Evo novog dokaza da će STROGE KAZNE plaćati samo obični smrtnici, dok će političari, suci i moćnici biti izuzeti?! Evo novog dokaza da će STROGE KAZNE plaćati samo obični smrtnici, dok će političari, suci i moćnici biti izuzeti?!
Sudac Turudić pravomoćno je oslobođen krivnje za prebrzu vožnju u Virovitici, iako je kamera snimila automobil kojim se on koristi. Turudić je kazao da... Evo novog dokaza da će STROGE KAZNE plaćati samo obični smrtnici, dok će političari, suci i moćnici biti izuzeti?!

Sudac Turudić pravomoćno je oslobođen krivnje za prebrzu vožnju u Virovitici, iako je kamera snimila automobil kojim se on koristi. Turudić je kazao da nije on vozio automobil. Prekršajni sudac dao mu je za pravo i oslobodio ga krivnje. Kamere RTL-a su u Virovitici nedavno snimile HDZ-ovog zastupnika Đakića kako vozi motor bez kacige. Ni Đakić nije platio kaznu – koju bi obični smrtnici morali platiti… Nedavno je, unatoč protivljenju sindikata, promijenjen i Zakon o policiji. Sindikat policijskih službenika uzalud je upozoravao da je izmjena išla za tim da se političarima omogući  nagrađivati podobne, a kažnjavati i premještati dosljedne policajce – one koji neće htjeli zažmiriti na kršenje zakona od strane nekog moćnika… Unatoč upozorenjima, Zakon je izmijenjen

Snime li vas kamere na cesti i dobijete li ‘papreno visoku’ kaznu zbog prebrze vožnje, možete se žaliti te u žalbi navesti da vi niste vozili automobil, te da ne znate tko ga je vozio. Pri tom se možete pozvati se na sličan slučaj suca Ivana Turudića.

I ako se zakoni primjenjuju jednako za sve, trebali bi vas osloboditi krivnje! Tako nećete platiti kaznu, kao što ju neće platiti ni poznati sudac.

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, pravomoćno je, naime, oslobođen krivnje za prebrzu vožnju u Virovitici, iako je kamera snimila automobil kojim se on koristi, javlja Podravski.hr, a prenose mnogi drugi mediji.

Evo kako se to dogodilo:

Policija je početkom godine snimila automobil koji je u vlasništvu leasing kuće, a glasi na Turudićevo ime, a koji je vozio brže od ograničenja. To se dogodilo u Ulici zbora narodne garde u Virovitici, a policiji Turudić nije dostavio podatke o počinitelju prometnog prekršaja u propisanom roku, nego tek tjedan dana nakon tog roka.

Sudac Petar Bajan Turudića je oslobodio krivnje jer nema dokaza da je baš on počinio taj prekršaj.

‘Iz podatka koje je okrivljeni dostavio PU vidljivo je da je naveo imena i prezimena osoba, njihove OIB-e i adrese stanovanja na temelju kojih se može utvrditi njihov identitet kojime je ispunio svoju zakonsku obvezu te nije bilo osnova da ga se tereti za spomenuti prekršaj. Budući da je spomenuti dio činjeničnog utvrđenja ostao dvojben i nakon provedenog dokaznog postupka, sud je okrivljenika uslijed nedovoljne dokazanosti oslobodio od optužbe – navodi se u obrazloženju oslobađajuće presude Općinskog suda u Virovitici’, stoji u obrazloženju presude.

Turudić je, nakon presude, za Podravski.hr komentirao kako je to što je oslobođen ‘sjajno’, no ističe da još nije dobio nikakvo rješenje o presudi.

Rekao je da automobil koji je policija snimila u prebrzoj vožnji često koristi i njegova supruga, ali i druge osobe.

Zanimljivo je da su mediji prije dva mjeseca upozorili na sličan slučaj, također u Virovitici: kamere RTL-a snimile su kada HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić, vozi snažan motor u blizini hotela svoga sina i to – bez kacige.
Novinari RTL-a nazvali su ga kako bi ga pitali zašto krši zakon i vozi bez kacige i to u vrijeme snažne javne kampanje njegove Vlade o nužnosti vrlo strogog kažnjavanja svih prekršaja u prometu. Odgovorio je samo “ne želim s vama razgovarati” i poklopio slušalicu…, objavio je RTL.

Jasno je da Đakić nije platio kaznu – koju bi obični smrtnici zasigurno morali platiti.

Izvješćujući o  događaju, u tekstu pod naslovom: ‘EVO DOKAZA da će STROGE KAZNE plaćati samo obični smrtnici, dok će političari i moćnici biti izuzeti!‘, upozorili smo produbljivanje sramotne diskriminacije u Republici Hrvatskoj:

”Ono čega su se mnogi pribojavali, kada je najavljeno da će Sabor usvojiti vrlo strogi Zakon o sigurnosti prometa – koji donosi izuzetno visoke novčane kazne pa čak i mogućnost oduzimanja automobila, već se, čini se, događa.
Hrvatski političari, suci, tajkuni koji doniraju političke stranke, njihovi kume i kumovi, članovi obitelji te svi drugi pripadnici tobožnje ‘elite‘ bit će, prema svemu sudeći, izuzeti od drakonskih kazni za prekršaje u prometu, dok će kazne morati plaćati samo obični smrtnici; dakle oni koji rjeđe izazivaju teške prometne nesreće!”, stoji u tekstu kojega smo objavili 18. srpnja 2019., a koji je danas, čini se, još aktualniji nego prije dva mjeseca.

Podsjetili smo tada i na slučaj donedavne ministrice Gabrijele Žalac, koja je također prošla bez kazne i bez posljedica i koja neće odgovarati jer je vozeći bez vozačke dozvole udarila automobilom dijete na cesti i nanijela mu teške tjelesne ozljede!

DORH je, dakako, odbacio kaznenu prijavu protiv utjecajne HDZ-ovke. Prije toga, policija je prešutjela objaviti najvažniji detalj: da je ministrica vozila s vozačkom koja je istekla gotovo tri godine prije nesreće!

Ne treba ni spominjati skandalozne slučajeve tajkuna i HDZ-ovog donatora Tomislava Horvatinčića, koji ni nakon što je u prometu u više navrata usmrtio više ljudi, nije ni dana proveo u zatvoru(?!), kao ni sramotno blagu presudu sinu moćnog tajkuna ‘iz ugledne obitelji’ koji je suludom vožnjom u bijesnom automobilu bez vozačke dozvole ubio maloljetne djevojke…, te mnoge druge slične slučajeve.

Dodamo li svemu činjenicu da je Sabor nedavno usvojio vrlo sporne izmjene Zakona o policiji, zbog kojih su se pojedini sindikati u policiji digli na noge, tvrdeći da će novi zakon omogućiti politici da kažnjava sve one poštene policajce koji neće htjeti progledati kroz prste nekom moćniku uhvaćenom u kršenju zakona, dolazimo smo do zaključka da će strože kazne ubuduće udarati samo po običnom narodu, dok će ‘elita’ biti izuzeta, iako pripadnici tobožnje elite, sudeći prema izvješćima u medijima, najčešće izazivaju teške prometne nesreće! Da i ne govorimo o korupciji, pogodovanju, gospodarskom kriminalu…

Policijski službenici vraćeni u doba poslušnosti i podobnosti

Mario Puškarić, čelnik Sindikata policijskih službenika, premijera Plenkovića nedavno je u otvorenom pismu upozorio da će novi zakon o policiji, ako bude usvojen, policijske službenika ‘vratiti u doba poslušnosti i podobnosti’ te da će politika u potpunosti preuzeti kontrolu i nadzor nad radom policije i to ne samo najviših rukovoditelja u MUP-u, već do razine ‘najnižih službenika’ u policijskim postajama – koji su prvi u doticaju s građanima.

”Policijske službenike – izvršitelje policijskog posla će se zbog famozne „potrebe službe“ moći premještati kada i gdje se hoće pa primjerice ako određeni policijski službenik u svom radu naiđe na nečije ime i prezime u svakom trenutku će moći biti premješten i taj predmet će biti dodijeljen nekome drugome, a njega će se zbog „potrebe službe“ premjesti na drugo radno mjesto ako odbije poslušati svog rukovoditelja i pokuša posao obaviti zakonito i profesionalno”, navodi Mario Puškarić, objašnjavajući suštinu spornih izmjena zakona:

”I slijepcu je sasvim jasno da time želite očito promijeniti ljude na svim razinama rukovodećih policijskih funkcija, pa čak i one najniže, postavljajući svoje i poslušne ljude u čemu Vas trenutno dosadašnji Zakon o policiji sprječava. Sve u svemu ovom izmjenom Zakona činite nepopravljivu i nesagledivu štetu policijskoj struci te nas vraćate u ono doba kada su osnovni kriteriji bili podobnost i poslušnost, a s tim se očito slažu i sindikati koji su svo ovo vrijeme i surađivali s pomoćnikom ministra Antom Delipetrom i na ovakav način ne poštujući minimalne demokratske standarde ovakav Zakon „provukli“ na sjednicu Vlade Republike Hrvatske.

Stoga jasan je stav ovog Sindikata da ne podržava ovakav Zakon i da nam ne preostaje ništa drugo nego ovakav loš Zakon osporavati u Hrvatskom saboru i na Ustavnom sudu Republike Hrvatske, a na Vama je da preispitate način rada Vaših suradnika kojima ste dali povjerenje da u Vaše ime, ime Vlade Republike Hrvatske i ime samog ministra ne poštuju niti minimum demokratskih standarda na koje se Republika Hrvatska obvezala i ponašaju se kao da je MUP njihova privatna tvrtka u kojoj rade što žele ne poštujući propise i javni interes”, stoji u pismu kojega je potpisao Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika.

Plenković nije odgovorio Puškariću, a sporne izmjene zakona o policiji, na koncu su usvojene. Sve je, čini se, spremno za primjenu dvostrukih kriterija: strogih – za siromašne obične građana i blagih: za bogate i moćne!


Kako je Virovitica postala grad slučaj?

Kada govorimo o spornoj primjeni zakona u Virovitici, nemoguće je zaobići skandalozni i do danas nerazjašnjeni slučaj misteriozne smrti Siniše Palma, bivšeg gradskog pročelnika za financije.

Na taj jezivi slučaj cjelokupnu je javnost, ali i nadležne institucije podsjetila još jednom nedavno emisija Provjereno na Nova TV.

Majka pokojnog Siniše stala je pred televizijske kamere i progovorila o agoniji koju prolazi otkako njezinog sina više nema. Još jednom je podsjetila da obdukcija nakon smrti nije obavljena, iako je bila riječ o nasilnoj smrti i premda je cijeli slučaj bio dosta sumnjiv (po zakonu su morali napraviti odbukciju u takvim okolnostima!)

Majka je, osim toga, kratko vidjela tek fotokopiju oproštajnog pisma i kaže kako nije sigurna u rukopis.

“Ja mislim da je on bio njihovo žrtveno janje. On je bio dobar. On je bio jako dobar. On njih nikoga nije ogovarao niti je pričao. Kad sam ga znala pitati: ‘Siniša, kako je na poslu, šta ima?’ Onda mi je znao reći: ‘Što manje znaš, to bolje za tebe’. A ova glava zna svašta. Moj sin je znao svašta“, rekla je Jadranka Palm, Sinišina majka u razgovoru za ‘Provjereno’ te tako još jednom ukazala na pravosudni kaos koji, sudeći prema svim navedenim slučajevima, vlada u gradu Virovitici.

Komentari