Hrvati iz iseljeništva: Nama je Fakultet hrvatskih studija vrlo važan, podržati ćemo konkretne projekte! Hrvati iz iseljeništva: Nama je Fakultet hrvatskih studija vrlo važan, podržati ćemo konkretne projekte!
TweetEmailPrint ”Razgovarali smo o konkretnim temama te sam upoznao djelatnike da je FHS itekako važan Hrvatima izvan Hrvatske i da sa zanimanjem pratimo događaje... Hrvati iz iseljeništva: Nama je Fakultet hrvatskih studija vrlo važan, podržati ćemo konkretne projekte!


”Razgovarali smo o konkretnim temama te sam upoznao djelatnike da je FHS itekako važan Hrvatima izvan Hrvatske i da sa zanimanjem pratimo događaje na ovoj instituciji s time da je poseban interes pokazan za Studij demografije i hrvatskog iseljeništva te doktorski studij povijesti. Iseljeništvo je spremno podržati konkretne ideje, projekte i suradnike te tu čini snažan odmak od deklarativne i načelne politike”, istaknuo je Ivan Grbešić, predsjednik Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH

Ivan Grbešić, ugledni i poslovno uspješni Hrvat iz Toronta, koji je i predsjednik Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske, na svom je Facebook profilu opisao dojmove koje je ponio iz Hrvatske. Posebno je istaknuo razgovore koje je vodio s djelatnicima Fakulteta hrvatskih studija.  Taj fakultet, čije osnivanje je osporavala i još uvijek u medijskim istupima osporava resorna ministrica Divjak, hrvatskim je iseljenicima itekako dragocjen, naglasio je Grbešić te dodao da su hrvatski iseljenici spremni i na konkretan način pomoći projekte te ljude koji dolaze s tog fakulteta.

”Prošlog tjedna sam imao priliku posjetiti Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu (FHS) i sastati se sa Dekanom dr. sc. Pavom Barišićem, te s ostalim djelatnicima – uključujući i nekoliko naših hrvatskih profesora izvana koji su se doselili u Hrvatsku (dr. sc. Katica Jurčević iz Njemačke, dr. sc. Maria Florencia Luccheti iz Argentine i dr. sc. Natasha Kathleen Ružić iz Australije).

Razgovarali smo o konkretnim temama te sam upoznao djelatnike da je FHS itekako važan Hrvatima izvan Hrvatske i da sa zanimanjem pratimo događaje na ovoj instituciji s time da je poseban interes pokazan za Studij demografije i hrvatskog iseljeništva te doktorski studij povijesti. Hrvati u dijaspori su iskazali interes i upisati jedan od ova dva studija.

Razgovor je završio u ugodnom ozračju s posebnim naglaskom na nužnost zaštite i očuvanja istinskog hrvatskog nacionalnog identiteta. Također, iseljeništvo je spremno podržati konkretne ideje, projekte i suradnike te tu čini snažan odmak od deklarativne i načelne politike suradnje.

Nadamo se da će i Predsjednik Vlade RH imati priliku osobno posjetiti FHS i da će se tehnička pitanja vezana za osnivanje FHS riješiti što prije da FHS krene novim poletom u radu i da pozitivno doprinosi čuvanju, jačanju i širenju hrvatske baštine”, napisao je Ivan Grbešić na svom FB profilu te je podijelio nekoliko fotografija snimljenih tijekom razgovora sa znanstvenicama i znanstvenicima te dekanom novog fakulteta.

FOTO: FB profil Ivan Grbešić