Iseljenički zbornik ruši stereotipe o hrvatskoj dijaspori, u centru pažnje su ISELJENICE Iseljenički zbornik ruši stereotipe o hrvatskoj dijaspori, u centru pažnje su ISELJENICE
TweetEmailPrint Uloga žene u iseljeništvu do danas je ostala na margini interesa sve mnogobrojnijih istraživača hrvatske dijaspore, istaknula je urednica u predgovoru. Sadržajno, ovogodišnji... Iseljenički zbornik ruši stereotipe o hrvatskoj dijaspori, u centru pažnje su ISELJENICE


Uloga žene u iseljeništvu do danas je ostala na margini interesa sve mnogobrojnijih istraživača hrvatske dijaspore, istaknula je urednica u predgovoru. Sadržajno, ovogodišnji Zbornik nastoji to promijeniti

U Hrvatskoj matici iseljenika u četvrtak 7. veljače u 13 sati održat će se predstavljanje Hrvatskog iseljeničkog zbornika 2019. koje će se održati  u Matici.

Zbornik će predstaviti: prof. Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, izv. prof. dr. sc. Božo Skoko, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, dr. sc. Milan Bošnjak, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te urednica Vesna Kukavica.

Voditeljica promocije je prof. Ljerka Galic. Hrvatski iseljenički zbornik 2019. sa sažecima na engleskom i španjolskom jeziku ima osam tematskih cjelina koje se sastoje od 32 samostalna autorska priloga.  Autori Matičina ljetopisa činjenično ruše stereotipe o našoj dijaspori, predočavajući nam autentični mozaik stvaralaštva hrvatskog iseljeništva 21. stoljeća, čiji naraštaji djeluju izvan domovine u višejezičnim i višekulturnim sredinama razvijenog svijeta.  Građa je raspoređena na 436 stranica i ilustrirana sa 110 fotografija, zrcaleći recentno iseljeničko stvaralaštvo od umjetnosti do znanosti.

U osam tematskih cjelina Zbornika – Znaci vremena, Kroatistički obzori, Baština, Mostovi, Povjesnica, Duhovnost, Znanost te Nove knjige – čitateljima se podastiru 32 autorska priloga koji povezuju dvadesetak zemalja svijeta.  Hrvatski iseljenički zbornik punih 18 godina uređuje Vesna Kukavica, a popularnost i informativnost već tradicionalnih trojezičnih hrvatsko-englesko-španjolskih sažetaka objavljenih zborničkih tekstova, osobito izvan domovine, bez sumnje dobiva nove poklonike.

U žarištu interesa većine autora ovogodišnjega sveska Matičina ljetopisa su iseljenice, afirmirane u raznim područjima ljudske djelatnosti, od umjetnica i znanstvenica do poduzetnica, odvažne djevojke i snažne majke.

Uloga žene u iseljeništvu do danas je ostala na margini interesa sve mnogobrojnijih istraživača hrvatske dijaspore, istaknula je urednica u predgovoru. Sadržajno, ovogodišnji Zbornik nastoji to promijeniti”, prenosi Večernji list tekst Matice, mjesečnika Hrvatske matice iseljenika.

 

 

 

Komentari