FOTO: Učenici hrvatskih škola iz DUBLINA i LJUBLJANE u projektu KORIJENI, koji spaja sve Hrvate u svijetu FOTO: Učenici hrvatskih škola iz DUBLINA i LJUBLJANE u projektu KORIJENI, koji spaja sve Hrvate u svijetu
TweetEmailPrint Cilj projekta je jačanje svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i jačanje hrvatskog identiteta osnaživanjem veza s Hrvatskom na razini prilagođenoj dječjoj dobi i... FOTO: Učenici hrvatskih škola iz DUBLINA i LJUBLJANE u projektu KORIJENI, koji spaja sve Hrvate u svijetu


Cilj projekta je jačanje svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i jačanje hrvatskog identiteta osnaživanjem veza s Hrvatskom na razini prilagođenoj dječjoj dobi i pružanje kontinuirane podrške učiteljima hrvatskog jezika i kulture u iseljeništvu, podrške hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini te hrvatskoj nacionalnoj manjini u 12 europskih država kroz njegovanje povijesti, tradicije i kulture. Projekt je pokrenuo Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Učenici Hrvatske nastave u Ljubljani po prvi puta ovog vikenda pridružili su se mreži svojih sunarodnjaka u Dublinu, Širokom Brijegu i Vukovaru. Video konferencijska mreža u sklopu pilot projekta ‘Korijeni’ tako je povezala više od sedamdeset mladih Hrvata i to učenika Hrvatske nastave u Sloveniji nastavno mjesto Ljubljana i najmlađe aktivne predstavnike naše hrvatske manjine u Ljubljani – skupinu ‘Žabice’, učenike Hrvatske škole u Dublinu u Irskoj, Druge Osnovne škole Široki Brijeg u Bosni i Hercegovini te učenike OŠ Blage Zadre u Borovu Naselju u Vukovaru.

Podršku pilot projektu ‘Korijeni’ kao i uključivanju učenika i nastavnika Hrvatske nastave u inozemstvu dala je i pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja dr.sc. Ivana Franić, koja je sudjelovala i pratila videokonferenciju s učiteljima i učenicima OŠ Blage Zadre u Vukovaru.

Uz pjesmu, ples, igrokaze, recitacije i kreativne prezentacije, subotnja videokonferencija bila je ne samo edukativna već i razigrana, srdačna i emotivna”, istaknuto je na Facebook stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Videokonferencijska mreža u sklopu pilot projekta ‘Korijeni’ tako je tijekom ožujka povezala mlade Hrvate iz Vukovara, Širokog Brijega, Tivta i Dublina,  Borte, Pećuha i Mostara, Subotice, Chicaga  i Münchena, Žepča i Tolise te New Yorka i Ljubljane.

Prirodne i povijesne zanimljivosti, tradicionalne narodne nošnje, hrvatski izumitelji i pjesma, predstavljanje gradova i škola kroz popratni program u obliku izlaganja i prezentacija, samo su dio tema videokonferencija održanih u ožujku.

Cilj projekta je jačanje svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i jačanje hrvatskog identiteta osnaživanjem veza s Hrvatskom na razini prilagođenoj dječjoj dobi i pružanje kontinuirane podrške učiteljima hrvatskog jezika i kulture u iseljeništvu, podrške hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini te hrvatskoj nacionalnoj manjini u 12 europskih država kroz njegovanje povijesti, tradicije i kulture. Projekt je pokrenuo Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

FOTO: FB stranica Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Komentari