Dom na Savi okupljalište 1200 sportaša iz cijelog svijeta i rasadnik novih VEZA DIJASPORE I RH Dom na Savi okupljalište 1200 sportaša iz cijelog svijeta i rasadnik novih VEZA DIJASPORE I RH
‘Hrvatska je i njihova domovina. Sudionike stoga pozivamo da i nakon završetka Igara ponovno dođu i usavrše jezik, pa možda požele ostati živjeti u... Dom na Savi okupljalište 1200 sportaša iz cijelog svijeta i rasadnik novih VEZA DIJASPORE I RH

‘Hrvatska je i njihova domovina. Sudionike stoga pozivamo da i nakon završetka Igara ponovno dođu i usavrše jezik, pa možda požele ostati živjeti u Hrvatskoj. Pozivamo ih da se u Uredu dobrodošlice Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH raspitaju o uvjetima dodjeljivanja stipendija i učenja hrvatskog jezika te ostanka u Hrvatskoj’, ističe  Marija Matek voditeljica Ureda dobrodošlice Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

Ovaj tjedan, točnije u utorak 18. srpnja, u Zagrebu započinju 4. Hrvatske svjetske igre – do sada najveće i najspektakularnije amatersko sportsko natjecanje  u kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta, a koje će ove godine okupiti čak oko 1200 sudionika.

Prvi natjecatelji u hrvatski glavni grad stižu iz Kanade i SAD-a već danas (u ponedjeljak 17. srpnja), kada će useliti u sobe studentskog doma Stjepan Radić ‘na Savi’, dok će većina natjecatelja u Zagreb stići u utorak 18. srpnja, kada i započinju Hrvatske svjetske igre.

Mjesto okupljanja sportaša hrvartskog podrijetla najpoznatiji je i najveći zagrebački studentski dom – smješten uz rijeku Savu i uz plivalište Mladost, gdje će sportaše hrvatskog podrijetla iz svih dijelova svijeta dočekati i ugostiti brojni volonteri, koji će ih tijekog igara voditi na sportske terene, u obilaske grada, u posjete gradskim muzejima – koji će sudionike počastiti besplatnim razgledom svojih eksponata, u obilaske najpoznatijih hrvatskih tvrtki – poput Rimac automobila

Na Savi će biti i press centar te glavno mjesto druženja sportaša i novinara iz mnogih zemalja. Prijave i akreditacije natjecatelja na Hrvatske svjetske igre – Croatian World Games predviđena je, naime, za 18. srpnja, od 8.00-17.00 sati u Studentskom domu Stjepan Radić. No, oni koji dolaze iz prekooceanskih zemalja, preko nacionalnih koordinatora obavješteni su da se u dom mogu smjestiti i dan ranije

Ovogodišnje Igre okupit će najveći broj sudionika do sada – preko 900 natjecatelja iz cijelog svijeta te 150 natjecatelja  iz Republike Hrvatske.

Natjecatelji dolaze iz Angole, Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Crne Gore, Čilea, Danske, Ekvadora, Francuske, Hrvatske, Italije, Irske, Kanade, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Paragvaja, Perua, Rumunjske, SAD a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Tanzanije, Velike Britanije i Venezuele te će nastupiti u 16 sportskih disciplina.

Hrvatske svjetske igre amatersko su sportsko natjecanje na kojemu sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta. Igre su ne samo sportska manifestacija već i događaj koji ujedinjuje domovinu, hrvatsko iseljeništvo, hrvatsku nacionalnu manjinu i Hrvate iz Bosne i Hercegovine. Igre su i prilika za susrete i druženja, prilika povezivanja Hrvata izvan domovine i jačanje međusobnih veza i zajedništva.

Hrvatske svjetske igre su dosada održane dva puta u Zadru (2006. i 2010.) i u Zagrebu ( 2014.). Organizatori ovogodišnjih igara su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatski svjetski kongres, a visoki pokrovitelj je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske.

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH napominju da smisao ‘Igara’ nije samo sportsko natjecanje, već i druženje te povezivanje Hrvata iz dijapore s domovinom Hrvatskom.

Organizatori ističu da će sudionike Igara nastojati upoznati i s mogućnošću da dobiju stipendiju i uče hrvatski jezik u hrvatskim sveučilišnim centrima, uz subvencionirani smještaj i prehranu, odnosno za program Croaticum, ako se zainteresiraju za ostanak, odnosno povratak u Hrvatsku.

Podsjećaju da se Javni poziv za dobivanje naknade/stipendije za učenje hrvatskog jezika u RH objavljuje svake godine u mjesecu travnju ili svibnju za iduću akademsku godinu, na mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

”Hrvatska je i njihova domovina, stoga sve sudionike pozivamo da i nakon završetka Igara ponovno dođu i usavrše jezik, nakon čega bi mnogi mogli poželjeti ostati živjeti u Hrvatskoj. Pozivamo ih da se u Uredu dobrodošlice Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH raspitaju o uvjetima dodjeljivanja stipendija i učenja hrvatskog jezika te ostanka u Hrvatskoj. Svima koji nam se obrate, rado ćemo pomoći”, napominje Marija Matek, voditeljica Ureda dobrodošlice Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, kojoj se svi zainteresirani mogu obratiti na e-mail adresu: mmatek@hrvatiizvanrh.hr

Na javni poziv za dodjelu naknade za učenje hrvatskog jezika mogu se prijaviti pripadnici hrvatskoga naroda, njihovi supružnici, kao i prijatelji hrvatskoga naroda i Republike Hrvatske koji njeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo.

 

Komentari