezavisni pravni ekspert za temu pretvorbe i privatizacije, Darko Petričić – autor knjige ‘Stečajna mafija’, Đurđa Grozaj – predsjednica udruge radnica tvrtke ‘Kamensko’ i Višnja Škreblin – vjerovnik iz tvrtke ‘Enikon’. U početku je voditelj potvrdio da se nastojalo doći i do ministra financija Marića ali je odbio dati izjavu za prilog pod opaskom da ima ‘drugih medijskih obaveza’. Gosti su u početku ušli u genezu predstečajnih nagodbi i produženu praksu pretvorbe i privatizacije. Potvrdili su kako je riječ o ‘organiziranom državnom kriminalu’, te da stečajni upravitelji i suci uz trgovački sud i Finu imaju preveliku moć, postupci su im dugotrajni i nerijetko isti suci sude istim optuženicima. Prokomentirane su i poražavajuće brojke koje je iznio portal Index uz svog novinara Ilka Ćimića – uspješnost procesa nevezano uz njegovu kriminalnu pozadinu je frapantnih 0.2 do 0.5%, uz sve pokušaje da se prikaže učinkovitijim, a vrtoglavih 50% tvrtki je nakon nagodbe ipak ušlo u stečaj.

S druge strane, tisuće poštenih vjerovnika uništeno je ovakvim selektivnim oprostom dugova, pa su tako radnice tvornice ‘Kamensko’ iz prve ruke vidjele kako izgleda pljačka dok su djelatnici tvrtke ‘Enikon’ na vlastite oči promatrali kako im bankrotirani vlasnik od države dobiva nove velike poslove. Izmišljena potraživanja i fiktivni ugovori sramotna su posljedica čitave priče, a bivši ministar Linić – koji je otjeran s pozicije upravo zbog afere ‘Spačva’ – tvrdi kako je generirao gospodarski oporavak i desetke tisuća radnih mjesta, iako tako što nije mogao potkrijepiti ozbiljnim analizama i studijama. Najava novog privatizacijskog vala mogla bi do temelja uništiti ionako razvaljenu ekonomiju i državu, a strašan zaključak na kraju je da bi i nova vlast ukoliko ne odluči ispoštovati obećana vezana uz reviziju nagodbi – mogla posegnuti za vlastitim predstečajnim nagodbama.

Voditelj je kao i inače bio Ratko Martinović.

Komentari