EKOCID?! Snimke 200 opustošenih hektara šalju Komisiji EU; nisu sjekli samo uz cestu da sakriju GOLET! EKOCID?! Snimke 200 opustošenih hektara šalju Komisiji EU; nisu sjekli samo uz cestu da sakriju GOLET!
”Ovaj horor samo je djelić dokumetacije koju pripremamo Komisiji Eu, s naglaskom na odobrenje Ministarstva zaštite okoliša koje je amenovalo ovakav, ali i tisuće... EKOCID?! Snimke 200 opustošenih hektara šalju Komisiji EU; nisu sjekli samo uz cestu da sakriju GOLET!

”Ovaj horor samo je djelić dokumetacije koju pripremamo Komisiji Eu, s naglaskom na odobrenje Ministarstva zaštite okoliša koje je amenovalo ovakav, ali i tisuće drugih ekocida u RH, na područjima strogo zaštićenim direktivama EU. Fotografije su uzete sa satelitskog programa, a odnose se na ‘pažljivo i stručno’ gospodarenje u gj Šamarica I, Šumarija Kostajnica, Uprava šuma Podružnica Sisak, gdje su u cijelosti opustošeni odsjeci 13b, 35a, 36a, 37b i 15a. I obratite pažnju na strateški ostavljene “zaštitne koridore” širine nekoliko metara da se s ceste ne vidi rezultat zločinačkog divljanja”, upozoravaju aktivisti Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra

Hrvatski branitelji i aktivisti okupljeni u Zeleni odred braniteljske udruge Vidra, objavili su na svojoj Facebook stranici nove informacije o prekomjernoj sječi i pustošenju šuma te fotografije snimljene iz zraka. Priložili su i starije fotografije istog područja te su jasno naznačili koja je parcela ogoljena koje godine. Te fotografije, poslagane jedna uz drugu, kod mnogih će izazvati zebnju.

”Na službenim stranicama Hrvatskih šuma, vezano uz gospodarenje gospodarskom jedinicom ´Šamarica I´ čitamo: „Cilj gospodarenja je očuvanje stabilnosti ekosustava uz potrajno gospodarenje, zadovoljenje općekorisnih funkcija ovih šuma.“
Lijepo. Stručno i pažljivo.

A evo kako to izgleda u stvarnosti – 200 opustošenih hektara u samo dvije, tri godine.
Ovaj horor samo je djelić dokumetacije koju pripremamo Komisiji Eu, sa naglaskom na odobrenje Ministarstva zaštite okoliša koje je amenovalo ovakav, ali i tisuće drugih ekocida u RH, na područjima strogo zaštićenim direktivama EU.
I naravno da ćemo pripomenuti svesrdnu suradnju, udruženi zločinački poduhvat! HŠ sa Državnim inspektoratom, Ministarstvom poljoprivrede, pravosuđem, ali i priložiti malo brdo dokumenata kao dokaz.

Fotografije su uzete sa satelitskog programa, a odnose se na pažljivo, stručno, potrajno (nastavi niz) gospodarenje u gj Šamarica I, Šumarija Kostajnica, Uprava šuma Podružnica Sisak, gdje su marljivim radom u cijelosti opustošeni odsjeci 13b, 35a, 36a, 37b i 15a. I obratite pažnju na strateški ostavljene “zaštitne koridore” širine nekoliko metara da se sa ceste ne vidi rezultat zločinačkog divljanja.

O nama, HŠ i dalje tvrde isto: „Izjave “Zelenog odreda” i kritike na račun poslovanja Hrvatskih šuma su lažne, neutemeljene, neosnovane i zlonamjerne. Iznošenjem netočnih podataka obmanjuje se javnost na štetu društva Hrvatske šume, koje svoju zadaću gospodarenja šumama obavlja uredno, stručno i u skladu s gospodarskim planovima, uvažavajući stroge ekološke, socijalne i ekonomske standarde.“

Neka ih. Neće još dugo…”, pišu aktivisti Zelenog odreda, s čijim akcijama i rezultatima višegodišnjeg rada su odnedavno upoznate i brojne međunarodne institucije te udruge.

Zeleni odred hrvatske braniteljske udruge ViDra osvojio je, podsjetimo, jednu od nagrada zaklade Unruhe (Nemir) iz Austrije, koja godinama dodjeljuje prestižnu SozialMarie nagradu za društvene inovacije.

Zaklada je prepoznala rad hrvatskih branitelja i aktivista koji pokušavaju spriječiti pustošenje hrvatskih šuma – praksu koja je, zbog ne-djelovanja pravne države, uzela maha u Lijepoj našoj.

Zaklada Nemir je od 288 pristiglih projekata iz šest europskih zemalja, među najboljih 34 uvrstila i projekt Zeleni odred braniteljske udruge Vidra. Na ceremoniji dodjela nagrada, od 34 projekta, je nagrađeno je najboljih 15, među njima i projekt braniteljske udruge iz Hrvatske.

Odgovorni u Hrvatskim šumama, podsjetimo, ustrajno negiraju tvrdnje koje dolaze iz Zelenog odreda, odnosno napise o brojnim nezakonitostima i pustošenju šuma.

”Izjave “Zelenog odreda” i kritike na račun poslovanja Hrvatskih šuma su lažne, neutemeljene, neosnovane i zlonamjerne. Iznošenjem netočnih podataka obmanjuje se javnost na štetu društva Hrvatske šume, koje svoju zadaću gospodarenja šumama obavlja uredno, stručno i u skladu s gospodarskim planovima, uvažavajući stroge ekološke, socijalne i ekonomske standarde”, ponavljaju u svojim priopćenjima djelatnici tvrtke čiji je predsjednik Uprave nedavno priveden, zajedno sa drugim osumnjičenima u sklopu ‘afere vjetroelektrane’. Direktor Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić, kasnije je pušten.

FOTO: Facebook stranica Zeleni odred – forum

 

Komentari