DVA PUTA IZBJEGAO ODGOVORITI Beroš na kraju priznao: Većina umire s virusom, a ne od virusa! DVA PUTA IZBJEGAO ODGOVORITI Beroš na kraju priznao: Većina umire s virusom, a ne od virusa!
ZEKANOVIĆ TRI PUTA PONOVIO ISTA PITANJA DA BI KONAČNO DOBIO ODGOVORE

DVA PUTA IZBJEGAO ODGOVORITI Beroš na kraju priznao: Većina umire s virusom, a ne od virusa!

HrvatskaIzdvojeno 15. travnja 2020. Promise.hr

TweetEmailPrint Tako je i hrvatski ministar zdravstva potvrdio ono što je krajem ožujka istaknula dr. Lidija Gajski (da mnogi od onih koji se vode... DVA PUTA IZBJEGAO ODGOVORITI Beroš na kraju priznao: Većina umire s virusom, a ne od virusa!


Tako je i hrvatski ministar zdravstva potvrdio ono što je krajem ožujka istaknula dr. Lidija Gajski (da mnogi od onih koji se vode kao umrli od koronavirusa, nisu umrli od posljedica zaraze virusom Covid-19, nego s virusom – premda se u javnosti interpretira drugačije). Beroš je također priznao da su pogriješili kada su donijeli zabranu da ribiči samostalno odlaze u ribolov. Najavio je korigiranje mjere odnosno da će se dozvoliti ribolov osobama koje same love ribu…

”Većina zaraženih Covidom-19 u Hrvatskoj umire s virusom, a ne od virusa, rekao je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš odgovarajući na tri puta ponovljeno pitanje zastupnika Hrvoja Zekanovića (dva puta ministar nije želio odgovoriti na Zekanovićeva ni po čemu sporna pitanja, nakon treći puta ponovljenog upita ipak je odgovorio).

Tako je i hrvatski ministar zdravstva potvrdio ono što je krajem ožujka istaknula dr. Lidija Gajski, a što ističu i još neki stručnjaci (da mnogi od onih koji se vode kao umrli od koronavirusa, nisu preminuli od posljedica zaraze virusom Covid-19, nego s virusom – premda se u javnosti to interpretira drugačije).

Beroš je također priznao da su pogriješili kada su donijeli zabranu da ribiči samostalno odlaze u ribolov na rijeke, jezera i na more. Najavio je korigiranje mjere vezane za ribiče odnosno da će se dozvoliti ribolov osobama koje same love ribu (Zekanović ga je tri puta upitao nije li smiješno i nepravedno da građani bez ribičkog pribora smiju šetati ili sjediti uz obalu rijeke, dok to osobe s ribičkim priborom u ruci ne smiju činiti).

Beroš je priznao da domovi za starije jesu problem i da tamo situacija nije jednostavna, ali i poručio da Hrvatska neće po uzoru na Švedsku odlučiti ne tretirati osobe starije životne dobi istaknuvši da je svaki život jednako važan.

„Problem u domovima s djelatnicima koji čak i jesu radili u dvije smjene i mijenjali se, no čak i veće zemlje kao što su Njemačka, Italija, Francuska tu nisu uspjele” , kazao je Beroš i otkrio kako razmišljaju o modalitet kako očuvati ne samo korisnike nego i djelatnike.

Za domu za starije u Splitu kazao je da će inspekcijski nadzor razjasniti priču.

Željku Jovanoviću (SDP) kojeg je zanimala isplata prekovremenih sati zdravstvenim djelatnicima Beroš je kazao kako je dao jasne upute zdravstvenim ustanovama o obračunu prekovremenih sati i naknadi za vrijeme samoizlolacije.

Ovisno o financijskim mogućnostima , dodao je, razmišlja se i o isplatama dodatnih naknada za one koji se neposredno bore s koronavirusom. ”Ako ugroza ne bude trajala predugo vjerujem da će biti mjesta i za razgovor o tome”, kazao je.

Ministar zdravstva uvjerava zastupnike i kako u vrijeme epidemije zdravstveni sustava funkcionira i za ostale bolesnike, da se sva hitna stanja tretiraju, te posebno skrbi o onkološkim bolesnicima. „Ne tvrdim da sve funkcionira savršeno, tvrdim da funkcionira u vrijeme epidemije i modus funkcioniranja je prilagođen tome”, poručio je.

Oporba je tijekom rasprave uglavnom kritizirala da se zakonske izmjene donose kako bi se ozakonile odluke koje je dosad donosio Nacionalni stožer civilne zaštite upozoravajući na mogućnost naknadnih tužbi.

Ministar smatra da buduće tužbe nisu relevantne jer, ističe, mjera izolacije ili samoizolacije uvedena je njegovom odlukom. „Nema te države koja bi svim oboljelima mogla garantirani hospitalni smještaj”, kazao je.

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović naknadno je na svom FB profilu, uz podjelu videosnimke vlastitih pitanja te odgovora ministra Beroša napisao: ”Moram nadodati da mi je ministar kasnije nakon što su novinari objavili izjavu, u četiri oka rekao: “..virus je ipak ključan razlog smrti…”

FOTO: Screenshot videosnimke iz Sabora

Komentari