I agronomi preporučili organske proizvode koji VOĆU VRAĆAJU SLAST I MIRIS, a uvećavaju urod I agronomi preporučili organske proizvode koji VOĆU VRAĆAJU SLAST I MIRIS, a uvećavaju urod
ZA ZDRAVU HRANU: ZAMJENJUJU GNOJIVO, PONIŠTAVAJU PESTICIDE I SOL

I agronomi preporučili organske proizvode koji VOĆU VRAĆAJU SLAST I MIRIS, a uvećavaju urod

GospodarstvoHrvatska 1. travnja 2019. D.K.

Udruga Neretvanska mladež u suradnji s društvom Grossi ulaganja d.o.o. iz Zagreba i društvom Anturija d.o.o. iz Čapljine održala je početkom ožujka prezentaciju poljoprivrednih... I agronomi preporučili organske proizvode koji VOĆU VRAĆAJU SLAST I MIRIS, a uvećavaju urod

Udruga Neretvanska mladež u suradnji s društvom Grossi ulaganja d.o.o. iz Zagreba i društvom Anturija d.o.o. iz Čapljine održala je početkom ožujka prezentaciju poljoprivrednih preparata i noviteta u proizvodnji agruma u Opuzenu. Predstavljeni su proizvodi koji uklanjaju sol i svu kemiju iz tla te osiguravaju kvalitetniji rast ploda i stimuliraju cvatnju

Možete li se prisjetiti kako su nekada mirisale jagode? Istim, starinski prirodnim mirisom te puninom okusa, sladokusce priziva i organski proizvedena – sto posto ekološka jagoda, koja je uz pomoć organskih poljoprivrednih preparata uzgojena prvi puta prije četiri godine na gospodarstvu u Čapljini.

Istaknuto je to, između ostaloga, na prezentaciji profesionalnih proizvoda za konvencionalnu i organsku proizvodnju uglednog američkog proizvođača Diamond Grow®, održanoj nedavno u hotelu Merlot u Opuzenu.

Udruga Neretvanska mladež u suradnji s društvom Grossi ulaganja d.o.o. iz Zagreba i društvom Anturija d.o.o. iz Čapljine održala je početkom ožujka prezentaciju poljoprivrednih preparata i noviteta u proizvodnji agruma.

Prezentaciju je vodila Tea Knežević, magistrica zaštite okoliša i komercijalist društva Anturija d.o.o..

Na skupu, koji je privukao brojne poljoprivrednike neretvanskog kraja, posebno je obrađen problem slanoće vode, pa tako i tla u Dolini Neretve. Predstavljeni su proizvodi koji uklanjaju sol iz tla te osiguravaju kvalitetniji rast ploda biljke i stimuliraju cvatnju.

Proizvođači iz Opuzena i okolice imali su prilike vidjeti preporuke za uzgoj agruma vodećeg američkog eksperta, dr. sc. Kerry Johnson-a s američkog poljoprivrednog instituta Sveučilišta u Missisipiju.

Na prezentaciji su sudjelovali i predstavnici društva Poljopromet iz Metkovića, koji su prepoznali svjetske trendove u poljoprivredi, zbog čega se svi prezentirani proizvodi mogu naći na njihovim policama pod jedinstvenim brendom EkoAgro.club.

”Naše proizvode za konvencionalnu i ekološku poljoprivredu već sedam godina koriste proizvođači u Bosni i Hercegovini, a pet godina poljoprivrednici u Makedoniji. Ove godine ušli smo i na hrvatsko tržište, mada se u južnoj Dalmaciji i dolini Neretve ti proizvodi već neko vrijeme koriste. Dobri rezultati su itekako vidljivi. Prije četiri godine proizveli smo prvu organsku – potpuno ekološku – jagodu u Čapljini. Ta jagoda miriši kao da je šumska, boja joj je prirodna, a okus takav da je teško ne poželjeti još. I rajčice mirišu. Imaju puninu okusa, kao nekadašnje rajčice. Plodovi im nisu vodenasti, imaju čvrstinu i prirodnu boju. Jabuke, mandarine i naranče također imaju autohtoni miris i pune su okusa. Već tri godine jagode i druge plodove nosimo u Institut za ishranu u Banja Luci, čije analize pokazuju da teških metala i pesticida nema ni u tragovima” istaknuo je Vlado Šakota, voditelj prodaje i član Savjetodavne službe Anturia d.o.o., tvrtke koja je ovlašteni zastupnik američkih profesionalnih organskih proizvoda za konvencionalnu i ekološku poljoprivredu za jugoistočnu Europu.

Dodao je da uz tretman organskim proizvodima američkog proizvođača imunološki sustav biljke jača, bolji je rast, proizvodi su znatno zdraviji, a prinos je veći’.

”Korištenje naših proizvoda pojačava cvatnju, ubrzava zrenje, a kvaliteta ploda je bolja. Proizvode koristimo i za uzgoj maslina.  Nedavno smo se, u masliniku kod Ljubuškog, uvjerili da je prinos nakon tretiranja profesionalnim proizvodima sto posto veći. Nasad je bio loš, a sada je vrlo kvalitetan. Masline i maslinovo ulje iz tog maslinika osvajaju samo zlatne medalje”, napominje Vlado Šakota.

Objašnjava potom da je nekontrolirano korištenje mineralnog gnojiva i intenzivna poljoprivredna proizvodnja uništila organsku tvar, a rezultat toga je jako loše tlo.

”Naši proizvodi obnavljaju organsku tvar u zemlji, a pogotovo su učinkoviti u uništavanju slanoće i sve kemije u tlu, što za rezultat ima znatno kvalitetniji i zdraviji urod”, zaključio je voditelj prodaje Anturije d.o.o.

Zašto je pak neprofitna udruga ‘Neretvanska mladež’ podržala predstavljanje američkih proizvoda za poljoprivredu, upitali smo Željka Bjeliša, predsjednika udruge.

”Agronom sam, a dolazim iz obitelji gdje su mi i otac i brat agronomi, pa pratimo nove trendove u poljoprivredi u Europi i svijetu. Na tržištu se u zadnje vrijeme pojavljuju organski pripravci koji se koriste kao gnojivo ili kao sredstva za zaštitu bilja od štetnika i bolesti. Ti pripravci dolaze kao zamjena za pesticide, da se u hrani ne bi osjetilo ništa štetno. Uvjeren sam da će u roku od pet godina organski preparati prevladavati te potisnuti štetne pesticide. I u Europi i svijetu sve više se nastoji uzgajati organska i ekološka, dakle zdrava hrana. Zato smo i odlučili, zajedno s tvrtkom Grossi ulaganje, održati prezentaciju organskih proizvoda koji proizvođačima mogu donijeti samo dobro. Planiramo uskoro napraviti probu na lubenicama i mandarinama, da vidimo pomažu li i u kojoj mjeri. No, i iz dosadašnjeg iskustva vidjeli smo da tretiranje tim proizvodima donosi veću kvalitetu i bolji prinos voća i povrća”, ističe agronom na čelu udruge Neretvanska mladež.

I on upozorava da je zbog intenzivne poljoprivredna proizvodnje došlo do smanjenja organske tvari u tlu, zbog čega je danas tlo više mrtvo nego živo.

”Organska tvar je temelj za sve procese u tlu, pogotovo za razvoj mikroorganizama u tlu. Bez organske tvari poljoprivreda je puno teža. Danas gotovo nitko u dolini Neretve više ne uzgaja stoku, da bi imali stajsko gnojivo, koje najbolje obnavlja organsku tvar.  To vam je kao mikroflora u čovjeku. Ako je nemate dovoljno u želucu i crijevima, teško probavljate hranu. Proizvodi koje smo predstavili proizvođačima u Opuzenu nadomjestak su za organsku tvar i pomažu biljkama da uzimaju hranjive tvari iz tla. Podržavam te proizvode jer mogu donijeti samo dobro. Već se niz godina primjenjuju u Hercegovini i koliko znam, nitko nije imao loših iskustava”, zaključuje Željko Bjeliš, agronom i predsjednik udruge Neretvanska mladež.

O učinkovitosti organskih profesionalnih proizvoda svjedočilo je i nekoliko proizvođača. Jerko Soče istaknuo je da proizvode koristi u konvencionalnoj proizvodnji agruma u kombinaciji s proizvodima drugih proizvođača.

Biostimulatori koje sam koristio značajno podižu otpornost biljke na stresne uvjete, što se izrazito dobro vidjelo prije nekoliko godina nakon duge i hladne zime”, kazao je Jerko Soče.

Josip Miloš, vlasnik vinarije Miloš, iz Ponikve na Pelješcu istaknuo je da oni proizvode vrhunska ekološka vina te da se svakodnevno informiraju i educiraju kako bi im vina bila još bolja.

”Prezentacija je zanimljiva i svakako ćemo nekoliko proizvoda koristiti u proizvodnji.”, napomenuo je vinogradar s Pelješca.

Toni Grossi, direktor tvrtke Grossi ulaganja, objasnio je da se svi proizvodi mogu pronaći na policama Poljoprometa u Metkoviću, Vrgorcu i Opuzenu.

”Zahvaljujemo svima koji su se odazvali na prezentaciju, a posebno partnerima iz Poljoprometa, koji su prepoznali svjetske trendove i proizvode stavili u ponudu”, zaključio je Toni Grossi.

Doznali smo da će društvo Grossi ulaganja i Anturija uskoro predstaviti internet portal EkoAgro.club na kojem će svi zainteresirani moći pronaći potrebne informacije o proizvodima, kao i savjete poljoprivrednicima.

 

Komentari