Hrvati izvan RH pokrenuli peticiju za otvaranje MUZEJA HRVATSKOG ISELJENIŠTVA u Rijeci Hrvati izvan RH pokrenuli peticiju za otvaranje MUZEJA HRVATSKOG ISELJENIŠTVA u Rijeci
TweetEmailPrint ”Mi niže potpisani spremni smo, sukladno svojim mogućnostima, pomagati u ostvarenju Hrvatskog iseljeničkog muzeja u Rijeci, a od vas očekujemo da preuzmete punu... Hrvati izvan RH pokrenuli peticiju za otvaranje MUZEJA HRVATSKOG ISELJENIŠTVA u Rijeci


”Mi niže potpisani spremni smo, sukladno svojim mogućnostima, pomagati u ostvarenju Hrvatskog iseljeničkog muzeja u Rijeci, a od vas očekujemo da preuzmete punu odgovornost za realizaciju ovog projekta od općenacionalnog značaja”, stoji u peticiji koja je upućena Vladi Republike Hrvatske

Piše: Josef Mayer

Hrvati izvan Republike Hrvatske, okupljeni u udruzi ‘Zauvijek vjerni domovini’, pokrenuli su peticiju za otvaranje Muzeja hrvatskog iseljeništva u Rijeci. Inicijativu je pokrenula Tuga Tarle, hrvatska diplomatkinja, promotorica hrvatske kulture, osnivačica i prva voditeljica humanitarne udruge Zaklada DORA te književnica.

Dopis kojega ovdje prenosimo poslan je i Vladi RH.

”Projekt Muzeja hrvatskog iseljeništva u Rijeci je izraz brige za očuvanje hrvatskog identiteta iseljenika diljem svijeta i očuvanja njihove baštine kojom su doprinijeli razvoju zemalja u koje su iselili. Grad Rijeka je idealno mjesto za lokaciju Muzeja hrvatskog iseljeništva jer je simboličko susretište kroz koje su generacije Hrvata i drugih naroda iseljavale iz hrvatskih povijesnih prostora.

Luka je metafora za otvorenost spram svijeta ali i mjesto sidrišta nacionalnog identiteta. Projekt Muzeja hrvatskog iseljeništva u Rijeci sveobuhvatnog karaktera jer sadrži kulturnu, gospodarsku, znanstvenu i turističku dimenziju razvoja grada Rijeke  čime doprinosi razvoju grada, županije i domovine Hrvatske. Hrvatski iseljenici koji su pomogli osamostaljenju domovine Hrvatske zavrijedili su instituciju u kojoj će biti čuvana, proučavana i predstavljana svijetu njihova baština, kultura i memorija.

Mi, Hrvati sa svih pet kontinenata, kao i naše obitelji i rođaci u Repblici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, odlučili smo pomoći domovini Hrvatskoj jednim iznimno vrijednim kulturno-znanstvenim, turističkim i gospodarskim projektom pod radnim nazivom Hrvatski iseljenički muzej, koji planiramo ostvariti u najvećoj hrvatskoj luci – u Rijeci. Od vas tražimo da ovu dva desetljeća staru inicijativu, uz našu svesrdnu potporu, pretočimo u djelo kao spomenik zajedničkoj borbi za slobodnu, neovisnu i suverenu državu Hrvatsku i mjesto izražavanja, čuvanja i kolektivnog sjećanja na naraštaje Hrvata koji su morali odlaziti u svijet gdje svojim znanjem, talentom i marljivošću desetljećima pridonose razvoju i svekolikoj baštini čovječanstva.

Stoga vas pozivamo da prihvatite projekt Hrvatski iseljenički muzej u Rijeci – koji bezrezrevno ističemo kao projekt osobitog nacionalnog značaja, kao temelj za čvršće i učinkovitije povezivanje Hrvata izvan Hrvatske s domovinom Hrvatskom, da sastavite posebno radno tijelo kojemu ćemo naš projekt predstaviti te da u to tijelo imenujete po načelu pariteta predstavnike Hrvata izvan Republike Hrvatske i da zajedno razradimo plan aktivnosti, konstrukciju financijskih izvora, prikupljanje građe i ostalih potrebnih poslova i zadataka.

Hrvatski iseljenički muzeju Rijeci temelji se na inicijativi i elaboratu koji je Tuga Tarle 2002. godine predstavila javnosti i gradonačelniku Grada Rijeke Vojku Obersnelu te tadašnjem ministru kulture Boži Biškupiću od kojih je dobila pismenu podršku. Rijeka nije slučajan odabir s obzirom na geo-strateški položaj grada, kulturno nasljeđe, bogato prirodno zaleđe i blizinu otoka, simbolično značenje granice i luke, povijesno iskustvo iseljenika i očuvan, a neiskorišten prostor austrougarske baštine (lučka skladišta). Kao takva, Rijeka je idealan prostor za susretište Hrvata izvan Hrvatske, domovinskih Hrvata njihove rodbine i stranaca – simboličan zajednički Hrvatski Dom!

Mi niže potpisani spremni smo, sukladno svojim mogućnostima, pomagati u ostvarenju Hrvatskog iseljeničkog muzeja u Rijeci, a od vas očekujemo da preuzmete punu odgovornost za realizaciju ovog projekta od općenacionalnog značaja”, stoji u peticiji koja je upućena Vladi Republike Hrvatske.

Napomena: kod potpisivanja peticije osobni podaci se ne vide i osigurani su državnim zakonima.

Link za potpisivanje peticije možete pronaći OVDJE.

FOTO: Screenshot videosnimki s YouTube-a

 

Komentari