HRVATI će dobiti STATUS NACIONALNE MANJINE u Sjevernoj Makedoniji, tijekom pregovora o članstvu u EU HRVATI će dobiti STATUS NACIONALNE MANJINE u Sjevernoj Makedoniji, tijekom pregovora o članstvu u EU
TweetEmailPrint ”Hrvatska po pitanju nacionalnih manjina čini velike i dobre stvari, sukladno našem Ustavu. Tu posebno mjesto zauzima nacionalna manjina Sjeverne Makedonije i vjerujem... HRVATI će dobiti STATUS NACIONALNE MANJINE u Sjevernoj Makedoniji, tijekom pregovora o članstvu u EU


”Hrvatska po pitanju nacionalnih manjina čini velike i dobre stvari, sukladno našem Ustavu. Tu posebno mjesto zauzima nacionalna manjina Sjeverne Makedonije i vjerujem da će po uzoru na ono što pripadnici makedonske manjine imaju u Hrvatskoj, tako biti i sa Hrvatima koji žive u Sjevernoj Makedoniji, ali i u drugim državama, recimo u Sloveniji”, istaknuo je državni tajnik Zvonko Milas

U prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Zagrebu danas je održana Četvrta sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije.

Na sjednici se raspravljalo o obostranoj zaštiti manjina i aktualnim pitanjima položaja Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj, te se razmatrala provedba preporuka koje je Odbor donio na prethodnoj, Trećoj sjednici, koja je održana 18. lipnja 2018. u Skopju.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjedatelj hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora, a makedonsko – Edmond Ademi, ministar za dijasporu u Vladi Republike Sjeverne Makedonije i predsjedatelj makedonskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora.

“S ponosom ističem da makedonska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj ima Ustavom i ustavnim zakonom zajamčen status i visoku razinu manjinskih prava. Veseli nas što su u proteklih godinu dana i u Sjevernoj Makedoniji vidljivi određeni pozitivni pomaci za koje se nadamo da će se nastaviti, a nadam da će i Republika Sjeverna Makedonija što prije primjereno definirati status hrvatske nacionalne manjine, sukladno našim vrlo dobrim i prijateljskim odnosima, kao i potpisanom Sporazumu između dvije države iz 2007. godine”, istaknuo je Milas na samom početku sjednice.

Edmond Ademi, makedonski ministar za dijasporu, kazao je da su prošle godine obnovili rad Mješovite komisije između Republike Hrvatske i Sjeverne Makedonije te da su u godinu dana u Sjevernoj Makedoniji pokrenuti procesi – na osnovu zaključaka s prošlog sastanka.

”Pokrenuto je ponovno izdavanje časopisa ‘Hrvatska riječ’ hrvatske zajednice u Makedoniji. U parlamentu Sjeverne Makedonije danas je na rasporedu rasprava o Zakonu o praznicima za manjine, među kojima je i prijedlog za 25. lipanj bude praznik za hrvatsku zajednicu u Makedoniji. Hrvatski narod trebao bi dobiti status nacionalne manjine tijekom procesa otvaranja pregovora s Europskom unijom, koje očekujem u listopadu ove godine. Hrvatska je pitanja manjina otvarala kada je došla do kraja pregovora za članstvo u EU, a vjerujem da će se slično dogoditi i u Sjevernoj Makedoniji”, istaknuo je makedonski ministar Ademi u kratkom obraćanju medijima na početku sjednice.

Nadovezao se Zvonko Milas, riječima da su, nakon osam godina ne-činjenja, lani održali Treću sjednicu Međuvladinog mješovitog odbora u Skoplju, dok danas održavaju Četvrtu sjednicu u redovitom terminu, što, prema njegovim riječima, pokazuje zauzetost vlada u promoviranju i unapređenju manjinskih prava.

”Vjerujem da ćemo nakon današnje sjednice donijeti preporuke koje će imati za rezultat još kvalitetnije funkcioniranje svega onoga što čini život nacionalnih manjina u obje države. Gospodin Ademi je rekao koji su to pomaci u Republici Sjevernoj Makedoniji. Ono što je nama najvažnije je pitanje definiranja statusa hrvatske manjine i očekujemo da se to, sukladno procesima koji očekuju Sjevernu Makedoniju, dogoditi. Pomaci se vide, vjerujem da će oni biti kontinuitet i da više ovakvih višegodišnjih pauza neće biti. Sve što činimo može biti na dobrobit ljudi i u jednoj i u drugoj državi. Hrvatska doista po pitanju nacionalnih manjina čini velike i dobre stvari, sukladno našem Ustavu. Tu posebno mjesto zauzima nacionalna manjina Sjeverne Makedonije i vjerujem da će po uzoru na ono što pripadnici makedonske manjine imaju u Hrvatskoj, da će tako biti i sa Hrvatima koji žive u Sjevernoj Makedoniji, ali i u drugim državama, recimo u Sloveniji. Siguran sam da ćemo današnjim preporukama podignuti odnose dviju država na još viši nivo”, zaključio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

FOTO: Promise.hr

 

Komentari