Hrvatski iseljenički zbornik 2019. zablistao fotografijama, ali i pričama o ULOZI ŽENA U ISELJENIŠTVU Hrvatski iseljenički zbornik 2019. zablistao fotografijama, ali i pričama o ULOZI ŽENA U ISELJENIŠTVU
‘Kod svakog vjernog čitatelja Hrvatski iseljenički zbornik budi istraživački izazov, ali i ponos i zajedništvo nas Hrvata, što nam vizualno komunicira i fotografija na... Hrvatski iseljenički zbornik 2019. zablistao fotografijama, ali i pričama o ULOZI ŽENA U ISELJENIŠTVU

‘Kod svakog vjernog čitatelja Hrvatski iseljenički zbornik budi istraživački izazov, ali i ponos i zajedništvo nas Hrvata, što nam vizualno komunicira i fotografija na naslovnici zbornika “, kazao je državni tajnik Zvonko Milas, na predstavljanju vizualno atraktivnog ljetopisa Hrvatske matice iseljenika

Hrvatski iseljenički zbornik 2019. danas su u Hrvatskoj matici iseljenika predstavili prof. Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, izv. prof. dr. sc. Božo Skoko, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, dr. sc. Milan Bošnjak, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te urednica Vesna Kukavica.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića sudjelovao je također na predstavljanju Zbornika.

“Za svakog vjernog čitatelja, a uvjeren sam i za čitatelja koji će se po prvi puta susresti, Hrvatski iseljenički zbornik budi i istraživački izazov, ali i ponos i zajedništvo nas Hrvata što nam vizualno komunicira i fotografija na naslovnici Hrvatskog iseljeničkog zbornika “, kazao je državni tajnik Milas.

Građa zbornika raspoređena je na 436 stranica i ilustrirana sa 110 fotografija, te predstavlja iseljeničko stvaralaštvo od umjetnosti do znanosti. Sa sažecima na engleskom i španjolskom jeziku, Zbornik 2019. ima osam tematskih cjelina koje se sastoje od 32 samostalna autorska priloga.

U osam tematskih cjelina Zbornika – Znaci vremena, Kroatistički obzori, Baština, Mostovi, Povjesnica, Duhovnost, Znanost te Nove knjige – čitateljima se nude 32 autorska priloga koji povezuju dvadesetak zemalja svijeta. Hrvatski iseljenički zbornik punih 18 godina uređuje Vesna Kukavica.

U središtu interesa većine autora ovogodišnjega sveska Matičina ljetopisa su iseljenice, afirmirane u raznim područjima ljudske djelatnosti, od umjetnica i znanstvenica do poduzetnica, odvažne djevojke i snažne majke.

Uloga žene u iseljeništvu do danas je ostala na margini interesa sve mnogobrojnijih istraživača hrvatske dijaspore, istaknula je urednica u predgovoru. Ovogodišnji Zbornik nastoji to promijeniti.

FOTO: FB stranica Zvonko Milas

Komentari