FOTO: LIČKA VEČER Lička kapa bila je glavna; a kad se kapa nakrivi onda je i BEĆARSKA, a ne samo lička FOTO: LIČKA VEČER Lička kapa bila je glavna; a kad se kapa nakrivi onda je i BEĆARSKA, a ne samo lička
Velika je Lika pa su im pristigli i brojni gosti iz Švicarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Frankfurta i iz drugih dijelova Njemačke. Uživali su u... FOTO: LIČKA VEČER Lička kapa bila je glavna; a kad se kapa nakrivi onda je i BEĆARSKA, a ne samo lička

Velika je Lika pa su im pristigli i brojni gosti iz Švicarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Frankfurta i iz drugih dijelova Njemačke. Uživali su u pečenom odojku s kiselim kupusom, ličkim rakijama te Velebitskom pivu, raznim vrstama kolača… Najpopularniji odjevni predmet je bila crveno-crna kapa – važan kulturni simbol Like. Kapa ima 12 kitica, koje simboliziraju 12 apostola. A kada se malo nakrivi, onda je kapa i bećarska. A što bi Lika da nije bećara. Nastupali su: Ličke drvosječe s lijepom Anitom Žagor, Dražen i Dinastija Band, HKUD “Ruža”…

Piše i snimila: Nena Kieron

Po tradiciji “Lička Večer” najveće je godišnje okupljanje raseljenih Ličana u Stuttgartu i okolini. Tako je i ove subote u Stadthalle Stuttgart Gerlingen održana 15. po redu Lička Večer. Organizirala ju je udruga Ličana iz Stuttgarta na čelu s Dražen Bolješićem.

I ove godine okupila je oko tisuću Ličana – sve dobri ljudi dobre volje. Velika je Lika pa su im pristigli i brojni gosti iz Švicarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Frankfurta i iz drugih dijelova Njemačke. Uživali su u pečenom odojku s kiselim kupusom i ličkim rakijama te Velebitskom pivu. Uz to, bilo je u ponudi raznih vrsta kolača te su ugostitelji imali pune ruke posla.

Najpopularniji odjevni predmet je bila lička kapa. Crveno-crna kapa važan je kulturni simbol Like. Kapa ima 12 kitica, koje simboliziraju 12 apostola. A kada se malo nakrivi, onda je kapa i bećarska, a ne samo lička. A što bi Lika da nije bećara. Inače, Ličani su poznati kao jednostavan narod, vrijedni i pošteni ljudi, pored svega – kršni i hrabri.

Ličku večer, predvodila je lijepa Ivana Pavletić s Drazenom Bolješićem. U kulturni dio programa nastupali su: Ličke drvosječe, Dražen i Dinastija Band, HKUD “Ruža” Filderstadt e.V.

Gost večeri bio je rado viđeni hrvatski general i nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović. Ličke Drvosječe s lijepom Anitom Žagor, otpjevala je prvu pjesmu: ‘Kćer sam roda hrvatskog’ te legendarnu pjesmu: ‘Pjevaj mi pjevaj sokole’ i još puno domoljubnih i hrvatskih pjesama.

Dražen i Dinastija Band,već tradicionalno su goste razveselili pjesmom: ‘Ne ne moj sokole, nećeš umrijeti’, ‘Liko moja u srcu te nosim’… Pjevali su i bećarce te puno slavonskih i pjesama iz cijele Hrvatske. Folklorno društvo Ruža Filderstadt s dojmljivim nastupom folklora ponosne Like oduševili su sve ljubitelje folklora i folklornog izričaja. Hrvatski general i saborski zastupnik Željko Glasnović pozdravio je prisutne goste i zaželio im dobru zabavu. I sam počašćen pozivnicom , uživao je u večeri prepunoj ličkih običaja.

Ličkoj zabavi nazočili su brojni hrvatski uglednici, poslovni ljudi, članovi klubova.  Došao je i Mile Baričević. A bilo je i njemačkih državljanja tako je na zabavi viđena novinarka iz Stuttgart Zeitung Fr. Knobloch. Lička večer je kao i svake godine bila humanitarnog karaktera.

Novac prikupljen od ulaznica te donacija ide u Liku.

Bila je to Lika u srcu svih gostiju, a za tako lijepu večer pohvale zaslužuju vrijedni organizatori: Dražen Bolješić, Joso Sudar, Nino Stavlić, Tomislav Kolak, lijepa Katarina Muhler i drugi marljivi članovi kojima je u srcu Lika i domovina Hrvatska.

Komentari