HDZ-ova VEĆINA i dalje UPITNA: pet ruku HNS-ovaca moglo bi biti premalo, ako ‘šutnu’ Stiera?! HDZ-ova VEĆINA i dalje UPITNA: pet ruku HNS-ovaca moglo bi biti premalo, ako ‘šutnu’ Stiera?!
TweetEmailPrint Dok Stier ne dovodi u pitanje podršku Vladi u Saboru, iz Plenkovićevih hladnih izjava moglo bi se zaključiti da će premijer svog dojučerašnjeg... HDZ-ova VEĆINA i dalje UPITNA: pet ruku HNS-ovaca moglo bi biti premalo, ako ‘šutnu’ Stiera?!


Dok Stier ne dovodi u pitanje podršku Vladi u Saboru, iz Plenkovićevih hladnih izjava moglo bi se zaključiti da će premijer svog dojučerašnjeg najbližeg suradnika uskoro smjeniti s mjesta političkog tajnika Hrvatske demokratske zajednice.To bi, pak, moglo raspiriti daljnje sukobe, a nakon toga moglo bi se dogoditi da pet ruku HNS-ovaca ne bude dovoljno za većinu u Saboru

HDZ-ov brod i dalje opasno pušta. Jer dok je premijer Plenković sve snage upro da pokrpa i ojača lijevu stranu svoje većine u Saboru, na desnoj izbijaju nove rupe. Voda stoga jednako prodire i prijeti potapanjem.

Najnovija pukotina rastvorila se ostavkom visokopozicioniranog Davora Ive Stiera na mjesto ministra vanjskih poslova i njegovim odlaskom iz Vlade RH. I dok sam Stier ne dovodi u pitanje podršku Vladi u Saboru, iz Plenkovićevih hladnih izjava na temu Stier moglo bi se zaključiti da će premijer i šef HDZ-a svog dojučerašnjeg najbližeg suradnika uskoro smjeniti s mjesta političkog tajnika Hrvatske demokratske zajednice!

To bi, pak, moglo raspiriti daljnje sukobe, a nakon toga moglo bi se dogoditi da pet ruku HNS-ovaca ne bude dovoljno za većinu u Saboru.

Na društvenim mrežama te u komentarima ispod tekstova o novoj koaliciji HDZ-a i HNS-a jasno se može vidjeti da velik dio HDZ-ovog biračkog tijela nikako ne može prihvatiti činjenicu da je stranka za koju su glasovali odlučila naglo skrenuti ulijevo, prepustiti izuzetno bitan resor obrazovanja i zanosti liberalima i ljevičarima te se sprijateljiti s dojučerašnjim ponajvećim neprijateljem – Vrdoljakovim i Pusićkinim HNS-om, strankom čiji članovi su ih najviše vrijeđali otkako su formirali vlast.

A da ni nakon ostavke Davora Ive Stiera te njegovih najava da će na terenu pokušati jačati demokršćanstvo te da će se zalagati za što hitniju primjenu principa jedan član jedan glas unutar stranke te za što veću demokratizaciju HDZ-a, neće biti mira, potvrdio je visokopozicionirani dužnosnik HDZ-a u razgovoru s novinarom Tportala.

”Odluka Davora Ive Stiera da napusti Vladu mora se shvatiti i kao kritika novog političkog smjera kojim je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odlučio koračati nakon što je iz Vlade izbacio Most i za novog partnera izabrao HNS.

Stier je bio jedan od najvećih zagovornika strateške suradnje HDZ-a i Mosta i zato ne čudi to što je nedavno ‘pukla veza’ između njega i šefa stranke. Kako pozicija političkog tajnika nije na unutarstranačkim izborima osvojena funkcija, nego de facto diskrecijsko pravo predsjednika stranke da imenuje svoje tajnike – glavnog, političkog i međunarodnog – Stierova sudbina u vrhu stranke ovisi o Plenkovićevoj odluci’, piše Tportal.

Ako se šef HDZ-a Andrej Plenković odluči za nekog novog političkog tajnika, Stier će automatski prestati biti član Predsjedništva stranke, što bi definitivno umanjilo njegov formalni utjecaj u njoj. On bi u tom scenariju postao ‘običan’ član stranke.

Mjesto u Saboru, naravno, ne može mu nitko uzeti, ali u tom bi slučaju svoj demokršćanski nauk među članstvom HDZ-a mogao širiti samo iz pozicije zastupnika.

U iščekivanju Plenkovićeva poteza 

Da je sudbina Davora Ive Stiera na poziciji političkog tajnika HDZ-a neizvjesna, može se iščitati i iz intervjua Andreja Plenkovića (ponedjeljak, HRT). Vrlo hladno je rekao kako o Stierovoj poziciji političkog tajnika ‘još nisu razgovarali’. Plenković je istom prilikom rekao i da je za njega Stierov odlazak iz Vlade bio očekivan. ‘Osjetio sam da postoji odmak između onoga što radim kao premijer i onoga s čime se Stier načelno slaže’, rekao je Plenković.

Naši sugovornici iz vodstva HDZ-a kažu kako je zasad prerano reći hoće li Stier ostati politički tajnik stranke, ali ih ne bi čudilo to da Plenković ubrzo povuče potez u tom smislu.

‘Mogao bih se donekle složiti s opaskama onih koji misle da je zapravo besmisleno to da Stier ostane politički tajnik HDZ-a kada je svom ostavkom jasno dao do znanja da se više ne slaže sa službenom politikom stranke za koju se odlučio Andrej Plenković sklopivši sporazum s HNS-om, a za što je dobio jasnu podršku Predsjedništva stranke.

Logično je naime to da politički tajnik promovira politički smjer stranke koji je usuglašen s predsjednikom i vodstvom HDZ-a, a ne da ‘solira’ promovirajući politiku koja bi možda u nekim dijelovima bila u suprotnosti sa stavovima šefa HDZ-a’, kazao je izvor iz vodstva stranke za Tportal, što su objavili u tekstu: ‘HDZ-ovci već otpisali Stiera iz vrha stranke: ‘Politički tajnik ne može solirati’

Komentari