Grbešić: SRAMI LI SE i BOJI li se Hrvatska svoje dijaspore?! Ako joj nije u interesu suradnja, čije interese služi? Grbešić: SRAMI LI SE i BOJI li se Hrvatska svoje dijaspore?! Ako joj nije u interesu suradnja, čije interese služi?
TweetEmailPrint Ivan Grbešić, predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske, iznio je podatke prema kojima je od 1991. do 2011. iz dijaspore u... Grbešić: SRAMI LI SE i BOJI li se Hrvatska svoje dijaspore?! Ako joj nije u interesu suradnja, čije interese služi?


Ivan Grbešić, predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske, iznio je podatke prema kojima je od 1991. do 2011. iz dijaspore u Hrvatsku stiglo oko 100 milijardi dolara. Kazao je da svake godine u Hrvatsku stiže oko 2 milijarde eura. Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH kazao je pak da se nazire novi val povratka u Hrvatsku na kojem svi zajedno trebamo raditi, kojeg trebamo poticati. ”Na istoj smo strani, imamo isti cilj i svi zajedno moramo raditi da taj cilj bude što ostvariviji”, istaknuo je Milas

U Varaždinu je danas (u nedjelju 10. studenog) završila Treća sjednica drugog saziva Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Savjet čine ugledni predstavnici hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta, a trebao bi Vladi RH pomagati u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica RH.

”Na nama je da zajedno, strpljivo, uvažavajući okolnosti i mijenjajući ih, napravimo sve kako bi hrvatska zajednička priča bila jača, bolja i svjetlija, na dobrobit svih onih koji dolaze iza nas. U Hrvatsku dolaze pripadnici druge i treće generacije i nalaze prostor u kojem se vide te uzimaju hrvatsko državljanstvo. Dolaze mlade obitelji i žive ovdje. Nazire se novi val povratka u Hrvatsku na kojem svi zajedno trebamo raditi, kojeg trebamo poticati. Na istoj smo strani, imamo isti cilj i svi zajedno moramo raditi da taj cilj bude što ostvariviji”, istaknuo je tijekom sjednice Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Za razliku od lanjske sjednice na kojoj je, uz tek pokoju kritiku na račun Vlade RH, pohvalio napredak u koracima prema uspostavljanju kvalitetnijeg odnosa prema hrvatskim iseljenicima od strane državnih politika, predsjednik Savjeta, Ivan Grbešić (inače ugledni Hrvat iz Kanade), ovaj put je bio puno žešći i kritičniji.

U svom istupu Grbešić se upitao boji li se i srami li se Hrvatska svoje dijaspore. On smatra da se netko boji jer je ukinuto ministarstvo zaduženo za iseljeništvo, a poslije je bilo i promjena u načinu glasovanja te je smanjen broj saborskih zastupnika s 12 na 3.

Kazao je da su se Hrvati, iako su bili izvan Hrvatske, borili za nju na čelu s braniteljima u domovini. Nabrojio je i uspjehe koje su Hrvati ostvarili u svijetu, od sporta do gospodarstva.

Također je dodao da velik broj Hrvata dolazi u domovinu na godišnji odmor, a iznio je i podatke prema kojima je od 1991. do 2011. iz dijaspore u Hrvatsku stiglo oko 100 milijardi dolara, te da po nekim pokazateljima svake godine u Hrvatsku stiže oko 2 milijarde eura.

Grbešić je zaključio “ako nije u interesu suradnja, onda se treba zapitati čiji se interesi služe”.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na Grbešićev istup te kazao kako misli da je pitanje: ‘Srami li se Hrvatska svoje dijaspore’ krivo postavljeno.

– Hrvatska je ponosna na svoju dijasporu, ponosna na Hrvate u BiH i na Hrvate diljem svijeta. Ima nas u svim krajevima svijeta, a mnogi od vas daju doprinos domovini. To predstavlja jedno veliko jedinstvo hrvatskog naroda te zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske. Današnja Hrvatska, sa 30 godina samostalnosti i neovisnosti, uz izgradnju institucija te gospodarskog i međunarodnog pozicioniranja je ozbiljna država koja zna gdje ide, gdje pripada, koji su njeni korijeni i vrijednosti. Sa politikom jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske želi raditi korake naprijed. Uz vašu participaciju, doprinos i pomoć. Ponosni smo na sve Hrvate – u bilo kojem dijelu svijeta. Vrata su vam uvijek otvorena0”, kazao je Plenković…

FOTO: Screenshot videosnimke HRT-a