HDZ od gubitnika, u tri sata postao pobjednik izbora HDZ od gubitnika, u tri sata postao pobjednik izbora
ANKETE OPET PROMAŠILE

HDZ od gubitnika, u tri sata postao pobjednik izbora

Hrvatska 8. studenoga 2015. D.K.

TweetEmailPrint Oko ponoći bilo je izvjesno da je HDZ relativni pobjednik izbora, a da je najbolji rezultat realno ostvario Most nezavisnih lista, bez kojega se... HDZ od gubitnika, u tri sata postao pobjednik izbora


sabornica

Oko ponoći bilo je izvjesno da je HDZ relativni pobjednik izbora, a da je najbolji rezultat realno ostvario Most nezavisnih lista, bez kojega se neće moći sastaviti nova vlada

Premda se isprva činilo da bi gubitnik mogla postati i HDZ-ova koalicija, prvi izborni rezultati to su demantirali te je HDZ iz gubitnika postao pobjednik. Veliki gubitnik  ostao je Orah Mirele Holy, koji je vrlo kratko bio izborna senzacija

I HDZ-ova i SDP-ova koalicija imale su obje po 56 mandata dok je MOST imao 18 mandata nakon izlaznih anketa, no prvi izborni rezultati DIP-a opet su demantirali ankete. HDZ je tako, prema prvim rezultatima, dobio čak 63 mandata, a SDP-ova koalicija pala je na 52, Most na 17. Budući da iskustvo uči da ankete uvijek dodaju lijevima, a oduzimaju desnima, rezultat HDZ-a još bi se mogao i dodatno popraviti, a SDP-a pokvariti.

Rezultati kazuju da je najveći pobjednik ovih izbora ipak Most nezavisnih lista. Najveći gubitnici su potrošeni političari koji su htjeli pravariti građane predstavljujući se kao tobožnji ‘Treći put’. No, građani su shvatili da Ivo Josipović, Slavko Linić, Radimir Čačić, Jadranka Kosor… ne mogu biti ‘Treći put’, jer se radi o redom kompromitiranim i potrošenim ljudima.

Veliki gubitnik je i Orah, Mirele Holy, koji je vrlo kratko bio izborna senzacija. Živi zid prema prvim rezultatima DIP-a imao dva zastupnika, a ankete su im davale jedan mandat više.

Kako je vrijeme prolazilo, tako su se i rezultati mijenjali. Živi zid je tako pao na samo jedan mandat, a Most se popeo na čak devetnaest mandata. Oko ponoći bilo je izvjesno da je HDZ relativni pobjednik izbora, a da je najbolji rezultat realno ostvario Most nezavisnih lista, bez kojega se neće moći sastaviti nova vlada..

Nakon 99,79 posto prebrojanih glasova Domoljubna koalicija, prema neslužbenim rezultatima, osvaja 59 mandata, koalicija Hrvatska raste 56, najveće iznenađenje izbora Most 19 mandata, IDS tri, HDSSB i Milan Bandić po dva, a Uspješna Hrvatska i Živi zid po jedan zastupnički mandat.

Državno izborno povjerenstvo je tijekom noći svakih pola sata ažuriralo podatke, a do 8 sati obradilo je 99,79 posto biračkih mjesta.

Sat ranije IDS je ostao bez jednog mandata koji je otišao SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste.

U 59 mandata HDZ-ove Domoljubne koalicije uračunata su i tri mandata koje je ta koalicija s 85,75 posto glasova osvojila u dijaspori.

Dvije najveće koalicije osvojile su po pet izbornih jedinica, a iznenađenje izbora – Most najbolje je prošao u središtu Zagreba te na jugu Hrvatske.

Pregovori, ulizivanja i nagovaranja, već u izbornoj noći, naveliko su počela.

Komentari