HRANA STOJI I PROPADA: Ne otvore li tržnice prije Uskrsa, PROPAST ĆE OPG-ovi! Val otkaza tek dolazi HRANA STOJI I PROPADA: Ne otvore li tržnice prije Uskrsa, PROPAST ĆE OPG-ovi! Val otkaza tek dolazi
O OVOME SE NE GOVORI: dok stožer oklijeva, tisućama ljudi prijeti burza

HRANA STOJI I PROPADA: Ne otvore li tržnice prije Uskrsa, PROPAST ĆE OPG-ovi! Val otkaza tek dolazi

GospodarstvoHrvatska 6. travnja 2020. Promise.hr

Zbog zatvorenih tržnica, propast će mnogi OPG-ovi u Hrvatskoj, ako im se pod hitno ne omogući da plasiraju na tone povrća koje su uzgojili... HRANA STOJI I PROPADA: Ne otvore li tržnice prije Uskrsa, PROPAST ĆE OPG-ovi! Val otkaza tek dolazi

Zbog zatvorenih tržnica, propast će mnogi OPG-ovi u Hrvatskoj, ako im se pod hitno ne omogući da plasiraju na tone povrća koje su uzgojili ciljano za Uskrs i za početak turističke sezone! Odlaskom na burzu, domaći proizvođači hrane  pridružili bi se 12.000 građana koji su u posljednja dva tjedna ostali bez posla. Jer uz epidemiju koronavirusa koja je duboko poljuljala gospodarstvo, uslijedila je i epidemija otkaza, o čemu su se RTL direktu na društvenim mrežama požalili građani iz cijele Hrvatske. Njih više od 300 tisuća završilo je na minimalcu. Sezonci se boje da sezonu neće dočekati

Dok u udarnim vijestima svih medija glavne struje već tjednima nema mjesta ni za jednu informaciju osim strogo službenih i ‘dirigiranih odozgo’ o koronavirusu, dotle se u Hrvatskoj događa nešto potencijalno puno štetnije i opasnije od zaraze Covidom-19: već duže od dva tjedna sve, naime, stoji, nitko ništa na radi i sve propada. Epidemija otkaza Hrvatskoj tek predstoji, upozoravaju poljoprivrednici, ugostitelji i turistički djelatnici.

Zbog zatvorenih tržnica, propast će mnogi OPG-ovi u Hrvatskoj, ako im se pod hitno ne omogući da plasiraju na tone povrća koje su uzgojili ciljano za Uskrs i za početak turističke sezone!

O očaju domaćih proizvođača hrane, ali i o velikom valu otpuštanja radnika u Hrvatskoj govorila je u petak kasno navečer Mojmira Pastorčić u RTL direktu.

”Više od dva tjedna Hrvatska više ne živi normalnim životom. Ne rade kafići, restorani, trgovine koje ne prodaju hranu, ne rade frizerke, pedikerke, nema teretane, kina, kazališta, nema ničega. 12.000 ljudi dobilo je otkaz, 400.000 novih je na minimalcu, deseci tisuća ljudi sjede doma jer im je posao na čekanju.

Nitko ne troši, osim na konzerve i WC papir i C vitamin jer nemaju kuna ili se boje da ih neće imati i jer u doba neizvijesnosti i krize nitko ne troši.

A istina, nemaju ni na što trošiti dok ništa ne radi.

Propada i na stotine glavica domaće salate uzgojene na dva hektara obiteljske plantaže koju smo posjetili. Razlog? Nemaju je kome prodati. Otkako su se zatvorile zelene tržnice srednji OPG-ovi poput pali su u sivu zonu – preveliki su da bi im prodaja robe dostavom nadoknadila uložene novce, a premali da bi robu mogli plasirati trgovačkim lancima jer oni im nude cijenu otkupa čak ispod proizvodne cijene.

“Već dva tjedna mi stojimo i čekamo što će Stožer odlučiit s nama jer mi nemamo izbora i nemamo tržišta, roba stoji i propada, jer to su jako male narudžćbe preko interneta da ne možeš pokrit ni dnevne troškove”, rekla je Marina Galović, predsjednica Udruge povrtlara grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Baš kao i Marina i ostali OPG-ovci u sljedeća dva tjedna moraju prodati tone hrane. Sada nemaju gdje. Šezdeset godina obiteljskog truda, kaže Marina, ako neće biti konkretnijih mjera, vrlo bi lako moglo propasti.

“Ako se uskoro, znači ovaj tjedan Uskršnji što smo mi svi plasirali robu za te dane da ju imaš, ako se ne otvore tržnice mi nemamo daljnju budućnost. Jer ja prva osobno neću više proizvodit jer nemam tržišta, morat ću zatvorit OPG i ići ćemo na burzu svi”, rekla je.

Odlaskom na burzu pridružili bi se 12.000 građana koji su u posljednja dva tjedna ostali bez posla. Jer uz epidemiju koronavirusa koja je duboko poljuljala gospodarstvo, uslijedila je i epidemija otkaza, o čemu su nam se na društvenim mrežama požalili građani iz cijele Hrvatske. Njih više od 300 tisuća završilo je na minimalcu. Sezonci se pak boje da sezonu neće dočekati.

“Mi sezonci, kojih ima dosta, koji radimo tri mjeseca, šest mjeseci, devet mjeseci, zavisi kako gdje, na kojoj lokaciji. Što je s nama? Mi sad ljude držimo na nekom stand-byu, ne znamo kad će ovo prestati, hoće li prestati, koliko će trajati, što je s nama, kako ćemo mi živjeti?”, pita se ugostitelj Marijan Jurišić.

U problemima su hoteli, iznajmljivači, ugositelji, sezonci. U uskrsnom mjesecu travnju prošle godine ostvareno je tri milijuna noćenja, od čega ih je najviše bilo u Dubrovniku. Stradun danas zjapi prazan

“Mi smo napravi li analizu pada za 60 posto, 75 posto i 90 posto. Mi smo negdje između 60 i 75 posto, to je realno za očekivati. Ne ovisimo samo o sebi, moramo vidjeti što će se oko nas događati. Imate pet milijuna sjedala u avionima koja su blokirana. To su najjače komapnije u ovom trenutku. Za dva mjeseca nećete imati nijednu aviokompaniju koja neće biti u stečaju”, rekao je u RTL-u Danas ministar turizma Gari Cappelli.

Iako je zagrebačka zračna luka i dalje otvorena za potrebe nekih putničkih letova, ali i za prihvat i otpremu teretnih zrakoplova i onih koji prenose humanitarnu pomoć, glavni hrvatski aerodrom zjapi prazan.

Kao i u cijelom svijetu u Hrvatskoj je smanjen zračni promet. Zračna luka Zagreb u ožujku ove godine bilježi pad broja putnika od 58 posto u odnosu na isto vrijeme lani.

Prazne su trgovine koje ne prodaju hranu, prazni su šoping centri i poznate šoping ulice. Već dva tjedna nitko ništa ne troši, a to bi se tako moglo nastaviti još mjesecima”, objavio je RTL direkt.

FOTO: Screenshot videosnimke RTL direkta

Komentari