Evo zašto je ‘bager’ EU tužiteljice u RH dočekan s oduševljenjem: ‘Horvat plaća 42.000 kuna po stranici teksta!’ Evo zašto je ‘bager’ EU tužiteljice u RH dočekan s oduševljenjem: ‘Horvat plaća 42.000 kuna po stranici teksta!’
TweetEmailPrint ”Apsurd je da djelatnici Ministarstva angažiraju vanjske stručnjake da im pojasne odredbe koje su oni sami nejasno propisali. Vanjski stručnjaci mogu napisati samo... Evo zašto je ‘bager’ EU tužiteljice u RH dočekan s oduševljenjem: ‘Horvat plaća 42.000 kuna po stranici teksta!’


”Apsurd je da djelatnici Ministarstva angažiraju vanjske stručnjake da im pojasne odredbe koje su oni sami nejasno propisali. Vanjski stručnjaci mogu napisati samo što im oni objasne. Dakle, sjeli bi jedni pored drugih, jedni bi govorili što treba napisati, a drugi bi pisali ono što ovi nisu znali napisati!”, zgrožen je mr. Davor Njirić, turistički ekspert, koji je na suludo bacanje milijuna kuna (za 11 priručnika platit će 11.5  milijuna kn)  upozoravao Plenkovića i mnoge druge, no na čija upozorenja nitko (zasad) ne obraća pažnju

Većina Hrvata, prema svemu sudeći, itekako pozdravlja ‘bager glavne europske tužiteljice Laure Kovesi na hrvatskom tlu’, odnosno stotine otvorenih istraga te brza uhićenja ‘velikih riba’ poput Gabrijele Žalac u svega nekoliko mjeseci rada ureda EPPO u Zagrebu.

Zašto hrvatski građani navijaju za Lauru? Odgovor na to pitanje daje zasigurno i priča o – de facto – pljački naših milijuna kroz skandalozne natječaje Ministarstva prostornog uređenja, objavljena ovih dana u Slobodnoj Dalmaciji.

Iz činjenica navedenih u tekstu: ‘Ministar Horvat svaku stranicu plaća 42 tisuće kuna!’ (takav naslov je na naslovnici tiskanog izdanja) može se zaključiti da je namještanje natječaja i izvlačenja milijuna kuna u ‘Slučaju Softver‘ – zbog kojeg je bivša ministrica Žalac završila iza rešetaka – tek kap u moru sličnih malverzacija.

Test Zorana Šagolja, novinara Slobodne Dalmacije, prenosimo u cijelosti:

”U vrijeme dok je drmala Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU), uhićenoj ministrici Gabrijeli Žalac posebno drage su, uz softvere, bile i narudžbe analiza za provedbu zakona koji su već bili doneseni ili su planirani.

Slobodna Dalmacija je 2018. godine pisala tako o slučajevima s dva zakona, onom o otocima, kao i brdsko-planinskim područjima, gdje je Žalčeva izradu studija, pored svojih 357 zaposlenika, povjerila vanjskom suradniku ili suradnicima. Kako se radilo o nabavama u pravilu manjima od 200 tisuća kuna, tako se izbjegavala natječajna procedura i posao su dobivali podobni.

E, ovih dana nešto slično događa se u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, resoru koji u Plenkovićevoj Vladi vodi ministar Darko Horvat. Posljednjeg dana kolovoza ove godine završio je njihov natječaj za izradu priručnika kojim se prezentira već poznati način planiranja i gradnje 11 vrsta objekata, poput hotela, kampova, luka nautičkog turizma, slatkovodnih ribnjaka, marikulture, trgovačkih centara. Svaki od tih priručnika vrijedan je 1.051.000 kuna, a tko je je dobio posao, trebalo bi biti poznato do posljednjeg dana ovog mjeseca.

Suludo rasipanje našeg novca

Vidjevši što se namjerava, u šoku i nevjerici ostao je mr. Davor Njirić, turistički ekspert s 21 godinom staža u državnom sektoru (bio je glavni savjetnik ministra turizma, načelnik odjela razvoja i kategorizacije), a prethodno 11 godina direktor hotela “Dubrovnik President”, tada vodećeg na Jadranu. Nakon što je bezbroj puta pročitao natječajnu dokumentaciju, te uputio otvorena pisma od premijera pa naniže, odlučio je i javno progovoriti o izradi 11, kako ih on naziva, “priručnika za pojašnjenje (čitanje) nejasnih zakona”.

– Mislim da je ovaj projekt ne samo apsurdan i besmislen, nego i neodgovorno rasipanje ogromnih sredstava, koja se mogu puno pametnije uložiti u prioritet nad prioritetima, a to je priprema promjene Zakona o prostornom uređenju, kojom bi se provela neophodna reforma urušenog sustava prostornog uređenja, kojeg gotovo da nema. Naime, novim Zakonom moraju se žurno donijeti mjere za sprječavanje sve većeg i većeg nereda u prostoru općenito, a pogotovo na pomorskom dobru, i novi načini modela planiranja kojima bi se otklonile prepreke investitorima, prije svega u turizmu da se konačno može provesti Strategija razvoja turizma. Dakle, ne treba bacati sredstva na tumačenje nejasnih, nerijetko apsurdnih odredbi, nego donijeti novi, suvremen Zakon s jasnim odredbama! – kazao nam je Njirić.

Nabrojio je ravno pet razloga zašto je priručnike od 11,56 milijuna bilo apsurdno i štetno naručivati, počevši od toga da je zapravo riječ o objašnjenju postojećeg načina/modela prostornog planiranja i gradnje 11 vrsta objekata, koji je poznat svima, te da priručnike, ako su uopće potrebni, mogu i moraju izraditi sami djelatnici Ministarstva jer su oni pisali nejasne propise i samo ih oni mogu tumačiti, objasniti što su htjeli reći, a nisu znali napisati.

– Poznato je da se nejasne odredbe pišu nenamjerno iz neznanja ili namjerno da bi ih bilo potrebno tumačiti. Tako oni koji ih pišu dobivaju na važnosti, a mogu biti gosti na honoriranim seminarima – bez ustručavanja kaže Njirić, te dodaje:

– Apsurd je da djelatnici Ministarstva angažiraju vanjske stručnjake iz tzv. outsourcinga, čak i stručnjake za međunarodno pravo, da im pojasne odredbe koje su oni nejasno i nedorečeno propisali. Vanjski stručnjaci mogu napisati samo što im tumačenjima oni objasne. Dakle, sjeli bi jedni pored drugih, jedni bi govorili što treba napisati, a drugi bi pisali ono što ovi nisu znali napisati!

Svaki priručnik skuplji od milijun kuna?!

Po mišljenju našega sugovornika, angažiranje vanjskih stručnjaka bilo bi opravdano da je riječ o izradi novog Zakona, jer ga ne mogu izraditi sami, pa bi se događalo najavljivanje i odgađanje stupanja na snagu. Uza sve to, neumoljiva je i računica do koje je došao naš sugovornik:

– Ministarstvo je spremno 11 priručnika platiti 11.560.000 kuna (oko 1.500.000 eura), odnosno svaki priručnik prosječno nevjerojatnih 1.051.000 kuna (142.000 eura)! Ako priručnik ima 50 stranica, svaka košta 21.000 kuna! Ako ima 25 stranica, svaka košta 42.000 kuna. Ovim iznosima treba dodati i PDV. Mišljenja sam da bi realna cijena po priručniku mogla biti oko 75.000 kuna (10.000 eura), odnosno ukupno za 11 priručnika oko 825.000 kuna (110.000 eura). Dakle, riječ je o nevjerojatno višestruko precijenjenoj vrijednosti priručnika, koji uopće nisu potrebni.

Sugovornik nam je, orijentacije radi, podastro i cijene (bez PDV-a) nekih puno složenijih dokumenata koji su se do sada izrađivali u Hrvatskoj: Strategija razvoja održivog turizma do 2030. koštala je 800.000 kuna, Marketing plan turizma 3.500.000, Izmjene i dopune GUP-a grada Dubrovnika oko 200.000, novi PPU grada Šibenika oko 300.000, PP nacionalnih parkova oko 500.000. Za izradu svih navedenih dokumenata, napominje, bio je potreban veliki istraživački rad kako u uredu, tako i na terenu, dok je kod priručnika riječ samo o uredskom radu na prikupljanju i sistematiziranju podataka iz propisa.

I što sada? Čeka se da Ministarstvo donese odluku o izboru ponuđača ili poništi natječaj.

Za turizam će izraditi četiri priručnika – za hotele, kampove, turistička naselja i luke nautičkog turizma – premda nisu potrebni jer je njihov način planiranja poznat i oni se grade. Međutim, neće se izraditi priručnik koji je potreban za objekte za koje nije jasno kako se planiraju i zato se ne grade, na primjer za: golf-resorte, park-resorte, kamp-parkove, sportsko-rekreacijske parkove itd. Oni čak ne znaju kakvi su to objekti!? Ministarstvo je bilo obvezno u proteklih osam godina izraditi potreban “priručnik/vodič za planiranje golf-resorta”, kao mjeru iz Strategije razvoja turizma do 2020. godine. Nije ga izradilo. To je dokaz da djelatnici ovog Ministarstva više od 20 godina bojkotiraju razvoj golfa i golf-resorta. Oni ne žele naručiti taj priručnik, a sami ga ne znaju izraditi – drži Njirić.

Plenković nije odgovorio

Po njegovu mišljenju, jedino logično rješenje bilo bi poništenje natječaja i okretanje novom zakonu. Kao zabrinuti građanin i stručnjak, na to je upozorio premijera, poručivši mu u pismu da samo on “može spriječiti ovakvo nerazumno rasipanje sredstava i utjecati da se ona ulažu u prioritete”.

Nikakav odgovor iz Banskih dvora (još) nije dobio.

Zašto traže stručnjake iz međunarodnog prava?

Za Davora Njirića sporan je i stručni profil onih koji bi trebali izraditi priručnike od 11,5 milijuna kuna.
– Natječaj je – kaže – pokazao koliko cijeni stručnjake iz svoje nadležnosti. Od njih ukupno 12, traži se samo jedan iz područja prostornog uređenja, a čak šest pravnika. Zašto se traže dva stručnjaka iz međunarodnog prava? Namjeravaju li rješavati međunarodne probleme? Natječaj je pokazao koliko se cijeni stručnjake iz područja turizma. Naime, ne traži se ni jedan iz područja ekonomskih znanosti, specijalnost turizam, koji prati trendove razvoja turističke ponude i zna što Hrvatskoj nedostaje. Natječaj je pokazao da Ministarstvo ne drži do toga što država dobiva za uloženi novac, odnosno do načela vrijednost za novac – kaže naš sugovornik.

Ministarstvo je na potezu: Čeka se odgovor

Hoće li Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, unatoč kritikama u javnosti zbog neracionalnog trošenja 11,56 milijuna kuna proračunskog novca, ustrajati na natječaju za izradu priručnika kojima se prezentira postojeći način planiranja i gradnje 11 vrsta objekata, te ako hoće, kada će biti objavljeni rezultati?
Bilo je to pitanje koje smo u petak uputili Ministarstvu, ali na njega još nismo dobili službeni odgovor”, stoji u tekstu Slobodne Dalmacije.

FOTO: Screenshot videosnimke; preslika stranice slobodnadalmacija.hr

LAURA KAO BULDOŽER: Remetinec će biti pun ministara i sudaca, kao što su i rumunjski zatvori bili?!

Ured europske tužiteljice Kövesi već pokrenuo 430 istraga u Hrvatskoj! U pitanju su milijarde eura