Glasnović: IMAMO UDBAŠKI, a ne hrvatski SABOR, inače bi se odrekli Manolićevih laži! Glasnović: IMAMO UDBAŠKI, a ne hrvatski SABOR, inače bi se odrekli Manolićevih laži!
Zar će Hrvatska obilježavati četvrt stoljeća od osnutka OS RH uz optužbe da su branitelji Vukovara u stvari rušili ustavni poredak RH?”, upitali smo... Glasnović: IMAMO UDBAŠKI, a ne hrvatski SABOR, inače bi se odrekli Manolićevih laži!

Zar će Hrvatska obilježavati četvrt stoljeća od osnutka OS RH uz optužbe da su branitelji Vukovara u stvari rušili ustavni poredak RH?”, upitali smo zastupnike zadužene za ratne veterane. Dobili smo odgovor da je 2011. u Saboru postojala inicijativa da se to pitanje riješi, ali da je sve kasnije stalo! Zgrožen takvim stanjem, general Glasnović Sabor je nazvao udbaškim leglom!

general glasnovićNa svečanosti povodom četvrt stoljeća od osnivanja Oružanih snaga Republike Hrvatske na stadionu Zagreba u subotu su se okupili samo političari. Građani nisu došli (iako su bili pozvani), pa su tribine zjapile otužno prazne. Primijetili su to i novinari HTV-a u središnjem Dnevniku u subotu.

Jedan Zagrepčanin rekao je reporteru da i taj (ne)odaziv govori što građani misle o političarima i dužnosnicima.

‘Ne treba o njima više ni pričati. Nisu vrijedni spomena’, rekao je, otprilike, čovjek s kojim su razgovarali.

I sudeći po tome kako skrbe o braniteljima i o državi, bio je u pravu.

Hrvatski saborski zastupnici svih saziva, svi dosadašnji ministri te predsjednici Republike dozvolili su, naime, da i 25. obljetnica Oružanih snaga RH prođa uz činjenicu da institucije Republike Hrvatske i danas podržavaju zaključak bivših udbaša i KOS-ovaca okupljenih u takozvanu ‘Manolićevu komisiju‘ iz 1991. godine, prema kojem su stvarni i najhrabriji branitelji – oni koji su mjesecima odolijevali napadima na Vukovar – proglašeni izdajnicima i rušiteljima Ustavnog poretka RH!

I danas, kada tobože slave osnutak Hrvatske vojske, oni de facto podržavaju udbaše i bivše ‘oznaše’, KOS-ovce (na čelu s Manolićem) koji su potkraj 1991. dali premlaćivati, u lisicama voditi i zatvarati branitelje Vukovara.

Uoči Dana oružanih snaga RH, pokušali smo podsjetiti odgovorne na ovu činjenicu i potaknuti ih da isprave nepravdu.

Službeni upit najprije smo poslali na saborski Odbor za ratne veterane, no Slavko Kolarić, tajnik Odbora, upozorio nas je da smo promašii adresu te da bi o zaključcima Manolićeve komisije trebali upitati članove Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Upit smo poslali Odboru kojeg vodi Ranko Ostojić, no stigao nam je odgovor da smo opet promašili adresu(!), te da se trebamo obratiti saborskom Odboru za ratne veterane?!

Ponovno smo kontaktirali Odbor kojeg vodi Miodrag Demo.

”Poznato je da na nedavnom sastanku hrvatske predsjednice s braniteljima Vukovara nisu bili ni Mile Dedaković, ni Branko Borković, pa je ispala vrlo neugodna situacija, poznato je također da Hrvatski sabor još uvijek nije povukao zaključke ‘Manolićeve komisije’ – prema kojoj su branitelji Vukovara na čelu s Dedakovićem i Borkovićem rušitelji ustavnog poretka RH?!joža u studio

Zašto se ta nepravda prema braniteljima Vukovara te prema Borkoviću i Dedakoviću i ostalima, napokon (četvrt stojeća od slavne Bitke za Vukovar i četvrt stoljeća od osnivanja Oružanih snaga RH) ne ispravi i zašto Hrvatski sabor ne povuče zaključke saborske ‘Manolićeve komisije’?

Znači li to da se i dalje, 25 godina nakon početka rata i nakon veličanstvene borbe za Vukovar, ignoriraju i omalovažavaju najznačajniji branitelji Vukovara?

Zar sjena sumnjive ‘Manolićeve komisije’ i njezinih zaključaka i danas zastire te časne ljude?

Zar će Hrvatska obilježavati četvrt stoljeća od osnutka OS RH uz optužbe da su branitelji Vukovara u stvari rušili ustavni poredak RH?”, upitali smo zastupnike zadužene za ratne veterane, dakle i za branitelje Vukovara.

”Kako nam je i iz Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost proslijeđen Vaš upit vezan uz zaključke tzv. „Manolićeve komisije“ u nastavku Vas izvještavam što i kada je raspravljano na Odboru za ratne veterane Hrvatskoga sabora vezano uz ovu temu.

Odbor za ratne veterane Hrvatskoga sabora (6. Saziv od 2008.-2011. Godine) na svojoj 24. Sjednici održanoj 10. veljače i 25. sjednici održanoj 23. veljače 2011. godine pod točkom razno, a na inicijativu tadašnjih vanjskih članova Odbora gospodina Mile Dedakovića i gospodina Branka Borkovića koji su zatražili i inzistirali na „utvrđivanju istine o obrani Vukovara, a osobito u svjetlu Izvješća tzv. Manolićeve komisije iz 1991. Godine“, Odbor je donio zaključak da se pribavi navedeno Izvješće te podijeli članovima Odbora te da se isto raspravi. Predloženo je i da se navedeno Izvješće raspravi na nadležnim tijelima Hrvatskoga sabora, jer je ista osnovana s ciljem utvrđivanja i analize svih bitnih činjenica vezanih uz pripremu i vođenje obrane Vukovara (Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbor za obranu) i drugim, zainteresiranim tijelima. Spominjana je i mogućnost održavanja tematske sjednice te iznalaženja mogućnosti rehabilitacije zapovjednika obrane Vukovara.

Izvješće Komisije od 3. Prosinca 1991. Godine podijeljeno je članovima Odbora. Rasprava o toj temi na tematskoj ili redovitoj sjednici Odbora nije održana.”, napisao je u svom odgovoru na naša pitanja – nakon puno peripetija i prebacivanja odgovornosti – Slavko Kolarić, tajnik Odbora za ratne veterane Hrvatskoga sabora.

Naknadno nam se javio general Željko Glasnović (HDZ), član Odbora za ratne veterane i pitao jesmo li dobili odgovore na naša pitanja.

Generala Glasnovića upoznali smo s činjenicom da je odgovor stigao, ali da u njemu nema ništa novo.

”Da, status quo i dalje oko toga pitanja. Ma sramota! Kakav hrvatski Sabor, ovo je i danas udbaški, a ne hrvatski Sabor”, kratko je, s ogorčenjem, komentirao hrvatski branitelj Željko Glasnović.

Ovu bitku će, čini se, puno teže dobiti…

Komentari