Hrvati među pet NAJSTARIJIH populacija NA SVIJETU: Već nas je manje od 4 milijuna! Hrvati među pet NAJSTARIJIH populacija NA SVIJETU: Već nas je manje od 4 milijuna!
TweetEmailPrint Državni zavod za statistiku krije pravu istinu. Prema njima, iz Hrvatske je lani otišlo 20.000 osoba, a samo ih se u Njemačku iselilo... Hrvati među pet NAJSTARIJIH populacija NA SVIJETU: Već nas je manje od 4 milijuna!


Državni zavod za statistiku krije pravu istinu. Prema njima, iz Hrvatske je lani otišlo 20.000 osoba, a samo ih se u Njemačku iselilo 50 tisuća. Gdje su Austrija, Irska, Kanada, Australija… Pokazatelji govore kako se godišnje iseli najmanje 65.000 ljudi, tako da Hrvatska, kad se pribroji prirodan pad, u godini ostane bez pola Splita”, kazao je Šterc.

ŠtercZadnji je čas za donošenje strateških odluka s obzirom da su Hrvati, prema podacima Ujedinjenih naroda, jedna od pet najstarijih populacija u svijetu, upozorio je demograf Stjepan Šterc na predavanju održanom u Splitu.

Pritom je, kako prenosi Slobodna Dalmacija, iznio čitav niz alarmantnih podataka

Nastavi li se ovako, sustav će se urušiti

“Prirodni pad ukupnog stanovništva je iznad 17.500, a i svi ostali pokazatelji su negativni. Trenutačno imamo manje od četiri milijuna stanovnika, a godišnje nam se rađa 27.000 djece manje. Nastavi li se ovaj trend, rodnost će pasti na 20.000, a onda će se urušiti cijeli sustav; počevši od zdravstva, obrazovanja, rada i, na koncu mirovinskog sustava. S obzirom na to, demografska problematika bi morala biti u temelju ukupnog razvoja Hrvatske, a niti jedna institucija u državi još uvijek nema odjel koji bi se time bavio”, kazao je Šterc.

Samo u Njemačku lani iselilo 50.000 ljudi

Demografi su, kaže Šterc, zaprepašteni “silinom iseljavanja ljudi iz Hrvatske”, a podaci koje o tomu iznosi Državni zavod za statistiku nisu vjerodostojni.

“Prema njima (Državnom zavodu za statistiku, nap.a.) iz Hrvatske je lani otišlo 20.000 osoba, a samo ih se u Njemačku iselilo 50 tisuća. Gdje su Austrija, Irska, Kanada, Australija… Pokazatelji nam govore kako se godišnje iseli najmanje 65.000 ljudi, tako da Hrvatska, kad se još pribroji onaj prirodan pad, u godini ostane bez otprilike pola Splita”, kazao je Šterc.

Zar nas Crna Gora treba učiti?”

Da bi se spriječio potpuni demografski slom, Šterc kaže kako treba istimulirati odnosno povećati rodnost. O tome se, kaže, najčešće raspravlja kroz pitanje abortusa, a više bi pažnje trebalo posvetiti zaštiti žene, ponajprije ekonomskoj.

“Žena bi trebala imati potpunu sigurnost u ovom društvu, pa i kad ostane potpuno sama, bez partnera. Zar nas susjedna Crna Gora treba učiti kako se to radi?! Oni su, naime, uveli mjeru profesionalnog statusa za majke, a nešto slično u svojim zakonima ima i Poljska”, kazao je ugledni demograf.