Horvatinčiću NI DANA ZATVORA, spasio ga vještak koji TVRDI DA SU TALIJANI KRIVI Horvatinčiću NI DANA ZATVORA, spasio ga vještak koji TVRDI DA SU TALIJANI KRIVI
Pri donošenju nevjerojatno blage prvostupanje presude uzeti su u obzir i ‘vrlo zanimljivi’ iskazi pomorskog vještaka prema kojem dio krivnje za nesreću snosi i... Horvatinčiću NI DANA ZATVORA, spasio ga vještak koji TVRDI DA SU TALIJANI KRIVI

Pri donošenju nevjerojatno blage prvostupanje presude uzeti su u obzir i ‘vrlo zanimljivi’ iskazi pomorskog vještaka prema kojem dio krivnje za nesreću snosi i pokojni Talijan zbog manevra jedrilice udesno! Trebao je, kaže, mirno gledati kako Horvatinčić juri u njih!

horvatinčić smećeNa Općinskm sudu u Šibeniku dogodilo se ono što se moglo i naslutiti nakon pojedinih čudnovatih događaja u procesu Tomislavu Horvatinčiću, a o čemu smo pisali u tekstu pod naslovom ‘Ubio roditelje, ne kaje se, već od djece traži 214.000 eura za svoj ogrebani gliser?!

Tomislav Horvatinčić nepravomoćno je osuđen tek na uvjetnu kaznu uz rok kušnje od tri godine, što znači da je, unatoč činjenici da je usmrtio dvoje nevinih ljudi, slobodan k’o ptica!

Odlučilo je tako tročlano Vijeće suda pod predsjedavanjem sutkinje Maje Šupe. Tomislav Horvatinčić proglašen je krivim za pomorsku nesreću koja se dogodila 16. kolovoza 2011. u primoštenskom akvatoriju kod otočića Maslinovika, a u kojoj je upravljajući svojom motornom jahtom Santa Marina velikom brzinom udario u jedrilicu na kojoj su od siline udara smrtno stradali talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinella Patella Salpietro iz Padove.

No pri donošenju nevjerojatno blage presude, po riječima sutkinje Šupe, uzet je u obzir za mnoge sporni iskaz pomorskog vještaka prema kojem dio krivnje za nesreću snosi i pokojni Talijan zbog manevra jedrilice udesno. Sukladno tome, dodala je Šupe, okrivljeniku je izrečena kazna zatvora u trajanju od 20 mjeseci, koju će izvršiti samo u slučaju da u roku od iduće tri godine počini neko kazneno djelo!

Premda je Horvatinčić proglašen krivim, ovom sudskom presudom kazneno djelo neizravne namjere izazivanja pomorske nesreće sa smrtnim posljedicama koje se optužnicom Horvatinčiću stavljalo na teret, prekvalificirano je u blaže kazneno djelo izazivanja pomorske nesreće iz nehata, a za koje je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

Sud nije Horvatinčiću izrekao čak ni mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima, kako je tražilo tužiteljstvo.

– Razočarana sam ovakvom odlukom na koju ćemo uložiti žalbu. Ponavljam, jako sam razočarana jer sud ne samo da je prekvalificirao kazneno djelo, nego je okrivljeniku dosudio najminimalniju moguću kaznu i za to blaže kazneno djelo za koje je proglašen krivim – kazala je državna odvjetnica Irena Senečić.

Valja podsjetiti da je Federico Salpietro, sin poginulog bračnog para Salpietro u razgovoru za Večernji list nedavno iznio svu gorčinu zbog dosadašnjeg ponašanja hrvatskog tajkuna i tijeka sudskog postupka u Šibeniku.

Posebno ga je šokirala u najmanju ruku sumnjiva analiza vještaka Ante Zaninovića.

” Zaninović je iznio svoje mišljenje iznoseći iste podatke koje su prethodno iznijeli njegovi kolege, ali nije ih modificirao, nego izokrenuo pravila plovidbe. Taj rezultat nema nikakvu valjanost. Zaninović, zapravo, smatra da moj otac nije trebao skrenuti udesno, dakle da je trebao upravljati suprotno propisima o pristupima na moru. Istodobno se suzdržao kazati što je trebao učiniti, a nije učinio, Horvatinčić koji je plovio brzinom većom od 26 čvorova i nije uopće poduzeo nijedan manevar za udaljavanje od plovila mojega oca i izbjegavanje sudara. Zaninović ima hrabrosti kazati da je moj otac, nakon što je vidio da prema njemu dolazi plovilo brzinom većom od 26 čvorova, trebao ostati miran u nadi da će to plovilo proći pokraj njega na šest metara, što je minimalna udaljenost i velika opasnost na moru u onim uvjetima, te da nije trebao primijeniti jedan jedini ispravan manevar – onaj skretanja udesno. Na isti taj korektni manevar bio je obvezan i Horvatinčić”, zgrožen je iskazom vještaka bio Federico Salpietri.

Nedovoljno upoznat s činjenicom da hrvatsko pravosuđe zna biti vrlo ćudljivo, pogotovo kada su u pitanju moćnici i tajkuni, Salpietri je uoči presude naivno vjerovao u pravednost hrvatskog sudstva.

Ne vjerujem da sudac može uzeti u razmatranje argumente koji nemaju ni minimalne zakonske i tehničke temelje. Horvatinčić je najprije iznio da su mu se brodski instrumenti potpuno blokirali, a drugi je put rekao da je izgubio svijest prije sudara. Kada bi se te njegove tvrdnje i pokazale kao istinite, ipak bi se a priori trebalo isključiti bilo koju pogrešku mojega oca koji je učinio ono što je bila njegova obveza, pa i u svjetlu činjenice da bi u tom slučaju bio na milost i nemilost onoga koji plovi naslijepo”, istaknuo je sin nesretnika koje je u smrt poslao hrvatski tajkun.

Valja napomenuti da je Salpietrija najviše šokirao krajnje bešćutan potez Horvatinčića, koji je, od obitelji poginulih tražio da oni njemu plate odštetu za oštećeni gliser, dakle štetu koja je nastala dok je svojom jahtom usmrćivao mladićeve roditelje?!!

Ne mogu šutjeti kad je riječ o uistinu teškoj i uvredljivoj laži (da je Horvatinčić ponudio novac obitelji) za mene i moju sestru, koji smo u samo jednom trenutku izgubili najdraže i najvažnije osobe u životu. Ni Horvatinčić ni njegovo osiguravajuće društvo, Allianz Zagreb, nisu nikada iznijeli prijedlog ni za najmanju odštetu. Lažne Horvatinčićeve tvrdnje još su uvredljivije, ako znamo da spis kojim traži financijsku odštetu od nas datira od 16. kolovoza 2013., točno na drugu godišnjicu ubojstva mojih roditelja! Horvatinčić je bio toliko bezobrazan da tuži sudu u Splitu mene i moju sestru Gaiju zahtijevajući odštetu za njegovo plovilo od 214.397,30 eura. On nam, dakle, nezadovoljan smrću naših roditelja, nastavlja stvarati dodatne probleme ni ne pomišljajući na to da nam pokuša ponuditi neku reparaciju za svoju krivnju. To je prava istina, zaključio je sin poginulog bračog para.

Presuda ga je, nema nikakve sumnje, dodatno šokirala i prenerazila.

 

Komentari