‘ĐURO SESSA je odgovoran za pljačku nekretnina u Zagrebu i za MALVERZACIJE oko ZABE’ ‘ĐURO SESSA je odgovoran za pljačku nekretnina u Zagrebu i za MALVERZACIJE oko ZABE’
TweetEmailPrint ‘Protuzakoniti upis Zagrebačke banke na nekretninu u Paromlinskoj tek je jedna od afera suca Đure Sesse. Jer dok je Sessa bio predsjednik Općinskog... ‘ĐURO SESSA je odgovoran za pljačku nekretnina u Zagrebu i za MALVERZACIJE oko ZABE’


‘Protuzakoniti upis Zagrebačke banke na nekretninu u Paromlinskoj tek je jedna od afera suca Đure Sesse. Jer dok je Sessa bio predsjednik Općinskog suda u Zagrebu, napravljena je velika pljačka brojnih nekretnina u Zagrebu, za što je Sessa odgovoran. Protuzakonito i bez ikakvog ugovora o prodaji otete su nekretnine u vlasništvu građana iz drugih republika te je upisano pravo vlasništa nad tim nekretninama’, upozorava pravni ekspert Sulejman Tabaković

Nakon što je hrvatska predsjednica ugodno iznenadila širu javnost podržavši beskompromisnog i odvažnog te ničim kompromitiranog suca Mislava Kolakušića u kandidaturi za suca Ustavnog suda, njezin prijedlog da Đuro Sessa postane predsjednik Vrhovnog suda, mnoge je, čini se, neugodno iznenadio.

Jer tko god je malo dublje zagrebao u proces pretvorbe i privatizacije najvećih hrvatskih banaka, naišao je na brojne tekstove o malverzacijama u tom procesu, a naišao je, vrlo vjerojatno, i na ime suca Đure Sesse.

Ime mogućega predsjednika Vrhovnog suda RH često su, u negativnom kontekstu, isticali pravnici i prijavitelji korupcije – koji su godinama istraživali pretvorbu i privatizaciju hrvatskih banaka te javno upozoravali na malverzacije u tom procesu. Riječ je, prije svega, o uglednom pravnom stručnjaku i kandidatu za suca Ustavnog suda – Sulejmanu Tabakoviću te o zviždaču specijaliziranom za nezakonitosti u bankarskom sektoru – Pašku Kačinariju. Oni ‘pretvorbu i privatizaciju’ hrvatskih banaka nerijetko nazivaju ‘pljačkom svih pljački.

Njih dvojica su lani, nakon što je Sessa u ime sudačkog ceha javno prozvao Stipu Petrinu zbog njegovog otvorenog kritiziranja korupcije u hrvatskom sudstvu u Hrvatskom saboru, za naš portal javno istaknuli da je Đuro Sessa zadnja osoba koja može prigovarati Petrini i podučavati ga principima djelovanja pravne države.

Bezrezervnu podršku za istup o kriminalnom sudstvu, Petrina je tada dobio od pravnog eksperta Sulejmana Tabakovića.

”Sudac Đuro Sessa je 2007. godine prvo protuzakonito preinačio rješenje Općinskog suda, koji je s razlogom odbio upis Zagrebačke banke na nekretninu u Paromlinskoj ulici, jer ZABA nije nikada provela pretvorbu i privatizaciju pa zato i ne može biti d.o.o. Upravo zato Zagrebačka banka ne može se zakonski upisati na nekretnine. No, Đuro Sessa je ispravnu odluku Općinskog suda poništio i preinačio te je brisao uknjižbu društvenog vlasništva nad zgradom u Paromlinskoj. Potom je utvrdio pravo vlasništva Zagrebačke banke d.d. nad tom nekretninom. No, svakome tko se razumije u pravo jasno je da ZABA ne može biti dioničko društvo jer nikada nije pretvorena, ni privatizirana. Protuzakoniti upis Zagrebačke banke na nekretninu u Paromlinskoj tek je jedna od afera suca Đure Sesse. Jer dok je Sessa bio predsjednik Općinskog suda u Zagrebu, napravljena je velika pljačka brojnih nekretnina u Zagrebu, za što je Sessa odgovoran. Protuzakonito i bez ikakvog ugovora o prodaji otete su nekretnine u vlasništvu građana iz drugih republika te je upisano pravo vlasništa nad tim nekretninama. Tako je Hrvatski nogometni savez, primjerice, protuzakonito prisvojio zgradu u vlasništvu Genexa u Rusanovoj… Upravo zbog svega navedenog, Đuro Sessa je i postavljen za predsjednika Hrvatske udruge sudaca, jer štiti ratni zločin pljačke civilnog stanovništva. Guraju ga, dakle, jer štiti taj kriminal”, rekao je Tabaković.

Dodaje potom da je Đuro Sesa jedno vrijeme bio predsjednik Općinskog suda u Zagrebu te da je u isto vrijeme radio kao sudac Županijskog suda.

”To može samo Đuro Sessa. Sve mu je dopušteno jer je za njegova mandata počinjen neviđeni nekretninski kriminal. Sve o čemu govorim, a pogotovo nezakonit upis Zagrebačke banke na nekretninu, osporavali smo Pašk Kačinari i ja na svim mogućim instancama. Sve dokumente priložili smo USKOK-u i DORH-u, no badava, jer i DORH i USKOK sudjeluju u prikrivanju tog kriminala. Zbog svega navedenog, stranci ne žele i neće doći ulagati u Hrvatsku jer znaju da vlasništvo nije riješeno. Ni gruntovica ni katastar ne odražavaju istinske podatke. Zato je nužno poništenje kriminalne pretvorbe i privatizacije. Bez toga Hrvatska ne može naprijed”, ističe autor knjige ‘Pravom u glavu‘.

Njegove riječi potvrdio je za naš portal i poznati zagrebački zlatar i aktivist te ekspert za Zagrebačku banku, odnosno za malverzacije vezane uz tu banku, Pašk Kačinari.

”Hoće li Đuro Sessa prihvatiti javno sučeljavanje s Petrinom, ili???, pitao je na fecbooku Kačinari te priložio dokumente koji, kako tvrdi, potvrđuju nezakonite postupke Đure Sesse prilikom proglašavanja Zagrebačke banke d.d. vlasnikom nekretnine u Paromlinskoj.

”Jaka je banka koja zalaže opljačkane nekretnine: čitaj u nastavku slučaj Đuro Sessa”, napisao je Kačinari te priložio više dokumenata o navodno spornoj uknjižbi Zagrebačke banke.

Dodamo li tome činjenicu da je Đuro Sessa u svojoj imovinskoj kartici ‘zaboravio’ navesti pola milijuna kuna koje mu je, kako su pisali mnogi mediji, isplatio Agrokor za zemlju u Gružu koja je njegovu djedu i imenjaku Đuru Sessi oduzeta u bivšoj državi, a koju je država procijenila na višestruko manji iznos od onoga koji je isplatio Todorić, te činjenicu da se upravo Sessa žestoko protivio javnom objavljivanju imovinskih kartica sudaca, jasno je da bi oko imenovanja Sesse predsjednikom Vrhovnog suda moglo biti još dosta polemike i prijepora.


 

Sessa: Ne razumijem pitanja, pa na njih ne mogu ni odgovoriti

Što o gore navedenom kaže sam Đuro Sessa, pokušali smo doznati na Vrhovnom sudu RH.

”Kako gospodin Sessa (kao kandidat za predsjednika Vrhovnog suda) komentira činjenicu da pojedini pravni eksperti i prijavitelji korupcije već godinama javno upozoravaju na brojne malverzacije oko pretvorbe i privatizacije Zagrebačke banke te tvrde da je sudac Đuro Sessa protuzakonito preinačio rješenje Općinskog suda u Zagrebu, koji je s razlogom odbio upis Zagrebačke banke na nekretninu u Paromlinskoj ulici?

Pravni espert i kandidat za suca Ustavnog suda, Sulejman Tabaković, javno tvrdi sljedeće: ”Svakome tko se razumije u pravo jasno je da ZABA ne može biti dioničko društvo jer nikada nije pretvorena, ni privatizirana. Protuzakoniti upis Zagrebačke banke na nekretninu u Paromlinskoj tek je jedna od afera suca Đure Sesse. Dok je Đuro Sessa bio predsjednik Općinskog suda u Zagrebu, napravljena je pljačka brojnih nekretnina u Zagrebu, za što je Sessa odgovoran. Protuzakonito i bez ikakvog ugovora o prodaji otete su nekretnine u vlasništvu građana iz drugih republika te je upisano pravo vlasništa nad tim nekretninama”.

Kako gospodin Sessa komentira navedene tvrdnje pravnika Sulejmana Tabakovića?

Sve u vezi s (navodno) nezakonitom pretvorbom i privatizacijom Zagrebačke banke i s nezakonitim upisom na nekretninu u Paromlinskoj te o ulozi suca Đure Sesse, javno potvrđuje i prijavljivač korupcije Pašk Kačinari, koji već godinama istražuje tu tematiku i koji ima impresivnu arhivu – punu dokumentacije o ZABI. Kako gospodin Sessa komentira tvrdnje Tabakovića i Kačinarija o njegovoj ulozi u navedenim malvezracijama?”, upitali smo suca Đuru Sessu.

Njegov odgovor prenosimo ovdje u cjelosti.

”Ako izuzmemo uvrede i klevete koje prenosite iz usta osoba koje navodite kao izvore vaših saznanja moram priznati da ne razumijem pitanja pa na njih niti ne mogu odgovoriti.

Sasvim načelno,  a to vrijedi za sve sudske odluke , u svako doba i u svako vrijeme i za sve zainteresirane,  svaka sudska odluka podložna je ispitivanju po pravnom lijeku, pa ako je prošla taj test bilo da je pravni lijek podnesen bilo da pravnog lijeka nije bilo, ona je pravilna i zakonita.

To bi svatko tko se naziva pravnim ekspertom ili poznavateljem  morao znati”, stoji u odgovoru Đure Sesse, suca Vrhovnog suda RH.

 

Komentari