GLADNI I ŽEDNI PRAVDE masovno pozivaju europsku tužiteljicu da s progonom PLJAČKE krene od Hrvatske GLADNI I ŽEDNI PRAVDE masovno pozivaju europsku tužiteljicu da s progonom PLJAČKE krene od Hrvatske
TweetEmailPrint Pisali smo već da su, prema svemu sudeći, nedavna uhićenja Josipe Rimac, Dragana Kovačevića i ostalih posljedica pritiska na Hrvatsku, odnosno – za... GLADNI I ŽEDNI PRAVDE masovno pozivaju europsku tužiteljicu da s progonom PLJAČKE krene od Hrvatske


Pisali smo već da su, prema svemu sudeći, nedavna uhićenja Josipe Rimac, Dragana Kovačevića i ostalih posljedica pritiska na Hrvatsku, odnosno – za političku oligarhiju neugodne činjenice da će Ured europske javne tužiteljice – Laura Kövesi, imati ovlasti procesuirati i pljačku u Hrvatskoj. DORH i USKOK brže bolje su, ne bez miga s vrha vladajuće oligarhije, krenuli – prema svemu sudeći – uhićivati pojedine dužnosnike, odnosno manje bitne političare ne bi li pokazali Europskoj komisiji i prvoj (ikada) glavnoj europskoj tužiteljici da se u Hrvatskoj ipak, tobože, radi na borbi protiv kriminala. No, jasno je da Lauru Kövesi – koja ima na stotine teških ‘antikorupcijskih utakmica u nogama’ – neće biti lako preveslati

Koliko su hrvatski građani gladni i žedni pravde i poštenja, koliko žude za vladavinom prava, a koliko im se smučila pokvarena i korumpirana ‘politička elita’, najbolje, prema svemu sudeći, ilustriraju masovni izrazi podrške prvoj (ikada) glavnoj europskoj tužiteljici, Lauri Codruta Kövesi, na društvenim mrežama.

Od hrabre Rumunjke, koja je kao bivša šefica rumunjske Antikorupcijske agencije – procesuirala i dala uhititi mnoge ministre, gradonačelnike te druge visokopozicionirane rumunjske političare, hrvatska javnost očekuje da učini barem dio onoga što je u proteklih tri desetljeća propustilo napraviti sramotno neučinkovito i nepravedno hrvatsko pravosuđe.

Na Promise.hr pisali smo već da su i nedavna uhićenja Josipe Rimac i drugih, kao i Dragana Kovačevića te ekipe koja je po podrumima i garažama skrivala milijune eura, posljedica, de facto, za političku oligarhiju neugodne činjenice da će Ured europske javne tužiteljice, odnosno glavna tužiteljica Laura Kovesi, imati ovlasti istraživati te procesuirati korupciju u Hrvatskoj (vezano uz pljačku novca iz EU fondova, kršenje europskih direktiva i propisa i dr.)!

Uhićeni političari tek ‘trećeg ešalona’

DORH i USKOK brže bolje su, ne bez miga s vrha vladajuće oligarhije, krenuli – prema svemu sudeći – uhićivati pojedine dužnosnike, odnosno manje bitne političare (ni Josipa Rimac, ni gradonačelnik Velike Gorice te Nove Gradiške – nisu pripadnici ‘prvog ešalona’ oligarhije koja drma Hrvatskom) ne bi li pokazali Europskoj komisiji (odakle dolaze sve žešće kritike na račun korupcije u RH) i novoj europskoj tužiteljici da se u Hrvatskoj ipak, tobože, radi na borbi protiv kriminala i korupcije.

No, jasno je da Lauru Kövesi – koja ima na stotine teških i velikih ‘antikorupcijskih utakmica u nogama’ – neće biti tako lako preveslati.

Pokazuju to i posljednja izvješća koja stižu iz EU, a koja vrlo žestoko iznova kritiziraju institucije Republike Hrvatske zbog sveprisutne korupcije, sporog i neučinkovitog pravosuđa te zbog izostanka vladavine prava.

Hladna istina: građani ne vjeruju u neovisnost sudstva

Zdravko Podgajac, predsjednik Odbora za rad i mirovinski sustav stranke Promijenimo Hrvatsku, na svojem je FB profilu pokušao izvući ono bitno iz izvješća Europske komisije o vladavini prava u Hrvatskoj. Iz sažetka kojega je objavio može se vidjeti u kojoj mjeri je to izvješće za Republiku Hrvatsku porazno (ma koliko ga Plenković pokušavao iskriviti te relativizirati).

Podgajčeva današnja objava, naslovljena s ‘Hladna istina‘, vrlo brzo se širi društvenim mrežama. Ovdje ju prenosimo u cijelosti:

”HLADNA ISTINA!

Sažetak EU izvještaja o vladavini prava u Hrvatskoj:

* Hrvatski građani ne vjeruju u neovisnost sudstva.

* Pravni subjekti u HR ne vjeruju u neovisnost sudstva.

* 71 % građana EU smatra da je korupcija raširena u Hrvatskoj.

* 97 % građana HR smatra da je korupcija raširena u Hrvatskoj.

* 91 % pravnih subjekata smatra da je korupcija raširena u HR.

* HR je već osuđena od Vijeća Europe zbog sudskog proganjanja novinara.

* Duboko razočaranje Europske komisije Vladom HR, koja zakone donosi po hitnom postupku što nije u skladu s demokracijom.

* Svjedočanstvo sa druženja s našom dijasporom u Švedskoj: Zašto bi mi pomagali onima koji sami ne žele da im se pomogne?

*****

Laura Kovesi (43) na čelu EU za borbu protiv korupcije, heroina pravosuđa koja je u zatvor poslala preko 600 korumpiranih političara, a samo u toku jedne godine preko 1.000 korumpiranih završilo na sudu. “Guardian” ovu tužiteljicu opisuje kao “mirnu i neumornu koja skida skalpove”, koja vodi dijalog protiv korupcije i koja je maksimalno ustrajna u toj borbi ne mareći ni za što i ni za koga.

Laura Kovesi otvara 4 ureda u HR.

PROMIJENIMO LICE HRVATSKE!”, napisao je na svom Facebook profilu Zdravko Podgajac, ekonomist i aktivist te bliski suradnik profesora dr. Ivana Lovrinovića.

Voditeljica Zelenog odreda braniteljske udruge Vidra, Vesna Grgić, koja je prijavila korupciju te pljačku hrvatskih šuma odgovornima u Europskoj uniji (prijavu je poduprla vrlo opsežnom dokumentacijom, videosnimkama i dokazima), na FB stranici Zelenog odreda forum podijelila ja Podgajčev post te zaželjela dobrodošlicu prvoj glavnoj europskoj tužiteljici, Lauri Kovesi u Hrvatsku.

I taj post brzo se širi društvenim mrežama te prikuplja mnoštvo ‘lajkova’.

Što mislite zašto?

UHIĆENJA TEK SLIJEDE?! ”Zbog muljanja s EU novcem Hrvatska uskoro na udaru OLAF-a i europske tužiteljice”

FOTO: Screenshot videosnimke YouTube-a; preslika FB profila Zeleni odred forum; fb profil Zdravko Podgajac

 

Komentari