GROZNICA ZAPADNOG NILA i u Zagrebačkoj županiji, zabrinjava što je komaraca u Zagrebu jako mnogo GROZNICA ZAPADNOG NILA i u Zagrebačkoj županiji, zabrinjava što je komaraca u Zagrebu jako mnogo
TweetEmailPrint Tijekom kolovoza na području Zagrebačke županije, Zavod je registrirao dvoje oboljelih od vrućice Zapadnog Nila i to u Dugom Selu te Svetom Ivanu... GROZNICA ZAPADNOG NILA i u Zagrebačkoj županiji, zabrinjava što je komaraca u Zagrebu jako mnogo


Tijekom kolovoza na području Zagrebačke županije, Zavod je registrirao dvoje oboljelih od vrućice Zapadnog Nila i to u Dugom Selu te Svetom Ivanu Zelini. Zavod je svim gradovima i općinama uputio preporuku da letak s uputama kako se dodatno zaštiti od komaraca pošalju građanima

Virus Zapadnog Nila stigao je i na područje Zagrebačke županije, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo županije.

Naime, tijekom kolovoza na području Zagrebačke županije, Zavod je registrirao dvoje oboljelih od vrućice Zapadnog Nila i to u gradovima Dugo Selo te Svetom Ivanu Zelini. Upravo iz tog razloga Zavod je svim gradovima i općinama uputio preporuku da letak s uputama kako se dodatno zaštiti od komaraca upute stanovnicima sa svog područja”, navodi portal Zagreb info.

U Zavodu su predložili da se letak s uputama pošalje zajedno sa računima za komunalni otpad ili na neki drugi adekvatan način s ciljem prevencije bolesti koje prenose komarci. Virus/vrućica/groznica Zapadnog Nila prenosi se ubodom zaraženog komarca, a izvor zaraze su velike ptice. Što se tiče simptoma, oni su slični kao kod gripe; povišena temperatura, jaka glavobolja, dezorijentacija i slabost.

Virus Zapadnog Nila u Hrvatskoj se prvi put pojavio 2012. godine, a od tada je zabilježeno ukupno 38 oboljelih i jedan smrtni slučaj. Evidentira se, međutim, samo manji dio zaraženih, jer je bolest u pravilu blaga i najčešće prolazi bez simptoma.

Procjenjuje se da 80 posto zaraženih uopće nema simptome, a oko 20 posto razvije bolest s blažim simptomima nalik prehladi ili gripi – povišenu temperaturu, glavobolju, bol u mišićima i zglobovima, mučninu i povraćanje.

Teški oblici groznice pogode oko jedan posto zaraženih, a tada se, kako virus zahvaća središnji živčani sustav, u pravilu razvije meningitis ili encefalitis.

Groznica Zapadnog Nila u Hrvatskoj je ove godine do sada potvrđena na još četiri osobe u Osijeku i Karlovcu. Mnoge Zagrepčane zabrinjava činjenica da je komaraca, vjerojatno zbog čestih kiša, ovo ljeto neuobičajeno mnogo i u gradu Zagrebu, gdje prijašnjih nekoliko sezona nije bilo ni približno toliko dosadnih krvopija.

Vrijeme je, čini se, za novo, temeljito zaprašivanje komaraca!

Komentari