Državni tajnik Milas u Münchenu predstavio nove inicijative Ureda prema Hrvatima u iseljeništvu Državni tajnik Milas u Münchenu predstavio nove inicijative Ureda prema Hrvatima u iseljeništvu
Fra Čarić je istaknuo da od pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji župa bilježi stalan porast broja Hrvata, ali i da se svakodnevno u župu... Državni tajnik Milas u Münchenu predstavio nove inicijative Ureda prema Hrvatima u iseljeništvu

Fra Čarić je istaknuo da od pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji župa bilježi stalan porast broja Hrvata, ali i da se svakodnevno u župu javljaju Hrvati kojima je potrebna pomoć da se vrate u RH

U pratnji generalnog konzula RH u Münchenu, Petra Uzorinca, državni tajnik Zvonko Milas je u petak 8. lipnja posjetio Hrvatsku katoličku župu, u kojoj su mu domaćini bili župnik fra Boris Ćarić te fra Marinko Vukman. Hrvatska katolička župa München djeluje u Bavarskom pastoralnom području, u sklopu nadbiskupije München i Freisinga, a osnutkom Hrvatske katoličke misije u Münchenu smatra se 1948. godina te ona danas broji više od 50 tisuća vjernika te je ove godine proslavila svoju 70. – tu obljetnicu.

U župi se redovito nedjeljom slavi deset misa, od kojih šest u gradu Münchenu te četiri mise izvan grada – u Geretsriedu, Ebersbergu, Poingu i Emmeringu/FFB. Uz euharistijska slavlja, rad u župi organiziran je po načelu okupljanja župnih skupina. Tako se redovito održavaju vjeronaučni susreti s posebnim naglaskom na pripreme za sakramente, posjet nemoćnim i bolesnim osobama, pripreme djece i odraslih za sakramente inicijacije. Uz navedene skupine tu su također Franjevačka mladež – FRAMA, ministranti, molitvena skupina za proslavu Božjega milosrđa, biblijska skupina, mjesečne tribine za odrasle, pjevački zborovi župe (dječji zbor “Hrvatski slavuji” te četiri zbora odraslih), orkestar djece i ¬mladih, nastava tamburica za djecu, ženska vokalna skupina “Lira”, klapa “Croatia”, folklorna skupina “Fra Andrija Kačić Miošić”, skupina akademičara i skupina starijih osoba koje se u župi sastaju jedanput tjedno. U župi djeluje i župno vijeće u čijem su sastavu: odbor za djecu, odbor za mlade, odbor za seniore i Caritas, odbor za bogoslužje, odbor za javnost te odbor za organizaciju župnih proslava.

Fra Čarić je istaknuo da od pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji župa bilježi stalan porast broja Hrvata, ali i da se svakodnevno u župu javljaju Hrvati kojima je potrebna pomoć da se vrate u RH. Kroz cijelu povijest župe događale su se slične migracije.

Dalje, državni tajnik je istoga dana održao sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga iz Bavarske u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Münchenu. Iz Ureda, sastanku su također nazočili načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Hrvatske Dario Magdić te voditeljica Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatskog iseljeništva Croatiana Orešković, a na početku sastanka sve nazočne je pozdravio generalni konzul RH u Münchenu Petar Uzorinac.
U svom obraćanju predstavnicima Udruge hrvatskih studenata München, Hrvatske nastave, Nogometnog kluba Croatia München, Matice hrvatske), Međimurske udruge München, Akademskog kruga HKZ München, Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, KUD Posavina, HDZ Nürnberg i Koordinacija HDZ za Bavarsku i Hrvatske kuće München, državni tajnik Milas naglasio je zadovoljstvo kontinuiranim višedesetljetnim angažmanom hrvatske zajednice u Münchenu na jačanju povezanosti ne samo Hrvata u Bavarskoj i Hrvatske te Bosne i Hrvatske, već i njihovim doprinosom u stvaranju mostova između država.

Nužna obostrana komunikacija

Predstavio je iskorake i nove inicijative Ureda prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske, stavljajući naglasak na potrebu da se obostrana komunikacija, kao nužan uvjet za uspješnost u radu, održava i njeguje. Predstavnici hrvatskih udruga u Münchenu imali su prilike upoznati predstavnike Ureda sa svojim radom i djelovanjem. Kao naročito dojmljivu manifestaciju u organizaciji Udruge hrvatskih studenata München istaknut je svečani mimohod središtem Münchena koji se održava povodom Dana sjećanja na žrtvu Grada Vukovara već tri godine za redom.

Upravo takvi inkluzivni projekti kojim se jača kako lokalno zajedništvo Hrvata u Bavarskoj, tako i duhovno zajedništvo Hrvata diljem svijeta, a u kojima su mlađe generacije preuzele ne samo inicijativu, već i kormilo u usmjeravanju djelovanja zajednice, su nužan temelj za budućnost odnosa Hrvatske i njezinog iseljeništva. Govoreći o Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, državni tajnik je naglasio važnost izlaska u što većem broju na predstojeće izbore u toj zemlji.

Također, tijekom službenog posjeta hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u Münchenu, delegacija Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, održala je sastanak u prostorijama Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Münchenu s koordinatoricom i učiteljima hrvatske nastave.

Šest učitelja hrvatske nastave u Bavarskoj

Koordinacija Bavarska nova je koordinacija koju od školske godine 2008./2009. organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. U školskoj godini 2015./2016. u Koordinaciji radilo je 6 učitelja i učiteljica na ukupno 27 nastavnih mjesta. Nastava se održava u poslijepodnevnim terminima za učenike od predškolskog uzrasta do dvanaestog razreda. Nastava obuhvaća hrvatski jezik i kulturu u širem smislu: temeljne kulturne i povijesne činjenice iz hrvatske prošlosti, zemljopisne pojmove vezane uz domovinu, likovnu i glazbenu kulturu, kao i obilježavanje hrvatskih blagdana. Za učenike se organiziraju i različite izvannastavne aktivnosti: prigodne priredbe povodom proslave Svetog Nikole i Majčina dana, izložbe učeničkih radova, druženja, kreativne radionice za učenike i roditelje, kazališne predstave, filmske večeri, sudjelovanje u domovinskim projektima, školski projekti.

Koordinatorica Hrvatske nastave u Bavarskoj Josipa Kelava te učitelji Mirna Živko, Jurka Majić, Filip Oguić, Marko Plavić i Marko Filipović u ugodnoj i konstruktivnoj raspravi istaknuli su glavne smjernice i ciljeve svog rada, kao i izazove s kojima se susreću. Raspravljalo se o dobrim praksama, kao i o učinjenim iskoracima u tom području, ponajprije o osnivanju i radu Vijeća za učenje i podučavanje hrvatskog kao drugog, stranog i materinskog jezika i pokretanje online tečaja hrvatskog jezika, te drugi projekti Ureda i programi za Hrvate izvan Hrvatske.

 

Komentari